Ik mocht vegetarisch gehakt van Meatless Farm en een potje pompoen sambal van Ministry of spicy business ontvangen en heb deze twee gecombineerd in deze zalige Aziatische vegetarische gehaktballetjes. Een vegetarisch gerecht met een pittige saus, roergebakken paksoi en noedels.
Vegetarisch
Wij proberen steeds minder vlees te eten. Niet alleen goed voor ons, maar ook voor het milieu. Meestal ben ik geen fan van de zogenaamde ‘vleesvervangers’ maar dit gehakt op deze manier bereid is erg lekker geworden, als zeg ik het zelf. En met zo’n gerecht mis je het vlees echt niet! Manlief had niet eens in de gaten dat het geen vlees was. Met dit gehakt heb ik trouwens ook deze heerlijke Pasta met vegetarisch gehakt en tomatensaus gemaakt. Dat is ook het proberen waard.
Omdat eiwitten erg belangrijk zijn geworden na mijn maagverkleining, kan ik niet zomaar het vlees uit het menu schrappen. Altijd fijn om dan vegetarische producten te vinden die lekker veel eiwitten bevatten. Want zonder deze producten is het gewoon moeilijk om aan de juiste hoeveelheid eiwitten te komen. Ik heb trouwens een blog geschreven over vegetarische eiwitbronnen, die vind je hier.
Omdat het een pompoen sambal is, heb ik fijn geraspte pompoen door het gehakt gemengd. Hierdoor komt de smaak van de pompoen terug en worden de balletjes lekker smeuïg en krijg je ook nog extra groente naar binnen.
Erbij
De roergebakken paksoi is er erg lekker bij, maar je kunt ook andere groenten gebruiken zoals roergebakken peultjes, sugar snaps, prei, paprika, pompoenblokjes of een zak Aziatische groentemix.
Ik heb er Udon noedels bij geserveerd omdat ik die toevallig nog in huis had, maar andere soorten noedels, witte rijst of zelfs bloemkoolrijst is natuurlijk ook erg lekker.
En natuurlijk hoef je niet per se op zoek te gaan naar deze pompoen sambal, als je gewone sambal in huis hebt is dat ook prima te gebruiken. Als je niet zo van pittig houdt, kijk dan uit met de sambal!
Tip:
Als de pompoen niet in het seizoen is, neem je een wortel hiervoor in de plaats.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Aziatische vegetarische gehaktballetjes:
Ingredients
- 250 gr vegetarisch gehakt
- 1 ei
- 50 gr panko
- 1 tl sambal pompoen
- 2 lenteuien
- 4 takken koriander
- 75 gr pompoen, fijn geraspt
- 50 ml sojasaus
- 1 tl sambal pompoen
- 4 el honing
- 3 el rijstwijnazijn
- Udon noodles
- baby paksoi
- 2 el sesamolie
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180°C en leg een vel aluminiumfolie op een bakplaat en vet dit in met een beetje olie. Snijd de lenteuien fijn en hak de koriander fijn.
- Doe het gehakt samen met de geraspte pompoen, ei, panko, sambal, lenteui en koriander in een kom en meng dit goed met elkaar. Rol er ongeveer 20 balletjes van.
- Leg de balletjes op de bakplaat en schuif deze in de oven. Bak ze in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar.
- Doe de sambal, sojasaus, honing en 1 el rijstwijnazijn in een pan en breng dit aan de kook.
- Haal de balletjes uit de oven en meng ze door de saus in de pan.
- Kook ondertussen de noedels volgens aanwijzing op de verpakking en roerbak de paksoi in een wok met een beetje sesamolie.