Ben jij dit jaar op vakantie geweest in Frankrijk? En heb je daar ook zo genoten van de Franse keuken? Ik heb voor jullie heerlijke Franse gerechten die je proberen moet. Om bijvoorbeeld
van te kunnen nagenieten na die fijne vakantie in Frankrijk. Of als je nog op vakantie naar Frankrijk gaat, dan kan je deze gerechten daar proberen.
Die Franse klassieke gerechten blijven lekker en ik kan daar geen genoeg van krijgen. Vandaag gaan we dus op de Franse culinaire tour.
Franse gerechten die je proberen moet
Lunch
Croque madame en Croque monsieur
Je hebt een gewone tosti met kaas en ham en je heb een croque madame tosti. Dit is een tosti met een perfect gebakken spiegelei erop. Heerlijke tosti die in de pan gebakken wordt maar daarop nog een eitje, wie wil dit nou niet?
Naast deze croque madame tosti, bestaat er ook nog een croque monsieur variant. De croque monsieur is een tosti die nog eens afgetopt wordt met een béchamelsaus en geraspte kaas, welke dan weer in de oven gegratineerd wordt. Ja niet goed voor de lijn allemaal, maar wel goddelijk lekker natuurlijk.
De Franse klassieker Salade Niçoise wie kent hem niet? Voor het eerst gegeten aan de Zuid-Franse kust en sindsdien staat hij elke zomer wel op het menu. Dit is een salade gemaakt van vis (tonijn en ansjovis) en groenten zoals sperziebonen, tomaten, olijven, gekookte eieren, ui en olijfolie. De salade vind zijn oorsprong in de Franse stad Nice.
Op elke Franse menukaart staat wel een zelfgemaakte paté. Ik heb voor jullie het recept voor een overheerlijke zelfgemaakte kippenlever paté.
Serveer de levertjes met melba toast of geroosterd briochebrood. Je kunt een grote schaal bereiden of kleine schaaltjes (ramaquins) en deze per persoon serveren als voorgerecht.
Het is een typisch gerecht uit Zuid-Frankrijk. Volgens mij komt het oorspronkelijk uit de stad Nîmes. In Zuid-Frankrijk leggen ze heel veel vis in het zout om het te bewaren. En van deze gezouten vis, wordt dan weer brandade gemaakt. Meestal wordt het ook gemaakt met aardappelpuree erdoor, maar als borrelhap hoeft van mij de aardappel er niet door.
Een klassieker op en top! De steak tartare is gehakte rauwe biefstuk die vaak aan tafel aangemaakt wordt. Origineel worden er frietjes bij geserveerd. Heerlijk als hoofdgerecht op een warme dag, maar als voorgerechtje steel je er ook de show mee.
De Franse uiensoep is een soep die meestal wordt gemaakt van vleesbouillon en uien. Vaak wordt het gegratineerd met croutons of een groter stuk brood bedekt met kaas. Hier vind je het recept van een ouderwetse Franse uiensoep van mijn moeder.
L’Oeuf Mayo is een eenvoudige topper uit de Franse keuken. De eenvoud van dit gerecht is dan ook terug te brengen op pure ingrediënten. Die hebben maar heel weinig bereiding nodig om goed tot hun recht te komen. De truc is om de eieren perfect te koken en daarbij natuurlijk zelf een lekkere mayonaise te maken.
Dit hardgekookte ei met mayonaise wordt als voorgerecht geserveerd in de Franse bistro’s.
Dit is een klassieke Franse hartige open taart met spekjes en kaas, natuurlijk wel de Franse Gruyère kaas. De bodem wordt meestal gemaakt van bloem, boter en water. De vulling bestaat uit eieren en room, hierdoor wordt dan geraspte kaas, uitgebakken spekjes en prei of bosui door gemengd. Alhoewel er gezegd wordt dat in de originele hartige taart uit Lotharingen geen kaas zat.
De quiche wordt warm geserveerd maar is koud ook erg lekker.
Vis
Aan de Franse kusten kan je de lekkerste vis, schaal- en schelpdieren eten.
Mosselen met cider en crème fraîche
Deze mosselen met cider en crème fraîche is een afgeleide van de Franse moules marinière. Ja die Fransen weten wel hoe ze mosselen lekker kunnen bereiden. Nu het mosselseizoen weer begonnen is, kunnen we zoveel mogelijk hiervan genieten. En dat doen wij ook!
En deze mosselen met ham, venkel en dragon zijn ook niet te versmaden.
Bouillabaisse is een van oorsprong Provençaals gerecht wat gemaakt werd onverkochte/overgebleven vis van de vissers. Deze vis werd door de vissers in zeewater gekookt. Tegenwoordig is het in restaurants een verfijnd gerecht en betaal je er ook een behoorlijk bedrag voor.
Hoofdgerechten
Provençaalse groenteschotel Tian
Dit is een heerlijke en kleurrijke ovenschotel, wat je als vegetarisch gerecht of bijgerecht kunt serveren. Er worden in principe dezelfde groenten gebruikt als in de Franse groentemix ratatouille, zoals aubergine, courgette en tomaten. De smaak komt ook van de verse kruiden die gebruikt worden zoals tijm, rozemarijn, basilicum en niet te vergeten natuurlijk knoflook.
Deze groenteschotel is het lekkerst als hij lauwwarm geserveerd wordt. Maar koud is dit ook nog heel erg lekker.
Je kunt het als vegetarische maaltijd serveren of als bijgerecht bij een lekker stukje vlees of kip.
Malse stukjes rundvlees gestoofd in een rijke jus van rode wijn is de klassieke Franse Boeuf Bourguignon. Het is niet voor niets een wereldwijd geliefde klassieker.
Franse bonenschotel is van oorsprong een gerecht, gebaseerd op bonen en vlees. Het is een stevige stoofschotel welke als (dikke en gevulde) soep wordt gegeten. Cassoulet kan op verschillende manieren en met verschillende ingrediënten klaargemaakt worden. Hoofdingrediënten zijn wel witte bonen en knoflookworst.
Coq au vin is letterlijk vertaald: haan in wijn. Het is een Franse stoofschotel waarin haan of kip in rode wijn wordt gemarineerd en daarna in dezelfde rode wijn wordt gestoofd. Het liefst rode wijn uit de Bourgogne. De kip wordt verdeeld in stukken en de hele nacht gemarineerd in rode wijn met kruiden, knoflook en zilveruitjes. Deze kipkarbonades in rode wijn is mijn versie hierop.
Gekonfijte eendenbout is een klassiek Frans gerecht. Het vlees wordt heel langzaam gegaard in ganzenvet met knoflook er kruiden voor extra smaak. Hierdoor wordt het vlees boterzacht. Om het vel krokant te krijgen, rooster je de bouten op het laatst nog onder de grill.
Côte de is een grote steak met daaraan nog een bot. De Engelse benaming voor dit vlees is prime rib en dat is het ook. Het vlees komt van het gedeelte van de eerste vijf of zes ribben. Als je het bot eruit haalt, heet het de ‘entrecôte van de zesrib’.
Eigenlijk heeft dit vlees al zoveel smaak van zichzelf, dat het niet veel nodig heeft. Ik vind deze rozemarijnboter er wel goed bij passen.
Deze klassieker uit de Franse keuken stond op de kaart in het restaurant van mijn ouders. Dan heb ik het wel over de jaren tachtig hè. Ik heb zo vaak gezien hoe ossenhaas met bearnaisesaus bereid werd, maar ik had het nog nooit zelf gemaakt. Maar nu is het zover en gaan we vandaag op de Franse tour met dit heerlijke retro gerecht.
Desserts
Een soufflé is een klassiek gerecht uit de Franse keuken. De basis is soort roux of custard gemaakt van geklopt eigeel met nog meer verschillende ingrediënten, waaraan stijfgeklopt eiwit aan toegevoegd wordt. Dit wordt luchtig gebakken in de oven. Je maakt het vlak voor het serveren klaar, want je wilt de soufflé luchtig en niet ingezakt serveren.
Deze Franse clafoutis met kersen wordt als nagerecht gegeten, maar is ook heerlijk bij een kopje koffie of thee. De Fransen weten wel wat lekker is en dit klassieke recept voor clafoutis aux cerises is daar een goed voorbeeld van. De clafoutis is een gebakken taart wat als toetje gegeten wordt.
Deze heerlijke flensjes heb ik vaak in het restaurant van mijn ouders aan tafel moeten bereiden. Vooral de vlam in de pan vonden de gasten spectaculair. Soms was de vlam zo groot, dat ik er zelf van schrok. Maar je mocht natuurlijk niets laten blijken, net doen alsof dat zo hoort. Ik vond dit nagerecht altijd heel erg lekker, maar het is ook heel erg machtig. Daarom bedacht ik deze iets gezondere versie … Crêpe Suzette met sinaasappelsaus 2.0 zeg maar. Een klassieker in een nieuw jasje.
De Franse appeltaart is een open appeltaart met dunne appelschijfjes die mooi rond in de taart liggen. Hieronder ligt vaak een crème van amandelspijs, een soort frangipane. Hierop een heerlijke zelfgemaakte appelcompote met dezelfde appels die erop liggen.
Een Tarte tatin is een Franse appeltaart die omgekeerd gebakken wordt op een laag van gekaramelliseerde suiker. Het is een oud streekgerecht en de gezusters Tatin uit Lamotte-Beuvron, maakten de taart wereldberoemd.
Een galette is een Franse platte cake/taart wat oorspronkelijk uit Normandië komt. Het is een vrij makkelijk te maken platte taart, die je kunt vullen met allerlei soorten fruit wat in het seizoen is. Je maakt een deeg en rolt dit uit tot een groot rond deeg. Dan beleg je het met fruit in het midden en vouwt de randen naar binnen. Het ziet er rustiek, maar ook mooi uit.
Île flottante vertaald uit het Frans betekent drijvend eiland. Het is een klassiek Frans nagerecht. Met drijvend eiland wordt het eiwitschuim bedoeld wat op een heerlijke vanillesaus/vla drijft. Oorspronkelijk werd het alleen maar geserveerd als vanillesaus met het eiwit erop. Maar je kunt er natuurlijk ook een lekkere karamel overheen gieten. Of smaken aan de saus meegeven.
Franse gerechten die je proberen moet
Ben je liever in de mood voor Spaans eten? Probeer dan eens deze heerlijke Spaanse gerechten.