Chili con bulgur

Deze chili con bulgur is een vegetarische chili met bulgur in plaats van vlees. De chili is zo lekker dat je het vlees niet zult missen. En dat komt door de smaken van de specerijen. Je mag van mij ook een Mexicaanse kruidenmix uit de winkel nemen, maar ik vind het lekkerder om zelf de kruiden te mengen. Een van de belangrijkste redenen waarom ik dit recept lekker vind, is omdat het een stevige maaltijd. Er is geen ‘hoofdingrediënt’ in deze chili, het draait daarentegen allemaal om de texturen in dit gerecht.

Vegetarische chili

Ik ben dol op chili con carne, maar deze vegetarische chili is ook niet te versmaden. Een van de allereerste recepten die ik maakte voor mijn vegetarische maand was een variant op de bekende chili con carne. Om de favoriete chili opnieuw te creëren, heb ik bulgur gebruikt in plaats van gehakt. Concreet is de grootste verandering de textuur. Ik hou niet van grote stukken van wat dan ook in mijn chili. Hoewel ik zoete aardappel erin heb verwerkt, houd ik de chili simpel. Een stevige, vegetarische chili die de perfecte vervanger is voor de vleesversie. Bulgur zorgt voor het gewicht en past goed bij de chilikruiden.

Chili con bulgur

Bulgur

Het niet zo geheime ingrediënt, gezien de titel van dit bericht is dus bulgur! Bulgur is een volkoren graan dat van nature veel vezels bevat en weinig vet en calorieën bevat (maar pas op: omdat het tarwe is, is het niet glutenvrij). Je kent het waarschijnlijk het meest als graan dat vaak wordt gebruikt in tabouleh salades. Het blijkt dat bulgur ook een fantastische toevoeging is aan chili. Als het gaar is, wordt het voller en dikker en krijgt het een consistentie die lijkt op gehakt. Geloof mij maar, de textuur lijkt precies op chili gemaakt met rundergehakt. Dit is de beste vegetarische chili.

Tips:

  • Wil je zelfgemaakte groentebouillon gebruiken, dan vind je hier het recept.
  • Je kunt in plaats van zoete aardappel ook pompoen gebruiken als deze in het seizoen is.
  • Specerijen: voor extra pit kan je nog chipotle-poeder toevoegen in plaats van de gerookte paprika. Het resultaat is dat het een beetje rokerigheid en een kick toevoegt aan de chili.
  • Toppings: je kunt het gerecht eventueel aftoppen met lente-ui, Griekse yoghurt, geraspte cheddar kaas en/of een hete saus.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Chili con bulgur:

Chili con bulgur. Dit is een vegetarische chili met bulgur in plaats van vlees. Bulgur is een graanproduct gemaakt van tarwe.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote zoete aardappel
  • 200 gr bulgur
  • ¾ ltr groentebouillon, zelfgemaakt of van bouillonblokje
  • 2 el olijfolie
  • 2 uien, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • 2 gekookte maïskolven
  • 1 blik (400 gr) zwarte bonen
  • 125 gr feta
  • 1 bosje koriander
  • peper en zout, naar smaak

Specerijen

  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 snufje kaneelpoeder

Instructies
 

  • Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Bak de blokjes in een scheut olijfolie in een grote koekenpan.
  • Kook de bulgur koken in groentebouillon beetgaar (volgens de aanwijzing op de verpakking). Giet dan af, maar vang wel de bouillon op.
  • Bak in dan in de pan van de aardappelblokjes ui, knoflook en rode peper goudbruin op middelhoog vuur. Voeg dan de specerijen toe en bak nog even mee.
  • Voeg de bulgur toe en meng dit. Daarna de tomaatjes erbij en even meebakken. Voeg eventueel een kopje bouillon toe zodat het niet droog bakt.
  • Ondertussen giet je de zwarte bonen af, spoel ze af onder koud water en laat uitlekken. Snijd de maïs van de kolven en voeg dit als laatste toe en laat het meebakken.
  • Als het geheel te droog wordt nog wat bouillon erbij.
  • Eventueel wat zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Serveer de chili met wat verbrokkelde fetakaas en korianderblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating