Ik weet het, we zijn allemaal te druk op de tijd te nemen om te koken, laat staan om zelf een bouillon te trekken. Maar geloof me het is niet moeilijk, je hebt alleen de tijd nodig.
Hoe langer je de bouillon laat trekken, hoe intenser de smaak wordt en hoe rijker de bouillon wordt. Maak een hele grote pan en vries wat porties in voor als je een lekkere zelfgemaakte soep wilt maken. Je kunt vis-, kip- of groentebouillon maken. We gaan nu zelf runderbouillon maken.
Door zelf bouillon te maken weet je dat dit puur is, zonder toegevoegde smaakstoffen en gist. Bouillon is vocht op smaak gebracht door botten en/of groenten. Bouillon is de basis voor een lekkere soep of saus. De mooiste en lekkerste bouillon krijg je door de botten mee te trekken. Door de schenkels en groenten eerst te roosteren in de oven ontstaat er een mooie bruine bouillon die meer smaak heeft. Ook is het voordeel dat tijdens het trekken van de bouillon bijna geen gestolde eiwitdeeltjes – die als een grauwe schuimlaag naar de oppervlakte komen – ontstaat. Waardoor je bijna niet hoeft af te schuimen met een schuimspaan.
Bouillon
Hier vind je het recept van zelfgemaakte groentebouillon
Ingrediënten
- 750 gr runderschenkels
- 1 winterpeen
- 2 uien
- 1 knoflookbol
- 3 selderijstengels
- 2 laurierblaadjes
- 2 tomaten
- peperkorrel
- grof zeezout
Instructies
- Verhit de oven voor op 225˚C. Leg een vel bakpapier of aluminiumfolie op een ovenplaat.
- Spoel de groenten schoon en snijd dit in stukken. Snijd de knoflookbol doormidden.
- Verdeel de schenkels en groenten op de bakplaat en rooster dit 20 minuten. Haal de bakplaat dan uit de oven, draai de schenkels en groenten om en rooster nog 20 minuten.
- Vul een grote soeppan met 3 liter koud water. Doe de schenkels en de groenten uit de oven in de pan. Voeg de laurierblaadjes, tomaten en peperkorrels en wat zout toe.
- Leg een deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur dan op de laagste stand en laat de bouillon minimaal vier uur zachtjes trekken. Schep eventueel het schuim eraf met een schuimspaan.
- Leg na vier uur trekken een kaasdoek in een vergiet op een pan. Giet hier voorzichtig de bouillon in af en laat goed uitlekken. Haal het vlees eruit, dit kan je nog gebruiken in een soep.
- Laat de bouillon afkoelen en vries eventueel wat porties in.