Aspergequiche met kaas

Deze aspergequiche met kaas bevat zelfs drie soorten kaas. Tja wat zal ik zeggen …. ben gewoon gek op asperges en kaas. Dus als jij ook een kaasliefhebber bent, maak dan snel deze overheerlijke quiche. Een lekker voorjaarsgerecht, serveer het als lunch of avondeten.
Zowel warm als koud lekker.

Asperges

De asperge is een echte voorjaarsgroente. Zolang ze in het seizoen zijn wil ik er zoveel mogelijk van genieten. Je kunt deze quiche met groene aspergetips uit Nederland maken, maar ook van mini asperges. De mini asperges zijn het hele jaar door wel verkrijgbaar, maar komen helaas niet van eigen bodem.

De groene aspergetips zijn de topjes van de asperges, deze zijn lekker mals van structuur en delicaat van smaak. Mini asperges zijn de dunne variant van de asperges. Deze zijn ook fijn van smaak, iets subtieler dan de ‘normale’ asperges en ze zijn super knapperig.
Beide soorten hoef je niet te schillen en maar kort te koken (blancheren).
Je kunt ze gebruiken in een salade, om te wokken of verwerkt in deze quiche.

Quiche

Een quiche is een klassiek gerecht uit de Franse en/of Duitse Lotharingen. De Quiche Lorraine is de meeste bekende hartige open taart. De taart is meestal hartig maar kan ook zoet gemaakt worden. Het wordt gemaakt van een deegbodem en gevuld met een mengsel van eieren en room. De vulling kan nog meer bestaan uit vlees (zoals spekjes), vis, kaas, groenten, etc.
Je kunt de deegbodem zelf maken, maar ik heb voor het gemak gekozen voor een rol kant-en-klare taartdeeg.
Omdat ik een langwerpige taartvorm (quichevorm) gebruikt heb, moest ik het deeg iets langer uitrollen. Maar je kunt ook een ronde springvorm gebruiken.

Kaas

In principe is de verse roomkaas met eieren de basisvulling voor de quiche. Daarnaast heb ik oude geraspte kaas gebruikt voor de smaak en een roodschimmel kaas omdat die zo lekker smelt. De roodschimmel kaas kan je ook door een andere lekkere smeltkaas vervangen.

Tips:

  • De quiche kan ruim van te voren gemaakt en gebakken worden. Mocht je deze warm willen serveren, warm het dan 15 minuten op in een oven op 180˚C.
  • Je kunt de quiche als voorgerecht of als hoofdgerecht serveren. Als je het als hoofdgerecht serveert, maak er dan nog een lekkere salade bij.
  • Koud is het ook lekker als picknick gerecht.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Aspergequiche met kaas:

Aspergequiche met kaas. Deze quiche bevat naast asperges nog drie soorten kaas. Tja ik ben gewoon gek op kaas en groene asperges.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Tapas/Hapjes/Snacks, Voorgerechten
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • Rechthoekige bakvorm

Ingrediënten
  

  • 150 gr groene aspergetips
  • 1 rol vers taartdeeg
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 200 gr roodschimmel kaas
  • 100 gr hamblokjes
  • 3 eieren (M)
  • 50 gr oude geraspte kaas
  • 150 gr verse roomkaas
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 el gehakte bieslook
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet de bakvorm in met olie of boter.
  • Breek de harde uiteinden van de asperges en blancheer ze 2 minuutjes. Giet dan af en laat afkoelen en dep ze droog.
  • Rol het taartdeeg in de lengte uit tot het lang genoeg is voor de vorm. Vet de quichevorm in met olie of boter en bekleed de vorm met het taartdeeg. Prik wat gaatjes in de bodem.
  • Fruit de gesnipperde ui aan in een klontje roomboter. Lepel dit op de bodem van de quiche.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes en leg dit met de hamblokjes hierop.
  • Klop de eieren op met de roomkaas. Meng hierdoor de geraspte kaas, mosterd, bieslook, peper en zout. Giet dit in de vorm.
  • Verdeel de geblancheerde asperges hierop en zet de vorm in de oven.
  • Bak de quiche in ongeveer 30-35 minuten goudbruin. Haal hem dan uit de oven en wacht even tot je de quiche uit zijn vorm haalt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating