Broccoli en kikkererwtensoep

Ik voelde me niet zo jofel de laatste tijd en had problemen met mijn darmen. Toen zag ik bij Liesbeth Booij haar 10-daagse detox boost programma voorbijkomen en dacht ik probeer het gewoon. Goed overleg met haar gehad of dit wel toepasbaar was voor mij in verband met mijn maagverkleining. We hebben het programma iets aangepast, zodat ik het probleemloos kon volgen. En deze detox is geen sapkuur, maar een 10 dagen vegan detox door middel van heel veel groenten eten. Zoveel zelfs, dat ik het niet op kon. Ik moet zeggen dat alle recepten voor deze 10 dagen zowel van ontbijt, lunch als avondeten, heerlijk waren. En deze broccoli en kikkererwtensoep was zo lekker, dat ik dit recept toch wilde delen met jullie. Ik heb wel mijn eigen draai aan dit heerlijke vegan soepje gegeven.

 

Broccoli

 

Broccoli is een populaire groente in ons land, behalve bij sommige kinderen dan. Het is een hele veelzijdige groente, je kunt het koken, stomen, (roer)bakken, grillen, er soep, stamppot of een salade van maken. Het groene broertje van de bloemkool is erg gezond, bevat veel vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten en weinig calorieën.
Redenen genoeg om deze groente wat vaker te eten.
Broccoli is het hele jaar te koop. Zoek wel een mooie donkergroene verse stronk op die geen gele plekken in de roosjes heeft.

 

Kikkererwten

 

De kikkererwt, keker en garbanzo wordt steeds populairder in ons land. En dat is niet zo gek, ze zijn lekker en gezond. Vooral in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en in India worden deze gele peulvruchten vaak gebruikt. Alle peulvruchten zitten vol met goede voedingsstoffen, maar de kikkererwt springt er helemaal uit. Ze bevatten meer vezels, eiwitten, vitamines, mineralen, antioxidanten en essentiële aminozuren dan de andere peulen. Daarom zijn ze ook zo geliefd bij de vegetariërs en veganisten. Het is een fijne vleesvervanger voor hen. Maar pas op, er zitten wel veel koolhydraten en vetten in deze groente, het zijn wel caloriebommetjes.

 

Kikkererwten vind je gedroogd en gekookt in pot of blik in de supermarkten. De gedroogde kikkererwten zijn het goedkoopst, ze zijn lekkerder van smaak en textuur. Maar je hebt wel meer tijd nodig om ze te weken (8-12 uur) en te koken (45-60 minuten). Houd daar dus rekening mee!
Kikkererwten zijn super veelzijdig, je kunt ze koken, bakken, frituren, roosteren, soep, salades, falafel en/of hummus ervan maken.

 

Kikkererwtenvocht*

 

Het vocht van de kikkererwten ook wel aquafaba genoemd moet je niet weggooien. Je kunt hiervan heel veel lekkere gerechtjes maken, zoals deze:

Aioli gemaakt van aquafaba
Vegan chocolademousse met aquafaba
Vegan meringues van aquafaba

 

 

Recept Broccoli en kikkererwtensoep:

Broccoli en kikkererwtensoep. Een heerlijke en vullende soep gemaakt van broccoli en kikkererwten die ook nog eens vegan is.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Midden Oosten, Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 500 gr broccoli
  • 400 gr kikkererwten
  • olijfolie
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 800 ml groentebouillon
  • 100 gr baby spinazie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de broccoli in kleine roosjes en snijd de stengel fijn. Giet de kikkererwten af en spoel ze schoon. Leg de helft hiervan op keukenpapier.
  • Fruit de ui met de knoflook aan in een eetlepel olijfolie (laat niet verkleuren).
  • Doe de broccoli erbij en bak dit even mee. Giet dan de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 15-17 minuten koken op een middelhoog vuur tot de broccoli gaar is.
  • Als de broccoli bijna gaar is doe je de helft van de kikkererwten uit de zeef erbij.
  • Dep de andere helft van de kikkererwten goed droog.
  • Bak deze kikkererwten in een koekenpan met een eetlepel olijfolie, strooi er de paprikapoeder en wat zout over. Bak ze tot ze goudbruin zijn.
  • Pureer de soep met de spinazie in een blender of met een staafmixer tot een mooie gladde soep. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
  • Schenk de soep in kommen en verdeel de krokant gebakken kikkererwten erover.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating