Asperges met mosselen en een heerlijke beurre blanc met daslook. . Dit geweldige aspergerecept met mosselen is een viering van de lente.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 35 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Vis, Voorgerechten
Keuken Nederlands
- 500 gr mosselen
- 1 ui
- 1 glas witte wijn
- 1 kg witte asperges
Saus
- 50 ml room
- 100 gr koude roomboter
- peper en zout
Daslookolie
- 20 gr daslook
- 75 ml neutrale olie
Daslookolie: Pureer intussen voor de daslookolie alles met een snuf zout in de blender en laat deze 2 minuten draaien. Doe de olie in een spuitfles.
Maak de mosselen schoon en bereid* ze zoals je hierboven kunt lezen. Giet ze dan af, maar vang het mosselvocht wel op. Giet het mosselvocht dan door een schone theedoek en haal de mosselen uit de schelpen.
Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller of een speciaal aspergeschiller. Houd elke asperge vast bij de kop, begin 2 cm onder het kopje en schil rondom van boven naar onder. Breek het onderste houtachtige gedeelte van de asperge af.
Leg de asperges in ruim koud water en voeg eventueel het zout toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en houd het water tegen de kook aan. Kook de asperges ongeveer 5 minuten (afhankelijk van de dikte) tot ze gaar zijn.
Zet het vuur uit, leg een deksel op de pan en laat de asperges op deze manier nog ongeveer 10-15 minuten nagaren. Controleer af en toe of ze niet te gaar worden.
Kook ondertussen het mosselvocht (ongeveer 125 ml) in tot 1/3 en voeg de room toe, laat nu weer inkoken tot de helft. Giet dit door een zeef en vang het op in een ander pannetje.
Zet deze pan op heel laag vuur en voeg al roerend met een garde of een staafmixer de ijskoude klontjes boter één voor één erdoor. Warm de mosselen op in de saus.
Haal met een schuimspaan voorzichtig de asperges uit het kookvocht en laat ze goed uitlekken. Serveer de asperges op een bord en lepel de saus met mosselen erover.
Spuit of lepel wat daslookolie in de saus en garneer eventueel met kleine daslookblaadjes.