Een aguachile van garnalen is een smaakvol Mexicaans voorgerecht, vergelijkbaar met ceviche, waarbij garnalen worden gemarineerd in limoensap, met de toevoeging van chilipepers en koriander. Een eenvoudig en heerlijk voorgerecht dat koolhydraatarm en keto-vriendelijk is. Serveer het met tortillachips of mini tostadas.
Aguachile
Aguachile (ook bekend als Camarones en Aguachile) betekent letterlijk ‘chiliwater’, en dat is wat de garnalen in dit recept op smaak brengt. Pittig en vol van smaak. Ik vind dit zo ongelooflijk verslavend lekker en ik kan niet wachten tot je dit probeert!
Ceviche en Aguachile lijken op elkaar omdat ze allebei vis of garnalen zijn, ‘gegaard’ in limoensap. Maar Aguachile gaat nog een stap verder door chilipepers en koriander aan de mix toe te voegen, waardoor het een levendige groene kleur en pittige heerlijkheid krijgt!
Aguachile is het lekkerst als het koud geserveerd wordt. Bewaar het daarom in de koelkast tot je het serveert.
Serveer de Aguachile eventueel nog met avocado. Het heeft wel een krokantje nodig dus tortillachips of mini tostadas erbij is een goed idee.
Om de pittigheid van dit Aguachile recept te temperen, voeg je verse avocado plakjes toe. Leg gewoon op het laatst de plakjes avocado eroverheen.
Garnalen
Ik heb grote rauwe gepelde garnalen voor dit recept gebruikt. Check wel of de darmpjes verwijderd zijn uit de garnalen. Als je diepvries garnalen neemt hiervoor, snijd ze dan in de lengte doormidden als ze nog halfbevroren zijn. Dit werkt het beste. Dep ze dan wel eerst goed droog met keukenpapier voordat je ze gaat marineren.
Je kunt de garnalen ook vervangen door dun gesneden rauwe Sint-Jakobsschelpen of super verse vis.
Ook zo dol op dit soort gerechtjes? Probeer dan ook eens:
Kabeljauw ceviche met chips
Zalmceviche met passievrucht
Ceviche van tonijn met grapefruit
Tips:
Limoenen hebben verschillende zuurtegraden. Ik probeer altijd limoenen te kiezen die rijp zijn (minder zuur) en een beetje zacht aanvoelen. Of ik laat ze een paar dagen op het aanrecht rijpen voordat ik ze gebruik. Rol ze voor gebruik op het aanrecht en druk ze hard aan met je handpalm om ze nog sappiger te maken!
Het zuur in de limoen zorgt ervoor dat de garnalen echt gaar worden en dat zie je aan de kleurverandering.
Het is wel een bewerkelijk recept, maar je kunt het een paar uur van te voren bereiden. Gebruik je verse vis in plaats van garnalen, dit moet je dan ongeveer 20-30 minuten laten garen (niet langer!).
Je moet wel van zuur, pittig en koriander houden als je dit recept wilt maken.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Aguachile van garnalen:
Ingrediënten
- 500 gr rauwe garnalen
- 2 grote limoenen
- flinke snuf zout
- ¼ rode ui
- flinke snuf zout
- scheutje witte azijn
- 2 limoenen
- 1 teentje knoflook
- 20 gr koriander
- 1-2 jalapeno’s
- 1 tl zout
- 2 mini komkommers
- 5 radijsjes
- olijfolie
Instructies
- Snijd de garnalen in de lengte doormidden en verwijder eventuele aderen of staarten. Leg ze in één laag op een ondiep bord.
- Knijp er genoeg limoensap over om de garnalen te bedekken, waardoor de garnalen gaar worden en lichtroze worden. Bestrooi met een beetje zout.
- Draai de garnalen om, zodat beide kanten gaar worden in het limoensap. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten.
- Snijd de rode ui in hele dunne ringen met een mandoline, doe ze in een kom en bestrooi ze rijkelijk met zout. Giet er net genoeg azijn bij om de uien te bedekken.
- Marinade: Doe de ingrediënten in een blender en mix tot een glad geheel of laat de marinade wat grover. Als er overtollig limoensap in de garnalen zit, kun je wat van dit sap in de blender gebruiken.
- Giet de aguachile marinade over de garnalen en hussel om alles te bedekken. Giet de uien af en strooi ze eroverheen.
- Voeg komkommer of radijsjes toe als je dat lekker vindt. Zet 30 minuten of tot 4 uur in de koelkast. Dit is het lekkerst als het koud wordt geserveerd!
- Wanneer je klaar bent om te serveren, proef en pas het zout aan. Giet er eventueel een scheutje olijfolie over. Serveer met tortillachips of mini tostadas ernaast.