Deze courgetti met olijven en basilicum is een heerlijke maaltijd van verse courgette pasta bedekt met een saus gemaakt met een warme olijfolie dressing. Geserveerd met zelfgemaakte pangrattato, is deze smakelijke courgette pasta en het duurt maar 15 minuten om te maken.
Courgetti
Om courgetti (courgette spaghetti) te krijgen, moeten we rauwe courgette spiraliseren! Dit doe je met een spiralizer die het zoveel makkelijker maakt!
Neem de rauwe courgette en was deze, doe deze vervolgens in de spiraalsnijder. Je kunt de schil eraan laten zitten. Spiraliseer de courgette en dep de courgetti droog met keukenpapier. Je eet de courgette dus rauw.
Je kunt de courgette van tevoren spiraliseren en tot 24 uur in de koelkast bewaren. Ik zou de courgette spaghetti niet veel langer in de koelkast laten staan, want we willen niet dat ze te zacht of te nat worden.
Meer courgetti recepten
En ik heb nog veel meer heerlijke courgetti recepten voor jullie. Probeer ook eens deze:
- Courgetti salade met feta en kruiden
- Krokante courgetti
- Courgetti met pittige garnalen
- Groene curry met skrei en courgetti
- Gele courgetti met miso garnalen
- Courgetti met zalm, peultjes, erwten en ricotta
- Gehaktballen in tomatensaus met courgetti
Pangrattato
Pangrattato kan het beste worden omschreven als knapperige, gefrituurde, knoflookachtige broodkruimels. Vol van smaak en crunch, een lepeltje voegt een spannend element toe aan jouw pasta, groenten en soepen.
Zo eenvoudig te maken, deze knapperige smaakmaker wil je altijd bij de hand hebben.
Pangrattato betekent ‘geraspt brood’ of ‘broodkruimels’. Dit recept is echter veel meer dan alleen brood.
De sleutel tot dit recept is om oud brood te gebruiken en het alle smaken van de olie te laten opnemen.
Het ook wel bekend als mollica di pane. In Calabrië en Sicilië werd het ooit gebruikt als een goedkope vervanging voor kaas. Maar zoals altijd in de ‘cucina povera’ of de arme keuken, worden er geweldige gerechten geboren.
Tips:
- Nog zin in een lekker Italiaans toetje? Maak dan deze Affogato.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Courgetti met olijven en basilicum:
Ingrediënten
- 2 courgettes
Pangrattato
- 4 el broodkruimels
- 1 el olijfolie
- 1 el citroenrasp
Warme dressing
- 4 ansjovisfilets
- 3 basilicumtakken
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 2 el kappertjes
- 12 olijven
- 1 scheutl olijfolie
- 2 el citroensap
- peper en zout naar smaak
- Parmezaanse kaas
Instructies
- Was de courgettes (met schil), dep ze droog en snijd ze in dunne slierten met een spiralizer.
- Bak in een koekenpan de broodkruimels goudbruin in de olijfolie en schep dit op een stuk keukenpapier. Voeg de citroenrasp erbij en meng het door elkaar.
- Snijd de ansjovisfilets in hele kleine stukjes. Haal de blaadjes van de basilicum en snijd ze fijn.
- Doe in een koekenpan een scheut olijfolie en doe daar de ansjovis, basilicumblaadjes, knoflook, kappertjes en olijven in.
- Laat dit 3 minuten op laag vuur trekken. Voeg als laatste het citroensap toe. Proef en voeg eventueel peper en zout toe.
- Verdeel de courgetti over 2 borden. Giet hierover de dressing. Strooi de pangrattato en Parmezaanse kaas erover.