Een heerlijke custardmousse gecombineerd met in de oven gepocheerde rabarber. Deze custardmousse met rabarber is een viering van de rabarber. Wat de smaakpapillen zo prikkelt zijn de verschillende smaken en contrasterende texturen. In dit dessert hebben we zure rabarber met de zoete, zachte en fluweelzachte custard. Als je van rabarber houdt, zal je
dol zijn op dit eenvoudige, heerlijke recept met rabarber en custard. Een klassieke smaakcombinatie, die lekker blijft.
Het is gemakkelijk om dit heerlijke dessert van tevoren te bereiden, vooral met de snelle en foutloze methode voor perfecte custard. Bij jij er klaar voor om van te genieten van dit zalige nagerecht?
Rabarber
Is rabarber fruit of groente? Rabarber is een groente die vaak wordt gebruikt als fruit. Rabarber heeft roze tot rode selderijachtige stengels en grote groene bladeren. Het enige deel van de plant dat eetbaar is, is de stengel; de bladeren zijn giftig en moeten niet gegeten worden.
Rabarber bereiden:
Snijd alle bladeren en de uiteinden van de stengels af en gooi ze weg.
Verwijder eventuele bruine vlekken of grove slierten met een dunschiller. Spoel de stengels onder koud stromend water.
Snijd de stelen in stukken van 1 tot 2 centimeter als je ze als een saus of compote gebruikt. Omdat het tijdens het koken gemakkelijk afbreekt, wordt rabarber meestal niet in kleine stukjes gesneden. Voor dit recept heb ik de rabarber echter in grotere stukken gesneden, omdat ik de stukken heel wilde laten. En de rabarber is in de oven gegaard, zodat de stukjes niet uiteenvallen.
Het rabarberseizoen is kort en er zijn zoveel heerlijke zoete en hartige rabarbergerechten om te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
Kersen en rabarbersmoothie
Cobbler van rabarber een aardbeien
Tiramisu van rabarber
Rabarber trifle
Amandelcake met rabarber
Rabarber chutney
Custard
Een custard wordt gemaakt van eieren, room, melk en suiker. Ik heb een beetje gesmokkeld en heb de custard gemaakt met een custardpoeder. Je kunt hiermee een custard vla of pudding van maken, ik ben voor de dikke pudding gegaan. En met de poeder kan het recept niet mislukken. Maak de dikke vla, voeg eventueel nog extra vanille of vanillesuiker toe en laat dit afkoelen voordat je het mengt met stijfgeklopte eiwitten en slagroom.
Nu heb je een heerlijke luchtige ‘zelfgemaakte’ custardmousse.
Tips:
Koop mooie rode rabarberstengels. Die zijn zoeter en het ook wil ook wat.
Je kunt in plaats van suiker ook een suikervervanger gebruiken in dit recept.
Extra nodig: een ovenschaal, huishoudfolie en dessertglazen.
Recept Custardmousse met rabarber:
Ingredients
- 500 gr rabarber
- 3 el aardbeienlimonadesiroop
- 4 el honing
- 1 zakje vanillesuiker
- 35 gr custardpoeder
- 35 gr suiker(vervanger)
- 500 ml volle melk
- ½ vanillestokje
- 2 eiwitten
- 250 ml slagroom
- 75 suiker(vervanger)
- 2 takken verse munt
Instructions
- Rabarber: verwarm de oven voor op 175°C.
- Spoel de rabarberstengels schoon en snijd ze in stukken van 2 centimeter. Leg dit in een ovenschaal en giet er de limonadesiroop en honing erover. Bestrooi met de vanillesuiker.
- Zet de schaal in de warm oven en laat ongeveer 20-25 minuten garen. De rabarberstukjes moeten zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Snijd ondertussen het vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes eruit met een mes.
- Breng 450 ml van de melk - met de vanillezaadjes erin - aan de kook.
- Meng intussen de custardpoeder en suiker in een schaaltje en doe daar de rest van de koude melk bij en roer dit tot er een glad papje ontstaat.
- Als de melk kookt zet je het vuur zachter en voeg je het custardpapje geleidelijk al roerend toe. Laat ongeveer 3 minuten zachtjes koken tot er een dikke vla ontstaat. Blijf wel roeren.
- Laat de custard goed afkoelen met een vel huishoudfolie erop.
- Mousse: klop de eiwitten met de helft van de suiker helemaal stijf. Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker. Meng de slagroom door de koude custard en spatel dan voorzichtig het eiwit erdoor.
- Verdeel de custardmousse over de glazen en lepel daar de rabarberstukjes op. Garneer eventueel met een takje munt.