Parelcouscous met geroosterde pompoen en groenten

Deze heerlijk kleurrijke vegetarische warme parelcouscous met geroosterde pompoen en groenten salade biedt de smaken uit het Midden-Oosten. Dadels en rozijnen en ook andere gedroogde vruchten worden vaak toegevoegd aan gerechten in de Arabische keuken.
Dit gedroogde fruit bevat veel mineralen en voedingsvezels en zijn daarom goed voor je. Zeker in onze vegetarische maand.
Schrik niet van de hoeveelheid ingrediënten, om de typische smaken van het Midden-Oosten te krijgen heb je dit wel allemaal nodig.

 

Omdat ik niet van couscous houd, gebruik ik parelcouscous. De structuur van couscous en ook van quinoa vind ik niet prettig, vandaar dit alternatief. Maar als jij wel van couscous houdt, gebruik dit dan. De kooktijd is dan iets korter dan van de parelcouscous.
Parelcouscous, ras-el-hanout en pul biber zijn verkrijgbaar in de grotere supermarkten. Zo niet dan vind je dit sowieso in de Turkse winkel. Bezoek zo’n Turkse winkel eens, je vind er van alles. Vooral de groenten en verse kruiden zijn er spotgoedkoop. Ga op ontdekkingstocht en als je iets niet weet dan kan je het aan ze vragen. Ik ervaar dat ze het heel erg leuk vinden om je te helpen bij producten die wij niet kennen.

 

En nog zo’n heerlijk vegetarisch gerecht met parelcouscous is deze Parelcouscous met gegrilde courgette, erwten en artisjok

 

 

Recept Parelcouscous met geroosterde pompoen en groenten:

Parelcouscous met geroosterde pompoen en groenten. Heerlijke smaken uit het Midden-Oosten in de parelcouscous met geroosterde pompoen en groenten
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1/2 pompoen
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 courgette
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 el ras-el-hanout kruiden
  • 1 tl pul biber (rode pepervlokken)
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • peper en zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, in dunne plakken
  • 90 gr dadels, doormidden gesneden
  • 90 gr rozijnen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el ras-el-hanout kruiden
  • 500 ml groentebouillon
  • 300 gr parelcouscous
  • 1 pot kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 2 el koriander, fijngehakt
  • 1/2 sinaasappel, rasp ervan
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Verwijder de zaadjes en snijd de pompoen plakken. Snijd de paprika's doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in dunne repen.
  • Snijd de courgette in dunne repen en verdeel de groenten over een ovenplaat. Snijd de knoflook in dunne plakken en verdeel dit over de groenten.
  • Giet er wat olijfolie over en bestrooi met de ras-el-hanout, pepervlokken, kaneelpoeder, peper en zout. Schuif de plaat in de oven en rooster ongeveer 45 minuten tot de groenten gaar zijn.
  • Couscous: Bak in een grote bakpan in olie de ui en knoflook glazig. Voeg de dadels, rozijnen, kaneel, gemberpoeder, ras-el-hanout en bouillon toe. Laat 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de parelcouscous en kikkererwten toe en roer dit erdoor. Kook ongeveer 7-10 minuten op middelhoog vuur tot de parelcouscous gaar is.
  • Voeg koriander en sinaasappelrasp toe aan de couscous toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de couscous in een grote schaal, schep de geroosterde groenten erop en zet de schaal op tafel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating