Caribische rum cake

Wij waren samen een paar dagen naar Terschelling geweest om lekker uit te waaien. Behalve dat we heerlijk zijn uitgerust, hebben we heel goed gegeten daar en hebben we ook nog een culinaire tour over het eiland gedaan. Bij een gepassioneerde whisky en rum bottelaar hebben we diverse whisky’s en rum geproefd en een paar flessen meegenomen. De fles Honingrum was snel op, heerlijk om zo te drinken maar ook zalig om te verwerken in cocktails. De meest sterke rum heb ik nu gebruikt in deze goddelijke Caribische rum cake. Dit recept komt met een waarschuwing vooraf: niet maken! Deze cake is namelijk verslavend lekker!

 

Rum cake

 

Ik noem de cake een Caribische rum cake omdat er een Caribische rum in verwerkt is en omdat ik denk dat de smaken ook wel een beetje Caribisch zijn. Het is een smeuïge en
boterachtige cake met een behoorlijke rum smaak die de zoetigheid van de cake in evenwicht houdt. Deze met rum doordrenkte cake, is heerlijk als dessert of bij de koffie of thee.

 

Rum

 

Omdat de rum een belangrijk ingrediënt in deze cake is, is het belangrijk om een lekkere bruine rum te gebruiken. De donkerbruine rum die ik gebruikt heb, heeft behoorlijk wat smaak en is ook behoorlijk sterk. Ik vind de rum te sterk om zo te drinken, daarom bedacht ik deze cake om de rum erin te verwerken. En dat pakte wonderwel goed uit.
Van de rum heb ik een siroop gemaakt en deze over de warme cake geschonken. Hierdoor krijgt de cake die lekkere rum smaak. De siroop waar ook sinaasappelsap en een klontje boter in verwerkt is, maakt de cake zo lekker smeuïg.

 

Maken

 

Het maken van het beslag voor de cake vergt even tijd. Zorg er ten eerste voor dat de eieren* op kamertemperatuur zijn.
De gesmolten boter moet afgekoeld zijn voordat het door het beslag gaat.
Vet de cakevorm goed in en bestuif met poedersuiker.
De eieren ga je splitsen en het eiwit en eigeel wordt apart stijfgeklopt met suiker. Dit geeft een luchtige cake.

 

Tips:

 

Rasp eerst de sinaasappel voordat je deze uitperst voor de siroop.

De cake is het lekkerst als je deze op kamertemperatuur serveert.

Je kunt de cake goed afgesloten ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast.

Extra nodig: een tulbandvorm van 22 cm doorsnee

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Caribische rum cake:

Caribische rum cake. Een goddelijke cake gemaakt met een siroop van sinaasappelsap en Caribische rum, dit wil je proeven!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Caribisch
Porties 12 personen

Ingredients
  

  • 4 eieren (L)*
  • 90 gr bruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 130 gr zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl zout
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 170 gr roomboter, gesmolten
  • 1 sinaasappel, rasp ervan
  • 180 gr kristalsuiker
  • 60 ml sinaasappelsap
  • 25 gr roomboter
  • 60 ml bruine rum

Instructions
 

  • Siroop: Doe de suiker, sinaasappelsap en roomboter in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat zo lang koken tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en meng de rum erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de cakevorm goed in en bestuif met poedersuiker.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten stijf. Voeg dan lepel voor lepel 50 gram basterdsuiker toe tot de suiker is opgelost en de eiwitten stijf zijn.
  • Klop in een andere kom de eigelen op met de rest van de bruine basterdsuiker en de vanille-extract tot het dik en schuimig wit is. Spatel nu een kwart van het eiwit erdoor.
  • Doe het bakmeel, zout en kaneelpoeder in een zeef en zeef het boven het beslag. Spatel dit er voorzichtig door.
  • Spatel nu de gesmolten boter, sinaasappelrasp en de rest van de eiwitten erdoor.
  • Lepel het beslag in de bakvorm en zet dit in de oven.
  • Bak de cake in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Check met een satéprikker of de cake gaar is. Haal de cake uit de oven en prik er gaatjes in met de satéprikker.
  • Giet hier langzaam de afgekoelde rum siroop op, doe dit eventueel in etappes zodat de cake de siroop kan absorberen.
  • Laat de cake helemaal afkoelen voordat je deze uit de vorm stort op een bord.

2 reacties

  1. Dankjewel Hannie, ik heb een tulbandvorm van 22 cm doorsnee gebruikt.
    Veel succes ermee.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating