Romige Schorsenerensoep – Simpel, Lekker & Comfort Food

Ik ben dol op gepureerde groentesoepen en volgens mij kan je van bijna elke groente wel zo’n heerlijke soep maken. Vandaag heb ik een romige schorsenerensoep met prei gemaakt en ook deze soep is erg lekker geworden. Schorseneer is een bijzondere wortelgroente, van buiten is het zwart en vanbinnen is het prachtig melkwit. Omdat deze groente niet zoveel smaak heeft, heb ik het gecombineerd met prei.

Schorseneren

Je vindt schorseneren in de herfst- en wintermaanden bij de groenteboer. De wortelgroenten, met hun licht nootachtige smaak, zijn erg lekker en bevatten vitamine E, A en C en verschillende B-vitamines. Vooral kalium, maar ook magnesium, calcium en ijzer zitten erin. Het is de moeite waard om ze eens te kopen!

De schorseneren als delicate groente in de soep, licht en fijn gegaard. De lange, slanke zwarte schorseneer raakte bijna in de vergetelheid. Toch aren deze zwarte wortels lange tijd populair als vervanger voor asperges. Ze worden ook wel winterasperges genoemd.

Het seizoen loopt van oktober tot mei. Inmiddels heeft de wortel zich van de echte asperge ontworsteld en kan hij met zijn fijne smaak schitteren in de keuken en op tafel.

Zwarte schorseneren scheiden een melkachtig sap af dat blijft plakken en bruine vlekken achterlaat. Dit maakt de voorbereiding echter niet echt ingewikkeld. Voor het schillen moet je gewoon rubberen handschoenen aantrekken. Het is ook raadzaam om een ​​grote kom met water en een beetje azijn of citroensap klaar te zetten, zodat de zwarte schorseneren na het schillen niet bruin worden.

Dol op schorseneren? Probeer dan ook eens deze:

  1. Boterzachte Schorseneer met Hazelnoten
  2. Tarwe met Boerenkool, Schorseneren en Shiitake
  3. Orzotto met Balsamico Schorseneren

Prei-olie

Omdat ik een witte soep wilde maken, heb ik alleen het witte gedeelte van de prei gebruikt voor de soep. Van het groene deel heb ik een geurige smaakvolle olie gemaakt.

Snijd hiervoor het groente deel van de prei in dunne ringen. Spoel dit goed schoon.

Breng een liter water met 1 theelepel zout aan de kook in een pan. Zodra het kookt, voeg je de prei toe en laat je het 90 seconden zachtjes koken, totdat het groen en zacht is.

Giet af en spoel 30 seconden onder koud water. Dep de prei droog met keukenpapier.

Doe prei in een blender met 150 ml olie. Blend tot het redelijk glad is (maar niet té glad).

Op dit punt kan je het mengsel zeven, maar voor extra smaak kan je het ook een aantal uren (afgedekt op het aanrecht) of een nacht (in de koelkast) laten staan ​​voor de meest robuuste smaak.

Giet het door een fijne zeef en druk het aan met de achterkant van een lepel. Bewaar het in een afgesloten pot of fles in de koelkast gedurende maximaal 10 dagen.

Dit kan ook worden ingevroren.

Romige Schorsenerensoep

Topping:

Als topping heb ik ook wat groen van de prei fijngesneden en even gebakken. En ik heb dunne plakjes schorseneer even gebakken in olie.

Je kunt dit en de prei-olie achterwege laten, maar als je de soep voor een etentje thuis maakt is het wel leuk om het zo te serveren.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Romige Schorsenerensoep:

De schorseneren als delicate groente in de soep, licht en fijn gegaard.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Kerst, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 kg schorseneren
  • 2 preistengels
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olie
  • 750 ml groentebouillon
  • 200 ml room
  • peper en zout

Instructies
 

  • Leg de schorseneren in een bak met koud water en spoel ze daarin schoon. Zet een andere bak met koud water en een half uitgeperste citroen klaar.
  • Schil de schorseneren. Om te voorkomen dat je handen plakkerig worden, kan je handschoenen dragen. Leg ze in de bak met citroensap, anders worden ze bruin.
  • Snijd het witte deel van de prei in dunne ringen, spoel ze schoon onder de koude kraan. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Verhit wat olie in een grote pan en bak alle groenten voor de soep 3 tot 5 minuten. Blus af met de groentebouillon en laat ongeveer 20 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn.
  • Voeg de room toe aan de soep en mix het in een keukenmachine of met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep met een topping, een kneepje citroensap en versgemalen zwarte peper.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating