Als je van avocadotoast houdt, probeer dan dit hartige haverrijst-recept eens. Dit makkelijke haverrijst met gebakken ei recept is een gezonde, heerlijke optie voor elke maaltijd van de dag: ontbijt, lunch of diner! Gebakken eieren, avocado en tomaatjes vormen een topping op de haverrijst. Ik ben dol op de toppings die hier worden genoemd, maar voel je vrij om ermee te experimenteren. Vind meer suggesties hieronder!
De haverrijst kan je eventueel de avond ervoor koken. Doe er ’s ochtends gewoon een gebakken ei, avocado en Sriracha op voor een bevredigend gezond ontbijt.

 

Haverrijst

Haverrijst wordt van glutenvrije haverkorrels gemaakt. Hiervan wordt ook havermout en havervlokken gemaakt. Het is dus geen echte rijst, maar wel net zo lekker en ook nog eens vol met vezels en eiwitten, zelfs meer dan er in zilvervliesrijst zit. Dit maakt dat haverrijst één van de meest gezonde alternatieven voor rijst is. Bovendien is het makkelijk en snel te maken. Voorheen was haverrijst alleen maar in natuurvoedingswinkels te koop, maar nu vind je het ook in de supermarkten. Ik mocht deze haverrijst van Fazer Wilja ontvangen.

Als je gewend bent om ‘s morgens overnight oats met vers fruit o.i.d. te eten, klinkt deze hartige haverrijst misschien vreemd. Maar geef het een kans en ik denk dat je verrast zult zijn. Haverrijst (dat tenslotte een volkoren graan is zoals farro, zilvervliesrijst, tarwekorrels of andere granen) past perfect bij hartige toevoegingen zoals avocado, gebakken of gekookte eieren. Deze stevige toppings maken dit hartige recept tot een bevredigend en voedzaam ontbijt en ze tillen het ook naar een hoger niveau dan alleen ontbijten, waardoor het een heerlijke optie wordt voor een snelle lunch of avondmaaltijd.
Dus zelfs als je sceptisch bent, hoop ik dat je deze hartige haverrijst probeert. Het is makkelijk, gezond en eindeloos aanpasbaar. Ik denk dat je het geweldig zult vinden!

 

Toppings

Ik vind het heerlijk om de haverrijst te beleggen met een gebakken ei, avocado en tomaatjes. Maar de topping opties houden daar niet op! Voel je vrij om het naar eigen smaak aan te passen. Hier zijn een paar ideeën om je op weg te helpen:

  • Alle soorten eieren. In plaats van een gebakken ei, kan je ook een zachtgekookt ei of een gepocheerd ei maken.
  • Plantaardige eiwitten. Sla de eieren over en versier je bowl met gebakken tofu of geroosterde kikkererwten.
  • Gebakken groenten. Gebruik gebakken champignons, broccoli of spinazie.
  • Geroosterde groenten. Voeg geroosterd spruitjes, pompoen, zoete aardappel toe in de herfst en winter en geroosterde tomaatjes, courgette en paprika’s toe in de zomer.
  • Kaas. Strooi er wat versgeraspte Parmezaanse kaas of verkruimelde feta of geitenkaas overheen, of gebruik voor een zuivelvrije optie.
  • Geroosterde noten of zaden. Geroosterde sesamzaadjes, zonnebloempitten, amandelen en/of pepitas zorgen voor een heerlijke crunch.
  • Verse kruiden. Strooi er verse koriander, dille, basilicum of peterselie overheen.
  • Serveer met hete saus of zelfgemaakte pesto.

 

Tip:

Deze haverrijst kan wat tijdrovend zijn om te maken op drukke ochtenden, maar als je wilt, kun je het van tevoren voorbereiden. Kook de haverrijst van tevoren, verdeel het in prepbakjes en bewaar het tot 3-5 dagen in de koelkast. Verwarm het op het fornuis of in de magnetron en beleg het met de gewenste toppings vlak voordat je het eet.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Haverrijst met gebakken ei: