Buikspek met 5-spices en chili-knoflooksaus

Met deze heerlijke buikspek met 5-spices en chili-knoflooksaus met krokant vel, waan jij je in Azië. Lekker pittig en lekker hartig met supermals vlees, dit wil je eten! De 5-spice kruidenmix, geeft een bijzondere smaak aan het vlees en de chili-knoflooksaus geeft het een extra kick.

 

Buikspek

 

Misschien heb jij nog nooit buikspek bereid, maar dat moet je echt eens proberen. Als je het lang genoeg gaart in de oven krijg je super mals vlees. Koop een groot stuk en je kunt heel veel mensen aan tafel verwennen met dit heerlijke vlees.
In Italië weten ze wel raad met buikspek, ze maken er die heerlijke Pancetta van. Het vlees wordt gekruid en dan drie maanden gedroogd. Ook maken ze gerookte pancetta ervan. En dit eten wij dan weer als delicatesse.

 

Buikspek of zoals het zo mooi op z’n Engels pork belly heet (klinkt toch iets leuker vind ik), is dus het vlees uit de buik van een varken. Hier zit een rand spek aan, wat het vlees zo lekker maakt. Van deze buikspek worden weer speklapjes gemaakt en die eten we wel veel in ons landje. Maar we gaan het nu over een groot stuk vlees hebben.
Langzaam geroosterd in de oven is het echt heerlijk en als je daarna de oven nog even heel heet zet, krijg je een krokant laag erop.

 

Als het zwoerd te donker dreigt te worden, dek het vlees dan af met aluminiumfolie. Dat was ik dus even vergeten, zoals je kunt zien (haha).

 

Serveer het buikspek met rijst of noedels en gestoomde peultjes of sugar snaps. En mocht je nog iets overhouden, maak er dan heerlijke bao broodjes of deze te lekkere Babi Pangang van.

 

En ik heb nog een te gek buikspek recept voor jullie, namelijk deze verslavend lekkere Buikspek met miso karamelsaus. Probeer dat ook eens!

 

 

Recept Buikspek met 5-spices en chili-knoflooksaus:

Buikspek met 5-spiced en chili-knoflooksaus. Waan je in Azie met dit heerlijke gerecht. De 5-spice geeft een bijzondere smaak aan dit vlees.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 4 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Aziatisch
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1,5 kg buikspek met zwoerd
  • 3 el 5-spices kruidenmix
  • 2 el chili garlic sauce
  • 1 el grof zeezout
  • 5 el sojasaus
  • 2 uien

Instructies
 

  • Leg het buikspek met de zwoerdkant naar boven op een snijplank. Dep het vlees goed droog met keukenpapier.
  • Kerf met een scherp mes (liefst met een stanleymes) ondiepe inkepingen in de breedte van het zwoerd. Wrijf de onderkant van het buikspek in met de 5-spices en de chili garlic sauce.
  • Draai het vlees om en wrijf het zwoerd in met grof zeezout.
  • Schil de uien en snijd ze in dikke plakken. Leg dit in een grote rechthoekige ovenschaal.
  • Leg hierop het buikspek en dek dit goed af met plastic folie. Laat minimaal 6 uur marineren in de koelkast.
  • Haal het vlees een uur voordat het de oven in gaat uit de koelkast om op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 230˚C. Zet nu de ovenschaal midden in de oven. Bak het spek ongeveer 30 minuten op deze hoge temperatuur, zet de oven dan op 140˚C, giet de sojasaus en 200 ml water in de ovenschaal en bak het vlees ongeveer 3 uur (of langer) op deze temperatuur.
  • Houd het vlees wel in de gaten, als het vocht bijna verdampt is, giet je nog wat water erbij en laat het vlees verder garen. Als het te donker dreigt te worden, dek het vlees dan af met aluminiumfolie.
  • Na 3 uur zet je de oven weer op 230˚C en braad je het vlees nog zo'n 20 minuten. Dit zorgt ervoor dat je een heerlijke knapperige korst op het vlees krijgt.
  • Haal het vlees uit de oven en laat het nog even rusten voordat je het in plakken snijd. Kook het overgebleven in tot een heerlijke jus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating