Bavette met groene kruiden tahinsaus

Bavette ook wel genoemd Flank Steak, Flanchet, Vanglap, Vinkenlap of Halve maan steak is een steak afkomstig van de vang (flank) van de koe. Dit komt uit de buikspier van een rund en is dus ‘werkvlees’. Daarom is het een grof en stevig stuk vlees met een stevige bite maar wel erg smakelijk. Misschien ken jij deze steak nog niet, ik zou zeggen ga dan snel dit recept voor bavette met groene kruiden tahinsaus bereiden om er achter te komen wat voor lekker stukje vlees het is.

 

Bavette

 

Bavette was vrij onbekend (vergeten) in ons land, maar wint nu aan populariteit. Het is een magere steak met een grove draad. Mits goed gegrild of gebakken en op de draad gesneden, is het een supermalse steak. Bavette wordt vaak gebruikt om er tartaar of poulet van te maken, maar als steak is het niet te versmaden.

 

Het bakken of grillen van deze steak vraagt wat aandacht, je moet het namelijk in een loeihete (grill)pan kort bakken. Natuurlijk kan de steak ook op de barbecue gegrild worden (op 190˚C), dan heb je binnen 10-12 minuten een top steak. Laat het dan een minuut of 10 rusten voordat je het op de draad in dunne plakken snijdt voor een supermals resultaat. Je moet wel van rood vlees houden, dit vlees kan je echt niet doorbakken, dan wordt het taai en is het niet meer lekker.
Het vlees heeft wel een ‘bite’ en daardoor heel veel smaak. En daarom heeft het vlees weinig nodig, een beetje peper en zout is al voldoende.

Het is een ideale steak om aan een stuk voor meerdere personen te bakken en dan aan tafel te snijden.

 

Omdat wij zo gek zijn op bavette kan je diverse recepten hiervoor vinden op de site. Zoek op sleutelwoord: bavette en je kunt ze allemaal vinden.

 

Lees ook mijn blog diverse soorten steaks over nog meer soorten biefstuk.

 

 

Recept Bavette met groene kruiden tahinsaus:

Bavette met groene kruiden tahinsaus. Bavette is een prachtige steak die je eens geprobeerd moet hebben. Rooster hem snel op een hete grill en smullen maar.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Barbecue, Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr bavette
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 15 gr basilicum
  • 15 gr koriander
  • 2 knoflookteentjes
  • 150 ml tahin (sesampasta)
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 2 el citroensap
  • peper en zout

Instructies
 

  • Haal de steak een uur voordat je het gaat bereiden uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  • Saus: Doe de groene kruiden en knoflook in een keukenmachine en hak dit fijn. Voeg dan de tahin, komijnpoeder en citroensap erbij en mix tot een gladde saus.
  • Als de saus te dik lijkt doe er dan wat water bij om dunner te maken. Breng op smaak met peper en zout.
  • Steak grillen: zet een grillpan of bakpan op hoog vuur en laat dit loeiend heet worden. Doe er dan een beetje olijfolie in en bestrooi de steak met peper en zout.
  • Leg de steak in de pan en laat per kant ongeveer 3 minuten grillen op hoog vuur. Haal de steak uit de pan en leg het op een snijplank.
  • Leg er twee vellen aluminiumfolie op om warm te houden. Na ongeveer 10 minuten kan je het vlees op de draad (dus niet met de draad mee) in dunne plakken snijden.
  • Serveer met de saus, gebakken aardappeltjes en een groene salade.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating