Lauwwarme Tarwesalade met Dukkah Ei

Deze lauwwarme tarwesalade met dukkah ei is een verleidelijke mengeling van smaakvolle geroosterde groenten en zachte tarwekorrels. Samen met een verrukkelijke vinaigrette vormt deze herfstsalade een bevredigend veganistisch hoofdgerecht of bijgerecht geserveerd met geroosterd vlees.

Deze salade is perfect voor wie de zomer nog even wil vasthouden. Het viert de overvloed van het seizoen; van uitgestrekte velden met gouden durumtarwe tot aardse wortel- en knolgroenten geplukt uit de koele aarde. In deze tijd van het jaar zijn er nog steeds groenten en kruiden te vinden.
Er wordt gezegd dat we met onze ogen eten en één blik op deze salade is waar. Gelukkig bevat deze heerlijke salade zowel schoonheid en smaakt hij net zo lekker als hij eruitziet!

Tarwekorrels

Tarwekorrels is tarwe waarvan de oneetbare buitenste schil is verwijderd. De korrel wordt beschouwd als ‘volkoren’ omdat deze onbewerkt is en nog steeds de zemelen en de kiem bevat. Ze kunnen verder worden verwerkt tot meel of in hun geheel worden gekookt, zoals in dit recept.
Je kunt tarwekorrels kopen in de rijst- of graangangen van veel supermarkten, of in de biologische afdeling. Andere plekken om te kijken zijn het internationale gangpad (dicht bij andere graanproducten zoals freekeh en bulgur) of bij een natuurvoedingswinkel.

Koken: Doe de tarwekorrels in een kleine pan en giet er 3 kopjes water bij. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 45-60 minuten zachtjes koken. Als de tarwe zacht en taai zijn, haal ze dan van het vuur (laat ze indien nodig uitlekken) en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
De kooktijd kan variëren afhankelijk van het aanvankelijke vocht dat in het graan aanwezig is. Als de tarwe langere tijd is bewaard, is deze mogelijk uitgedroogd en duurt het langer om zacht te worden. Test de tarwekorrels na 45 minuten koken om te bepalen of ze meer tijd nodig hebben. Voeg indien nodig meer water toe tijdens langere kooktijden.

Op zoek naar meer graansalades?

Salade met tarwe, bietjes en feta
Tarwe met wortels en kikkererwten

Groenten

Ik heb nu in deze salade pastinaak, gekleurde wortelen en bietjes verwerkt. Maar je kunt natuurlijk allerlei soorten groenten gebruiken die jij maar lekker vindt. Denk aan spruitjes, zoete aardappelen, koolraap en/of pompoen. Of zomers groene groenten zoals tuinbonen, erwten, peultjes, sugar snaps, etc.
Je kunt elk groente aan dit saladerecept toevoegen of weglaten als je dat liever hebt.

Tips:

  • Het recept van zelfgemaakte dukkah* vind je hier.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Lauwwarme tarwesalade met dukkah ei:

Lauwwarme tarwesalade met dukkah ei. Deze tarwesalade is een verleidelijke mengeling van smaakvolle geroosterde groenten en zachte tarwekorrels.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Salades, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr tarwekorrels
  • 1 pastinaak
  • 2 gekleurde wortels
  • 2 gekleurde bieten
  • 2 el olijfolie
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 1 citroen, rasp en sap ervan
  • 200 gr wilde spinazie
  • 4 zachtgekookte eieren
  • 2 el dukkah*

Instructies
 

  • Schil de pastinaak, gekleurde wortels en bieten en snijd deze in kleine blokjes.
  • Kook de tarwe volgens aanwijzing op de verpakking, doe de laatste 5 minuten de groenten erbij en laat even meekoken. Giet dan af en doe in een grote kom.
  • Voeg de olijfolie, granaatappelmelasse, citroensap en -rasp, meng alles en breng op smaak met peper en zout.
  • Roerbak de spinazie in een wok in olijfolie.
  • Pel de eieren, dip ze in water en rol ze door de dukkah.
  • Serveer de lauwwarme salade met de spinazie en 2 eieren erop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating