Buikspek burnt ends uit de oven | Heerlijk recept

Aangebrande stukjes varkensvlees zijn snel een barbecueklassieker geworden – en terecht, want het is vingerlikkend lekker! Maar als jij geen barbecue of smoker thuis hebt, maak dan deze buikspek burnt ends uit de oven. Ik laat je zien hoe je jouw eigen burnt ends in de oven kunt maken, zonder barbecue.

Burnt ends

Buikspek burnt ends zijn rokerige, kleverige stukjes varkensvlees die zijn omhuld met een droge rub, langzaam gegaard tot ze een knapperige buitenkant krijgen en vervolgens afgewerkt met een glazuur van barbecuesaus en honing. Als je ze eenmaal hebt geproefd, weet je dat ze onweerstaanbaar zijn. Rokerig, plakkerig en met die verrukkelijke knapperige buitenkant – een echte traktatie.

Het was niet de vraag of ik dit recept zou maken, maar meer wanneer. Dit gaf me de perfecte kans om mijn eigen barbecuekruiden te combineren met sappig buikspek. Ik gebruikte mijn favoriete barbecuesaus, want je hebt beide nodig om perfecte burnt ends te maken.

Omdat ik geen smoker heb, maakte ik een ovenversie – en ze waren geweldig! Hoewel ze niet die diepe rokerige barbecuesmaak hebben, zijn ze alsnog verrukkelijk. Probeer ze en laat me weten wat je ervan vindt.

Hoe houd je burnt ends vochtig?

Varkensbuik bevat vaak veel vet, maar soms heb je pech en is het vlees wat magerder. In dat geval wil je voorkomen dat de burnt ends uitdrogen.

De beste oplossing is om een spuitfles met appelsap te vullen en het vlees tijdens de eerste 2 uur elke 20-30 minuten te besprenkelen. Dit houdt het vlees vochtig en geeft ook nog een extra gekaramelliseerd smaaklaagje.

Als alternatief kun je een bak water onder het vlees in de oven zetten. Dit vangt het vet op en zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft.

Lekker erbij:

Tip: Burnt ends zijn ook heerlijk op een broodje!

Buikspek burnt ends uit de oven

Tips:

  • Gebruik je favoriete dry rub als je geen tijd hebt om zelf kruiden te mengen.
  • Leg het vlees in een aluminium schaal als je de burnt ends bakt met barbecuesaus. Zo voorkom je dat je ovenschaal aanbakt.
  • Je kunt ze natuurlijk ook op de barbecue of smoker bereiden. Volg het recept, maar gaar ze op 150°C in de barbecue of smoker.
  • Serveer als borrelhap of avondmaaltijd.

Buikspek burnt ends uit de oven recept:

Buikspek burnt ends uit de oven zijn snel een barbecueklassieker geworden en terecht want het is vingerlikkend lekker!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Gang Barbecue, Hoofdgerechten, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Amerikaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1,5 kg buikspek zonder zwoerd
  • 5 el bbq kruiden*
  • ½ fles barbecuesaus
  • 3 el honing

Instructies
 

  • Snijd het buikspek in blokjes van 3x3 cm. Bedek de blokjes varkensvlees met de droge bbq kruiden. Zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn.
  • Laat het een uurtje buiten de koelkast marineren.
  • Verwarm de oven op 150°C het lucht.
  • Leg de blokjes vlees op een aluminium bbq grill schaal voorzien van perforatiegaatjes en leg dit op een ovenrooster midden in de oven.
  • Schuif een ovenplaat hieronder met een ovenschaal voorzien van een laagje water.
  • Hierdoor kan het vet uit het varkensvlees vloeien op de ovenschaal met water.
  • Laat het vlees gedurende 2 uur garen. Als het vlees een kerntemperatuur van 93°C bereikt heeft, haal het vlees dan uit de oven en leg het op een bakplaat voorzien van bakpapier.
  • Glazuur het varkensvlees grondig in de bbq-saus en honing en zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn.
  • Plaats de bakplaat in de warme oven en laat het verder roosteren. Controleer het varkensvlees elke 10 minuten en bestrijk het naar eigen inzicht met meer bbq-saus. Persoonlijk vind ik het lekker om ze 2/3 keer te glazuren om er zeker van te zijn dat ze mooi en plakkerig zijn.
  • Haal uit de oven zodra de buitenkant van het varkensvlees gekaramelliseerd is en je die mooie knapperig is.
  • Als het nog niet knapperig is, zet je de oven 5-10 minuten op de hoogste stand om die perfecte gekaramelliseerd buitenkant te krijgen door het op deze hoge temperatuur te roosteren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating