Asperges met mosselen

Van het Nederlands Asperge Centrum mocht in een leuk pakket ontvangen met daarin de eerste vers gestoken asperges die rechtstreeks uit Limburg bij mij bezorgd werden. Verse asperges van het land, hoe lekker is dat! Daarnaast zat er ook nog een heerlijke fles aspergewijn – een Verdejo van Casa Safra – en een pakje roomboter van Lurpak in het pakket. Natuurlijk moest ik daar iets lekkers van maken en dat zijn deze verrukkelijke asperges met mosselen en een heerlijke beurre blanc met daslook geworden. Een feestelijke maaltijd met de asperges in de hoofdrol. Dit geweldige aspergerecept met mosselen is een viering van de lente, waarbij sappige mosseltjes worden gecombineerd met malse asperges en een levendige romige botersaus met daslook.

 

Asperges met mosselen

 

Witte asperges

 

Het witte goud uit eigen land is weer in het seizoen. Het seizoen loopt van april tot 24 juni, maar wanneer precies in april is afhankelijk van het weer. In heel Nederland worden asperges geteeld en gestoken, maar de meeste asperges komen uit Brabant en Limburg. Je kunt natuurlijk de asperges bij de supermarkt kopen, maar je kunt ze ook rechtstreeks bij een aspergeteler kopen. Eerlijk gezegd koop ik ze eigenlijk altijd bij mijn groenteboer op de markt.

 

Bewaren

 

Bewaar de asperges gewikkeld in een vochtige theedoek in de koelkast. Zo kan je ze zo’n 3 tot 4 dagen goed houden. Wil je ze toch iets langer bewaren? Vries ze dan in, schil ze wel eerst voordat je ze in de vriezer doet. Je kunt ze dan 4 tot 6 maanden bewaren.

 

Schillen

 

Om de asperges makkelijker te kunnen schillen, leg je ze een half uur van tevoren in koud water. Schil asperges met een speciale aspergeschiller of een dunschiller. Schil ze dakpansgewijs rondom, zodat er geen harde stukken meer aanzitten. Breek of snijd ook altijd het kontje af. De schillen en kontjes kan je gebruiken ze als basis voor een aspergesoep. De groene asperges hoeven in principe niet geschild te worden.

 

Bereiden

 

Er zijn speciale aspergepannen om asperges in te koken, maar je kunt ook een gewone grote kookpan nemen waarin ze kunnen liggen.
Asperges kook je in ongeveer 5 minuten, daarna kan het vuur uit en laat je de asperges nog zo’n 10-15 minuten in het hete water in de pan (met deksel) staan.

 

Gezond

 

Asperges zijn niet alleen heel erg lekker, maar ze zijn ook erg gezond. Ze bevatten veel voedingsvezels die zorgen voor een goede spijsvertering. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamines en mineralen.

 

Aspergerecepten

 

Ik heb heel veel aspergerecepten op de site staan, zoek ze maar eens op! Ga hiervoor naar: Recept zoeken en vul onder: Sleutelwoorden het woord asperge in, dan poppen ze allemaal tevoorschijn.

 

Mosselen

 

Hoe je de mosselen kookt*, lees je hier. Gebruik bij het koken van de mosselen wel de wijn die je ook bij de asperges drinkt.
Mocht je nog wat gekookte mosselen overhouden, maak er dan deze Taco’s met krokante mosselen.

 

Daslook

 

Ik heb zelf daslook in de tuin staan en omdat het nu uit de grond komt, maak ik daar graag gebruik van. De daslookolie kan je wel 2 weken bewaren in de koelkast. Gebruik de olie in salades, soepen of sauzen. Vervang het eventueel door bieslook of peterselie.

 

Tip:

 

Dit gerecht is een hoofdgerecht voor twee personen of een voorgerecht voor 4 personen.

 

 

Recept Asperges met mosselen:

Asperges met mosselen en een heerlijke beurre blanc met daslook. . Dit geweldige aspergerecept met mosselen is een viering van de lente.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vis, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr mosselen
  • 1 ui
  • 1 glas witte wijn
  • 1 kg witte asperges
  • 50 ml room
  • 100 gr koude roomboter
  • peper en zout
  • 20 gr daslook
  • 75 ml neutrale olie

Instructies
 

  • Daslookolie: Pureer intussen voor de daslookolie alles met een snuf zout in de blender en laat deze 2 minuten draaien. Doe de olie in een spuitfles.
  • Maak de mosselen schoon en bereid* ze zoals je hierboven kunt lezen. Giet ze dan af, maar vang het mosselvocht wel op. Giet het mosselvocht dan door een schone theedoek en haal de mosselen uit de schelpen.
  • Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller of een speciaal aspergeschiller. Houd elke asperge vast bij de kop, begin 2 cm onder het kopje en schil rondom van boven naar onder. Breek het onderste houtachtige gedeelte van de asperge af.
  • Leg de asperges in ruim koud water en voeg eventueel het zout toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en houd het water tegen de kook aan. Kook de asperges ongeveer 5 minuten (afhankelijk van de dikte) tot ze gaar zijn.
  • Zet het vuur uit, leg een deksel op de pan en laat de asperges op deze manier nog ongeveer 10-15 minuten nagaren. Controleer af en toe of ze niet te gaar worden.
  • Kook ondertussen het mosselvocht (ongeveer 125 ml) in tot 1/3 en voeg de room toe, laat nu weer inkoken tot de helft. Giet dit door een zeef en vang het op in een ander pannetje.
  • Zet deze pan op heel laag vuur en voeg al roerend met een garde of een staafmixer de ijskoude klontjes boter één voor één erdoor. Warm de mosselen op in de saus.
  • Haal met een schuimspaan voorzichtig de asperges uit het kookvocht en laat ze goed uitlekken. Serveer de asperges op een bord en lepel de saus met mosselen erover.
  • Spuit of lepel wat daslookolie in de saus en garneer eventueel met kleine daslookblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating