Deze aubergine met tahini dadeldressing is een heerlijke manier om aubergines te bereiden. Je kunt het als bijgerecht, vegetarisch hoofdgerecht of als lauwwarme salade voor de lunch serveren. Dan kan je er eventueel nog wat feta of geitenkaas overheen verkruimelen.
Smaakmakers
De tahini en dadelsiroop zijn typische producten die in de Midden-Oosterse keuken gebruikt worden. En zoals jullie misschien al weten, zijn wij gek op deze keuken. De tahini en dadelsiroop kan je in de grotere supermarkten vinden en/of in een Turkse winkel. Ik mocht een potje tahini van Al’Fez ontvangen in de Foodybox zomer van Kroon op het Werk. En daar wil ik dan natuurlijk gelijk mee aan de slag om er iets lekkers van te maken. Geloof me, deze dressing is goddelijk en zeker in combinatie met de aubergines. Probeer het eens!
Ui
Door de uiringen te laten marineren in de citroensap krijg je hele mooie roze uiringen en is de scherpte van de ui eraf. Misschien zal je niet alle uiringen gebruiken in dit recept, bewaar het potje dan in de koelkast. Hier blijft het zeker een week goed en kan je het gebruiken in een ander gerecht. Deze uiringen zijn heerlijk door een salade of zelfs op een hamburger in plaats van het plakje augurk bijvoorbeeld.
Tahini
En als je dan toch zo’n potje tahini gekocht hebt, kan je er nog heel veel andere lekkere gerechten mee maken. Zoals bijvoorbeeld Chocolade tahintruffels met kokos.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Aubergine met tahini dadeldressing:
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 1 citroen*
- 2 aubergines
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- olijfolie
- peper en zout
- 40 gr walnoten
- 6 takken koriander
- 3 el tahini
- 2 el dadelsiroop
- 2 el olijfolie
Instructies
- Snijd de ui in hele dunne ringen en doe ze in een jampotje. Pers de citroen uit en giet dit over de uiringen. Schud het potje goed en laat even marineren.
- Snijd de aubergines in de lengte doormidden en dan de helften in de lengte in kwarten. Snijd de kwarten in schuine stukken van ongeveer 3 centimeter.
- Verhit een grote koekenpan met olie en bak hierin de aubergines rondom goudbruin. Bestrooi tijdens het bakken met de gerookte paprikapoeder en peper en zout.
- Bak de aubergines in ongeveer 7-9 minuten, af en toe omscheppend, tot ze zacht geworden zijn.
- Maak ondertussen de dressing: giet hiervoor de uiringen af, vang het citroensap op en gebruik dit voor de dressing. Meng het samen met de tahini, dadelsiroop en olijfolie.
- Als de dressing te dik lijkt, meng er dan water door. Breng op smaak met peper en zout.
- Hak de walnoten grof en haal de blaadjes koriander van de steeltjes.
- Schep de auberginestukken in een schaal. Verdeel hierop de uiringen, walnoten en korianderblaadjes. Lepel de dressing erover of serveer het apart.