Orzotto met Balsamico Schorseneren

Een soort risotto gemaakt van orzo pasta. Ik ben er gek op! En ben je uitgekeken op dezelfde oude wintergroenten? Nou, laat me je voorstellen aan een zeer bijzondere gerecht, wat is gemaakt met een hele speciale groente. Een orzotto met balsamico schorseneren. Schorseneren? In deze orzotto is schorseneer de ster, om nog maar te zwijgen van de gunstige effecten op de gezondheid. De schorseneer wordt vaak spottend ‘winterasperges’ of ‘asperges voor arme mensen’ genoemd. Dat vind ik volkomen verkeerd. Schorseneren is een groente die je absoluut moet proberen. Het echt een wintercadeau, een geschenk dat een beetje op witte asperges lijkt. Verrukkelijk!

Schorseneren

Toegegeven, schorseneren zien er niet erg aantrekkelijk uit. Ja, het ziet eruit als een stel oude stokjes, maar als je al het vuil eraf wast, ontstaat er een donkere, schorsachtige huid. Eenmaal geschild doet hij een beetje denken aan asperges en wordt daarom ook wel eens ‘winterasperges’ genoemd.
Ondanks de naam ‘winterasperges’ doet de schorseneren slechts in de verte denken aan asperges: het aroma is intenser, tamelijk kruidig en licht nootachtig. De consistentie lijkt het meest op die van wortelen of pastinaak.

Een groente met een smaak dat soms wordt omschreven als een combinatie van oesters, asperges en artisjokken. Of een kruising tussen artisjok en knolselderij (knolselderij). Terwijl ik zou zeggen dat het lijkt op de smaak van witte asperges gemengd met zoete pastinaak. De meningen zijn zeer verdeeld! Heb jij al eens schorseneer geprobeerd? En, wat vond je ervan?

De schorseneer is een typische wintergroente, die je van november tot en met maart vooral op de wekelijkse markt, maar ook in biologische winkels en groentewinkels kunt vinden.
Ik wilde het zo puur mogelijk bereiden om het eens te proberen en daarom heb ik het apart van de orzotto gekookt.

Tips:

  • Waarschuwing: Het melksap dat eruit komt tijdens het schillend en snijden van de schorseneren is een goed teken van optimale versheid, maar het verkleurt ook de handen. Voor het schillen en schoonmaken van de schorseneer kun je het beste handschoenen aantrekken. Voordat je de schorseneren schilt met een dunschiller, is een grondige reiniging gebruikelijk: maak de groenten eenvoudig schoon met een borstel onder stromend water totdat de aanhangende grond is verwijderd. Doe de schorseneer na het schillen meteen in een bakje water en azijn of citroensap, zodat ze niet donker worden!
  • Probeer ook eens deze heerlijke Schorseneer tagliatelle met garnalen.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Orzotto met balsamico schorseneren:

Orzotto met balsamico schorseneren. Risotto gemaakt van orzo pasta (deze pasta lijkt op een rijstkorrel). Ik ben er gek op!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Pasta's, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg schorseneren
  • 300 gr orzo pasta
  • olijfolie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 takjes tijm
  • 5 el balsamicoazijn
  • 2 el honing
  • 1 klontje boter
  • 75 gr Parmezaanse kaas
  • zout en peper

Instructies
 

  • Boen de schorseneren goed schoon onder de kraan met een borsteltje. Schil ze met een dunschiller en snijd ze in schuine stukjes van ongeveer 2 cm. Leg ze in water met citroensap zodat ze niet zullen verkleuren.
  • Snijd de uien in dunne halve ringen gesneden en de knoflook in dunne plakjes.
  • Rits de blaadjes van de takjes tijm.
  • Kook de schorseneren in ongeveer 10 minuten beetgaar in water met wat zout.
  • Giet de schorseneren af en laat ze droogstomen.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water beetgaar.
  • Verhit olijfolie in een grote koekenpan en bak de uien en knoflook met zout en peper. Als de uien glazig zijn voeg je de schorseneren en tijmblaadjes toe en bak deze even mee.
  • Giet de balsamicoazijn en honing erbij en laat dit inkoken.
  • Giet de pasta af en doe deze in de pan met de schorseneren, roer voorzichtig door.
  • Breng op smaak met een klontje boter en zout en peper.
  • Schep de pasta op de borden en schaaf de Parmezaanse kaas erboven.
  • Je kunt eventueel 1 schorseneer achterhouden en deze met een dunsnijder in hele dunne repen snijden en deze even frituren in een pan met een laagje olie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating