Wij zijn gek op bavette, een malse steak voor de echte liefhebber. Deze bavette met tomaten maïssalsa is een heerlijke bereiding van dit stukje vlees. Met daarbij een pittige salsa, je waant je in Mexico. Aangezien we dit jaar daar niet naartoe kunnen vliegen, halen we dit land maar naar onze eigen tafel.
Bavette
Deze bavette steak wordt steeds bekender in Nederland. Het wordt gesneden uit de flank van het rund, daarom wordt dit vlees ook wel Flank steak in Amerika genoemd. Het is heerlijk van smaak en structuur, mits goed bereid en gesneden. De steak is plat en langgerekt en heeft een grove draad. Als je het in dunne plakjes dwars op de draad snijdt, heb je een mals stuk vlees.
Het was een ‘vergeten’ stuk vlees maar is nu zeker populair, vooral op de barbecue. Het vlees is iets ‘steviger’ dan een gewone biefstuk, maar daarom is het ook smakelijker. Als je wat meer moet kauwen op vlees, komt de smaak namelijk beter tot z’n recht.
De bavette steak moet je wel rare tot medium rare eten, als je het doorbakt is het echt niet lekker.
Ben jij ook zo gek op bavette? Dan heb ik nog veel meer recepten hiervan voor jou:
- Bavette met groene kruiden tahinsaus
- Bavette met balsamico uien
- Bavette met lente-ui en komkommer
- Pappardelle met bavette Stroganoff
- Cordita’s met bavette en wasabi
- Huevos Rancheros met bavette
Tips:
- De salsa kan je eventueel een dag van tevoren klaar maken en goed afgedekt bewaren in de koelkast.
- Wij hebben er lekkere gebakken aardappeltjes bij gegeten. Deze heb ik tijdens het bakken ook gekruid met de Picadillo kruiden.
Als je deze bavette hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Bavette met tomaten maïssalsa:
Ingrediënten
- 1 bavette (400 gr)
- 2 el olijfolie
- 2 el Picadillo kruidenmix
- zout
Salsa
- ½ rode ui
- ½ limoen, sap ervan
- ¼ tl zout
- 1 blikje (300 gr) maïskorrels
- ½ jalapeño peper
- 5 tomaten
- 4 takken koriander
- 2 el olijfolie
Instructies
- Haal de bavette uit de koelkast een laat minimaal een half uur op kamertemperatuur komen.
- Salsa: Snijd de ui in dunne ringen en doe dit in een schaal. Knijp de limoen erboven en bestrooi met zout. Laat even trekken.
- Giet de maïskorrels af in een zeef. Verwijder de zaadlijsten van de jalapeño peper en snijd deze fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Doe dit alles bij de rode ui in de schaal.
- Hak de korianderblaadjes grof en doe dit ook in de schaal samen met de olijfolie. Meng alles door elkaar en zet even apart.
- Smeer de bavette in met olijfolie en bestrooi dan met de kruidenmix en zout.
- Verhit een bakpan met dikke bodem op hoog vuur.
- Grill hierin de bavette ongeveer 4 minuten per kant goudbruin. Haal de steak dan uit de pan en laat nog 10 minuten rusten onder een vel aluminiumfolie.
- Snijd dan de steak in dunne plakken, dwars op de draad.
- Serveer de bavette met de tomaten maïssalsa.