Dadelijs met walnoten

IJsrecepten zonder ijsmachine is een must deze zomer! En dit dadelijs met walnoten is rijk en romig met stukjes dadels in bruine rum en gehakte walnoten. Heerlijk geserveerd in een ijscoupe of in een wafelhoorntjes.

Dadels

Ik mocht een grote doos met die heerlijke zachte Medjoul dadels ontvangen van Noototheek.

De Medjoul dadel, ook wel bekend als Medjool, Mejhoul of Majhool, is een grote, zoete en zachte dadelsoort.  Ik had de dadels al verwerkt in een granola en vanille dadelsmoothie, maar wilde er nog iets bijzonders mee maken. Nou dat is gelukt met dit zalige ijs.

Ik dacht gelijk dat dit dadel-, rum- en walnotenijs een perfecte zou zijn en ik had gelijk! Het is goddelijk lekker geworden, vooral door die heerlijke zoete en zachte dadels. Een waarschuwing vooraf: dit ijs is wel superzoet en erg machtig.

IJs zonder ijsmachine

Je hebt geen ijsmachine nodig om dit ongelooflijk decadente recept te maken. De gezoete gecondenseerde melk bindt de ijsbasis, terwijl de slagroom het licht en luchtig maakt. Elk bolletje is geparfumeerd met kaneel en vol met stukjes van smeuïge Medjoul dadels en knapperige walnoten.

Als je wel een ijsmachine hebt, prima, gebruik die dan. Maar dit recept is bedoeld om zonder ijsmachine te maken, dus je mist niets als je er geen hebt.

Maken

Met een ijsmachine kun je slagroom snel invriezen en luchtig maken door het in een bevroren bak te draaien. Je kunt er ook toppings doorheen roeren zonder dat ze naar de bodem zakken.

Ideaal, maar je kunt het ook omzeilen door de slagroom in een standaardmixer stijf te kloppen met de gecondenseerde melk en de toppings erdoor te spatelen. Daarna kan je het ijs ongeveer 4-5 uur invriezen. Het ijs krijgt dan een luchtigere textuur, vergelijkbaar met romigere slagroom.

Dadelijs met walnoten

Tips:

  • Bedenk wel ruim van te voren dat je dit ijs wilt maken, de dadels moeten namelijk weken in de rum en het ijs heeft ongeveer 4-5 uur nodig om te bevriezen.
  • Als je geen rum wilt gebruiken, week de dadels dan in water met eventueel een paar druppels rum-extract. Giet de dadels af en meng ze zonder water door het ijsmengsel.
  • Dit ijs is vrij zoet door de dadels. Je kunt eventueel de helft van de gecondenseerde melk vervangen door dikke Griekse yoghurt om het minder zoet te maken.
  • En ik heb nog veel meer heerlijke ijsrecepten die je zonder ijsmachine kunt maken. Je vindt ze hier.

Als je dit ijsrecept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Dadelijs met walnoten:

IJsreceptenzonder ijsmachine is een must deze zomer! En dit dadelijs met walnoten is rijken romig met stukjes dadels in bruine rum en gehakte walnoten.
Voorbereidingstijd 15 minuten
8 uur
Totale tijd 8 uur 15 minuten
Gang Nagerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 8

Equipment

  • handmixer

Ingrediënten
  

  • 190 gr Medjoul dadels zonder pit
  • 4 el bruine rum
  • 500 ml room
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 100 gr walnoten
  • 400 gr gecondenseerde melk
  • 1 snufje zout

Instructies
 

  • Snijd de dadels ze in kleine blokjes en doe ze in een kookpan samen met de rum.
  • Breng aan de kook, haal van het vuur en roer.
  • Dek dit af en laat minstens 4 uur of maximaal een dag van tevoren op kamertemperatuur staan.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de walnoten op een bakplaat en rooster ze 8-10 minuten. Als ze zijn afgekoeld, hak je ze grof.
  • Klop de slagroom samen met de gecondenseerde melk, kaneelpoeder en zout in een grote kom tot er stijve pieken ontstaan (dit kan wel even duren).
  • Voeg dan de dadels met rum en ¾ van de gehakte walnoten toe en spatel het er voorzichtig doorheen. Pas op dat je niet alle lucht uit de slagroom klopt.
  • Giet het mengsel in een plastic diepvriesbak en verdeel de rest van de walnoten erop.
  • Laat het 6 uur of een nacht in de vriezer staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating