Een heerlijke salade met de smaken van de Méditerranée. Deze aubergine en kikkererwten salade is sowieso al heerlijk om zo te eten als lunch bijvoorbeeld. Of op een grote mezze tafel met allerlei hapjes zal de salade het ook goed doen. Serveer het dan met een Turks brood of pitabroodjes. En maak er nog een hummes (of meerdere soorten) en baba ganoush bij.
Wil je er een maaltijdsalade van maken, serveer er dan blokjes fetakaas bij of grill die heerlijke halloumi kaas en serveer dat bij de salade.
Aubergine en kikkererwten salade met Za’atar
Za’atar is een kruidenmix wat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Het is een mengsel van het kruid za’atar. Dit is een kruid wat qua smaak zit tussen oregano en tijm. Het kruid wordt gedroogd en vervolgens gemengd met sumak en sesamzaadjes.
Deze kruidenmix is al aardig ingeburgerd in onze Nederlandse keuken. Je kunt za’atar bij de grotere supermarkten of in een Turkse winkel vinden.
En als je dan toch deze kruidenmix gekocht hebt, gebruik het dan om bijvoorbeeld een kipfilet, visfilet of groenten extra smaak te geven.
Maak er een dip van door het te mengen in Griekse yoghurt of mayonaise. Lekker met wat rauwe groente. Gemengd met een goede olijfolie is het heerlijk om als dip voor (Turks) brood. Dip het brood erin …. zalig bij de borrel of als voorafje.
Of besmeer plakjes stokbrood met deze olie en rooster dit even in de oven.
Zo zie je maar, het is een veelzijdige kruidenmix die jou vast van pas komt in de keuken. Ga er lekker mee experimenteren.
Salades
Wij zijn gek op salades en daarom zal je heel veel salade recepten op de site vinden. Lekker om zo te eten als voorgerecht, of als maaltijdsalade of als bijgerecht. Ik heb deze aubergine en kikkererwten salade gegeten bij Grieks kabeljauwhaasje met citroen. Het was een perfecte combi.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Aubergine en Kikkererwten Salade:
Ingrediënten
- 1 kleine aubergine
- zout
- olijfolie
- 1 blikje (150 gr) kikkererwten
- 1 el za'atar kruiden
- 100 gr cherrytomaatjes
- 1 mini komkommer
- 1/2 rode ui
- 10 gr peterselie
- 5 gr dille
Dressing
- 1/2 teentje knoflook
- citroensap
- olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Snijd de aubergine in kleine blokjes en bestrooi met een beetje zout.
- Giet het blikje kikkererwten in een vergiet en laat uitlekken en doe ze in een kom.
- Bak in een flinke scheut olijfolie in een grote bakpan de aubergineblokjes goudbruin en gaar.
- Haal ze dan uit de pan, bestrooi ze met de za'atar kruiden en laat ze iets afkoelen.
- Snijd de tomaten doormidden, de komkommer in plakjes en de rode ui in dunne ringen.
- Hak de peterselie- en dilleblaadjes grof.
- Doe de aubergine, tomaatjes, komkommer en rode ui bij de kikkererwten in de kom en meng dit door elkaar samen met de peterselie en dille.
- Maak de dressing: rasp de knoflook en doe dit in een jampotje. Doe de citroensap en olijfolie erbij, doe de deksel op het potje en schud goed door elkaar.
- Breng de dressing op smaak met peper en zout en giet dit over de salade.