Chocolade kikkererwten koeken

Ik heb al eens heerlijke Brownies gemaakt van zwarte bonen, maar nu heb ik een soort brownie/cake gemaakt van kikkererwten. Deze chocolade kikkererwten koeken worden gemaakt zonder boter of bloem, heel fijn als je dit niet verdraagt. Het zijn machtige koeken, eet ze al ontbijt of tussendoortje.
Pak de koeken in een vel bakpapier en je hebt een verantwoorde snack voor onderweg. Na deze snack heb je voorlopig geen honger meer.

Het is ook nog eens een heel makkelijk te maken beslag, je gooit alles in de keukenmachine en die doet het werk voor je. Dan giet je het beslag in een bakblik en de oven doet de rest van het werk voor je.

 

Kikkererwten

 

Dit recept wordt niet gemaakt met kikkererwtenmeel maar met hele kikkererwten uit een pot. In kikkererwten, eieren en pindakaas zit megaveel eiwitten. Dit is voor mij heel erg belangrijk geworden na mijn gastric sleeve operatie. Zo’n verantwoorde eiwitrijke snack is ook voor sporters belangrijk.
De koeken zijn lekker smeuïg, je kunt niet proeven dat dit van kikkererwten gemaakt is. En zo bijzonder dat het ook zonder bloem gemaakt is.
De smaak wordt natuurlijk ook ‘verbloemd’ door de chocolade en de koffiepoeder. Dit geeft een extra lekkere smaak aan de cake.

 

Tips:

 

Koop een pot kikkererwten waarvan je weet dat hier een dikke vocht, het zgn. aquafaba* in zit en niet water. Dit vocht van de kikkererwten gebruik je in het beslag.
Aquafaba is ook een goede vegan vervanger van eiwitten. Je kunt van dit vocht allerlei lekkers maken zoals meringues of deze heerlijke Aioli gemaakt van aquafaba. Probeer dat maar eens.

Ik heb een zoetmiddel gebruikt in dit recept. Voeg dit naar smaak toe of gebruik 130 gram rietsuiker hiervoor in de plaats.
Omdat ik toch iets te weinig zoetmiddel had gebruikt, heb ik de koeken nog bestrooid met poedersuiker.

 

 

Recept Chocolade kikkererwten koeken:

Chocolade kikkererwten koeken. Wil jij ook eens een verantwoord tussendoortje vol met proteine maken, dan zijn deze koeken echt iets voor jou!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 9 personen

Ingrediënten
  

  • 150 gr pure chocolade
  • 1 pot (360 gr) gr kikkererwten
  • 3 eieren (M)
  • 100 gr pindakaas
  • 2 el oploskoffie
  • 2 el cacaopoeder
  • 1 el bakpoeder

Instructies
 

  • Hak de chocolade fijn en laat deze zachtjes smelten au-bain-marie of in de magnetron.
  • Verwarm dan de oven voor op 175°C en bekleed een vierkant bakblik van 20 centimeter met bakpapier.
  • Giet de kikkererwten met vocht* in een keukenmachine of blender en maal dit fijn.
  • Voeg nu de gesmolten chocolade, eieren, pindakaas, oploskoffie, cacaopoeder en bakpoeder toe en mix alles door elkaar.
  • Giet het mengsel in het bakblik en zet dit in de oven. Bak het in ongeveer 35 minuten gaar. Check met een satirieker of de cake gaar is.
  • Haal de cake dan uit de oven en laat eerst afkoelen voordat je het in stukken snijdt.

2 reacties

  1. Wat een heerlijke cake!!
    Ik heb alleen, intuitief, 1 banaan toegevoegd. 2 eitjes en wat minder gesmolten reep.

    Hij is niet stevig maar wat flyffie en een wat Brownie-achtige structuur.

    Ik ga verder evperimenteren, super bedankt

  2. Leuk om te lezen Jolanda, en helemaal goed dat je het recept aanpast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating