Leer hoe je cannoli maakt met dit eenvoudige en heerlijke recept. Dit klassieke Italiaanse dessert bestaat uit knapperige cannoli schelpen en een romige ricotta vulling. Perfect voor speciale gelegenheden. Ik laat het frituren van de schelpen en het gedoe met een cannoli vorm achterwege en gebruik kant-en-klare cannoli schelpen voor het gemak.
Ze zijn het perfecte dessert met een kopje espresso erbij. En vergeleken met de meeste Italiaanse gebakrecepten zijn ze zo makkelijk! Vooral als je cannoli op deze manier maakt. Hier vind je dus de lekkerste cannoli vulling, recepten & tips.
Wat is een cannoli?
Cannoli is een Italiaans gebak dat oorspronkelijk van Sicilië komt. Knapperig, romig en overheerlijk. De meeste hebben een buisvormige schelp van gefrituurd deeg, gevuld met een lichtzoete en romige vulling. De vulling is meestal gemaakt van ricotta.
Dit Italiaanse dessert varieert enorm in grootte, ik heb nu kleine cannoli gemaakt.
De meest klassieke smaak is ricotta met een vleugje sinaasappelschil en chocoladeschilfers. En sommige bevatten gehakte pistachenoten. Veel bakkers bestrooien ze vlak voor het serveren met poedersuiker!
Je kunt cannoli koud of op kamertemperatuur eten, maar serveer ze niet warm.
Zelfgemaakte of kant-en-klare cannoli schelpen zijn prima. Ik heb de cannoli bij Pastavoordeel.nl besteld.
Cannoli vulling
Je hebt genoeg vulling voor ongeveer 10 grote (standaard) of 18 mini’s. Je kunt het recept voor de vulling indien nodig verdubbelen of verdrievoudigen.
Gebruik de beste kwaliteit volle ricotta die je kunt vinden. Vervang de ricotta niet door roomkaas of mascarpone.
Je hebt een fijne zeef nodig om de ricotta uit te laten lekken. Een kaasdoek werkt ook als je geen zeef bij de hand hebt. Laat de ricotta minstens 6 uur uitlekken, maar bij voorkeur een nacht. Ik raad je aan om het uitlekken niet over te slaan! Als je de kaas niet laat uitlekken, wordt de vulling nat en korrelig en worden de schelpen zompig.
Voor het beste resultaat doe je de vulling in een spuitzak. Knip de punt van de zak af en spuit de vulling aan beide kanten in de schelpen.
Sommige lezers hebben geklaagd dat deze ricotta vulling niet romig genoeg is. Traditionele cannoli vulling is niet super glad en romig, omdat het een basis van ricotta is. Veel moderne recepten voegen tegenwoordig slagroom toe. Experimenteer hier gerust mee voor een romigere ricotta vulling.
Meer Italiaanse ricotta-dessertrecepten:
Tips:
- De vulling kan worden gemaakt en maximaal 24 uur in de koelkast worden bewaard.
- Serveer de cannoli direct nadat ze gevuld zijn.
- Zorg ervoor dat je de poedersuiker voor gebruik zeeft, zodat er geen grote klontjes in zitten.
- Voel je vrij om deze vulling naar eigen smaak aan te passen. Je kunt een ander soort pasta gebruiken of meer of minder pasta te mengen door de ricotta.
- Het is wel belangrijk dat je een dikke pasta gebruikt, dus geen zachte of vloeibare dulce de leche (karamel) of dunne pistachepasta.
- En gebruik het liefst een pistachepasta wat uit zoveel mogelijk pistachenoten bestaat of maak het zelf door pistachenoten zo lang in een keukenmachine te draaien tot het een dikke pasta wordt.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
De Lekkerste Cannoli Vullingen: Recepten & Tips
Ingrediënten
- 10 cannoli-schelpen
Speculoos
- speculoos
- 100 gr ricotta
- 75 gr speculoospasta
- 1 el poedersuiker
- evt fijngehakte speculooskoekjes
Pistache
- 100 gr ricotta
- 100 gr pistachepasta
- 1 el poedersuiker
- 2 el gehakte pistachenoten
Karamel
- 100 gr ricotta
- 50 gr dulce de leche
- 1 snuf zeezout
- 1 el poedersuiker
- 2 el hagelslag
Nutella
- 100 gr ricotta
- 100 gr Nutella
- 1 el poedersuiker
- 2 el gehakte hazelnoten
Witte chocolade
- 100 gr witte chocolade
- 50 ml slagroom
- 20 gr gevriesdroogde frambozen
Instructies
- Doe de ricotta in een fijne zeef en laat deze minimaal 6 uur tot maximaal 24 uur uitlekken in de koelkast.
- Witte chocolade: hak de witte chocolade fijn en doe dit met de slagroom in een pannetje. Verwarm dit en roer tot de witte chocolade is gesmolten. Laat goed afkoelen en zet dan afgedekt in de koelkast.
- Verdeel de ricotta over 4 kommen en meng hier de verschillende soorten pasta door. Maak het zoete door poedersuiker naar smaak toe te voegen.
- Schep de mengsels in verschillende spuitzakken en leg in de koelkast om op te stijven.
- De vulling kan tot 24 uur van tevoren worden gemaakt.
- Klop de witte chocolade-ganache op met een handmixer tot het luchtig en stijf is.
- Spatel hierdoor verkruimelde gevriesdroogde frambozen, maar houd wat achter voor garnering. Doe dit ook in een spuitzak.
- Spuit voor het serveren de vulling in één uiteinde van de cannoli, vul de schelp tot de helft en spuit dan in het andere uiteinde. Herhaal dit met de overige schelpen.
- Zet verschillende schoteltjes klaar met: fijngehakte speculooskoekjes, gehakte pistache, hagelslag, gehakte hazelnoten en verkruimelde gevriesdroogde frambozen.
- Doop elk uiteinde van de betreffende cannoli hierin.
- Serveer direct.



