Black eyed bonen met palmkool

Dit stevige recept voor black eyed bonen met palmkool is zo lekker dat je het keer op keer wilt maken! En het is ook zo gemakkelijk. Ik voeg graag een beetje kruiden toe aan dit recept, dus heb ik wat garam masala en een heerlijke korianderpesto toegevoegd. Deze korianderpesto is wel echt de smaakmaker, dus maak het wel. Dit veganistische recept is eenvoudig, vol smaakvolle kruiden en geweldig om te serveren op elke dag van de week!
Het gerecht is veganistisch en glutenvrij, dus voor iedereen geschikt. Dus waar wacht je op? Ga koken!

Black eyed bonen met palmkool
Black eyed bonen met palmkool

 

Black eyed bonen

 

Black eye peas, ook wel Black eyed bonen of zwarte ogen bonen genoemd, zijn kleine crèmekleurige peulvruchten met een zwarte vlek (oog) erop. Deze veelzijdige kleine peulvruchten zitten boordevol vezels en eiwitten en zijn een geweldige energiebron.
Het is een uitstekende bron van veganistische eiwitten. Eén kopje gekookte bonen bevat ongeveer 12 gram eiwit! Dit maakt ze tot een geweldig voedingsmiddel voor vegetariërs en veganisten die er zeker van willen zijn dat ze voldoende eiwitten binnenkrijgen

 

Je kunt black eyed bonen in blik of gedroogd kopen in de supermarkten. Het voordeel van de gedroogde bonen is dat je ze heel lang kunt bewaren. Als je ze gedroogd koopt, moet je ze eerst weken en daarna ongeveer 40-60 minuten gaarkoken. Ze behouden heel goed hun structuur tijdens het koken. De boontjes hebben een lekkere iets zoete en aardse smaak en zijn goed te combineren in diverse gerechten, zoals stoofpotten of salades.

 

Palmkool

 

Cavolo nero oftewel palmkool of zwarte kool, is een van oorsprong Italiaanse koolsoort. Het is een gezonde groente met veel goede voedingsstoffen en de grote hoeveelheid vezels erin zorgt ervoor dat palmkool erg voedzaam is.
Palmkool wordt steeds populairder en is allang geen vergeten groenten meer. In de periode september tot en met november is de in Nederland geteelde palmkool te koop.
Palmkool is net zoals boerenkool een échte superfood.

 

Voordat je palmkool gaat gebruiken is het belangrijk om de bladeren goed schoon te spoelen onder de koude kraan. Er kan namelijk nog wat zand verstopt zitten tussen de bladeren.
Rits eerst het blad van de nerf. Spoel het schoon en laat het dan uitlekken in een vergiet.

 

Deze groente is ontzettend veelzijdig en ik heb een paar heerlijke recepten ervoor, zoals deze:

 

Roergebakken palmkool met tahin
Palmkool en paddenstoeltjes met hummus
Geroosterde pastinaaksoep met palmkool pesto
Eenpansgerecht met zilvervliesrijst en cavolo nero
Gemengde paddenstoelen en palmkool met eieren
Roergebakken Cavolo Nero

 

Tips:

 

Ik heb zelfgemaakte groentebouillon* gebruikt, hoe jij dit kan maken lees je hier.

Het recept voor de korianderpesto** vind je hier.

Serveer er eventueel gekookte rijst of naanbrood bij.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Black eyed bonen met palmkool:

Black eyed bonen met palmkool. Dit stevige recept voor black eyed bonen met palmkool is zo lekker dat je het keer op keer wilt maken!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd, Vegetarisch
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 bosjes palmkool
  • 2 blikken (425 gr) black eyed bonen
  • 1 scheut (kokos)olie
  • 1 el garam masala
  • 400 ml groentebouillon*
  • peper en zout
  • 4 el korianderpesto**

Instructions
 

  • Maak eerst de korianderpesto volgens het recept.
  • Snijd de ui in dunne halveringen en rasp de knoflook. Rits de palmkool van de stengels, snijd het in stukken, spoel het schoon en laat uitlekken. Giet de blikken black eyed bonen af.
  • Zet een grote (hapjes)pan met een scheut olie op het vuur en fruit hierin de ui en knoflook met de garam masala glazig.
  • Voeg de palmkool toe en bak dit even mee. Giet dan de bouillon erbij en breng aan de kook.
  • En doe dan de black eyed bonen erbij en laat de bouillon inkoken tot een dikke, soepachtige consistentie. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep in diepe borden of kommen en lepel de korianderpesto erover.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating