Broodje met Bulgogi speklapjes

Bulgogi is een Koreaans pittig vleesgerecht, meestal gemaakt van rundvlees maar er wordt ook wel varkensvlees voor gebruikt. Het wordt niet voor niets vuurvlees genoemd, het is namelijk behoorlijk pikant. Ik heb met de saus een broodje met bulgogi speklapjes geworden. Een broodje waar jij je vingers bij aflikt, zo lekker!
Deze speklapjes zijn ook erg lekker geserveerd met witte rijst en wat roergebakken bimi of peultjes.

 

Bulgogi

 

Het Koreaanse gerecht bulgogi bestaat uit dunne plakjes gemarineerd en gegrild rundvlees. Het gerecht wordt vooral op een Koreaanse tafelbarbecue op houtskool bereid, maar je kunt het natuurlijk ook in een grillpan of wok bereiden.
Hiervoor kan je ribeye, entrecote of ossenhaas gebruiken. Marineer het in de hartig/zoete saus en grill het snel zodat er perfect gekarameliseerd vlees ontstaat.
Bul betekent trouwens vuur en gogi betekent vlees.
Je kunt ook ander vlees gebruiken zoals varkensvlees, kip of een ander soort steak.

 

Een authentieke bulgogi marinade bestaat uit sojasaus, bruine suiker, sesamolie, chili, knoflook en ui. Je kunt de marinade zelf maken, gebruik dan voor de chili de Koreaanse gochujang chilipeperpasta. Dit is een gefermenteerde hartige, rokerige en kruidige pasta waar je gerechten mee op smaak kunt brengen. Laat het vlees minimaal twee uur of nog liever een hele nacht marineren.
Wil je de marinade liever niet zelf maken, bestel de bulgogi saus dan bij een online toko.

 

Erbij

 

Bulgogi wordt meestal gecombineerd met gestoomde witte rijst, sla en kimchi. Het vlees, de rijst en kimchi wordt verpakt in slabladeren of andere bladgroente zoals koolbladeren. Je maakt er dus een slawrap van. Hierbij kan je dan nog een saus serveren.
Ik heb het dus in een pistoletje geserveerd, met lekker veel sla, rauwkost, lente-ui, koriander en de pittige ingelegde radijs. Je kunt die laatste ook vervangen door lekkere zelfgemaakte kimchi.

 

Het recept voor de ingelegde radijs* vind je hier. En wil je zelf de Koreaanse kimchi maken, dan vind je hier een recept ervoor.

 

 

Recept Broodje met Bulgogi speklapjes:

Broodje met Bulgogi speklapjes. Bulgogi is een Koreaans pittig vleesgerecht, meestal gemaakt van rundvlees maar er wordt ook wel varkensvlees voor gebruikt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gr dunne speklapjes
  • 75 ml Bulgogi saus
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 baby romaine sla
  • 1 wortel
  • ½ komkommer
  • 2 lente-uien
  • 4 takken koriander
  • 4 pistoletjes
  • 4 el mayonaise
  • ingelegde radijs*

Instructies
 

  • Snijd de speklapjes in stukken van 2 cm en doe dit in een kom. Meng het met de saus en laat het ongeveer twee uur of langer marineren.
  • Schil de wortel en snijd die in dunne plakken met de dunschiller. Snijd de komkommer in dunne plakken, de lente-ui in dunne ringen en haal de blaadjes koriander van de takjes.
  • Laat een wok met een beetje olie heet worden op hoog vuur. Roerbak hierin de reepjes speklap ongeveer 7-10 minuten tot het vlees gaar en lekker bruin geworden is.
  • Blijf wel goed roeren anders branden de speklapjes aan door de marinade.
  • Bak de broodjes eventueel af, snijd de broodjes doormidden en besmeer ze met de mayonaise. Spoel 4-8 blaadjes sla schoon.
  • Beleg de broodjes 1 of 2 blaadjes sla, ingelegde radijs, wortel en komkommer.
  • Verdeel het vlees over de broodjes, strooi er wat lente-uitjes en koriander over.
  • Serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating