Maak zelf thuis een heerlijke Chai koffie latte. Deze cafeïne houdende drank bestaat uit zelf gezette koffie met chai specerijen, gecondenseerde melk en gewone melk. Als je het serveert met ijsblokjes en koude melk, is het een heerlijke ijskoffie op warme dagen. En op koude dagen, drink je deze koffie lekker warm.
Ben jij gek op chai thee latte maar ook op koffie? Probeer dan deze gekruide koffie, de chai specerijenmix geeft een zalige kruidige koffie. Hieronder laat ik jou kennismaken met mijn speciale chai recept dat de koffiekenner in je zal laten genieten.
Chai
Masala chai is een kruidige (thee en melk) drank die veel gedronken wordt in Zuid-Azië, waar het letterlijk ‘gemengde kruidenthee’ betekent. Hoewel er geen vaste chai blend bestaat, bevat het recept voor een chai latte een sterke theesoort, melk met specerijen. Meestal is het drankje zoet.
Volgens de Indiase traditie maak je een chai latte in een pan, gevuld met melk of water, waarin je verse theeblaadjes en de specerijen laat trekken. Het is een van de weinige soorten thee waarbij je de thee direct in de melk kunt koken. Kaneel, kruidnagel, gember en kardemom zijn o.a. ingrediënten om de chai latte zijn kruidige smaak te geven.
Koffie
Deze chai koffie latte is een cafeïne houdende drank die bestaat uit een zelfgemaakte chai specerijenmix en een verfrissend shot koffie, er zit dus geen thee in verwerkt. Wanneer geserveerd met een scheutje koude melk, wordt dit het perfect drankje voor een warme dag! Het is een zalige drank die een magische draai geeft aan klassieke masala chai en espresso latte.
Gekruide koffie is de basis van deze unieke drank. Kaneel, gember, kruidnagel en steranijs worden allemaal gebruikt bij het koffie zetten. Deze drank balanceert de smaak van koffie door er een extra smaak aan toe te voegen van de specerijenmix. Bovendien omhult de fluweelzachte consistentie van melk de drank met een rijk gevoel en romige smaak.
De koffie zal je smaakpapillen verwennen met de warm-kruidige sensatie van gemalen specerijen en de verfrissende smaak van klassieke koffie. Zoete ingrediënten zoals de gecondenseerde melk, agavesiroop of honing werken samen met de romigheid van melk in deze fijne drank.
Tips:
- Het recept voor de zelfgemaakte chai specerijenmix* vind je hier.
- Voor een extra koffie kick, kan je ijsklontjes maken van koude koffie.
- Gebruik zoveel of zo weinig gecondenseerde melk als jou lekker lijkt.
- Op zoek naar nog meer recepten met Chai kruiden, maak dan ook eens deze zalige Chai chocoladetruffels.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Chai koffie latte:
Ingrediënten
- 75 gr koffie, snelfilter
- 1,1 liter kokend water
- 2 el chai mix*
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 200 ml melk
- agavesiroop
Instructies
- Voeg de chai specerijen en vanillesuiker bij de koffie en zet met de hand of koffiezetapparaat de koffie. Je krijgt dan een heerlijk geurige koffie.
- Warm: schenk de espresso in een grote mokken. Giet er twee eetlepels gecondenseerde melk erbij en roer dit erdoor.
- Klop de melk met een melkopschuimer. Giet de melk en het schuim gelijkmatig bij de mok(ken). Bestrooi eventueel met extra chai-kruiden en serveer.
- Koud: meng alvast de gecondenseerde melk door de hete koffie en laat de koffie afkoelen, zet het dan in de koelkast.
- Schenk de koffie in glazen, vul het met ijsklontjes (ijsklontjes gemaakt van koffie), dan vul het glas af met koude melk.