Bij jij ook zo gek op zalm? Zalm is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens een gezonde keuze. Deze mooie roze vette vis is namelijk rijk aan gezonde eiwitten, omega-3 vetzuren en vitamine B12, E en D en mineralen. Een ware superfood welke belangrijke voedingsstoffen bevatten die goed zijn voor iedereen. De gezonde visvetten in zalm hebben een positieve werking op je hart. De omega-3 zorgt ervoor dat het je cholesterol verlaagt en het werkt ook nog eens ontstekingsremmend. In zalm zitten eiwitten en proteïne die goed voor je spieren zijn. Omdat vette vis zo gezond is, is het advies om minimaal twee keer per week deze vis te eten. En dat komt goed uit, want ik heb heel veel heerlijke zalmgerechten voor jullie.
Zalm wordt duurder
De prijzen voor zalm rijzen helaas de pan uit. Dit komt omdat de vis zo’n beetje aan de top van de productie zit. Zo is de voorraad wilde zalm erg beperkt, waardoor een groot gedeelte van de geconsumeerde zalm gekweekt is. En de vraag naar zalm wordt steeds groter, vooral uit China. Omdat zalm in een gezond dieet past en wij steeds bewuster zijn met eten, stijgt de vraag naar zalm. Let er wel op als je zalm koopt dat deze duurzaam gevangen of gekweekt is. Dit kan je zien door het MSC of ASC keurmerk op de verpakking.
Zalm is dus duurder, maar als je het koopt dan wil je er ook iets bijzonders van maken toch?
Zalm is een veelzijdige stukje vis, je kunt er alle kanten mee op in de keuken. Trek gekregen in zalm? Bekijk dan eens onderstaande recepten.
Heel veel heerlijke zalmgerechten:
Zalm kan je op zoveel manieren bereiden, zoals pocheren, koken, bakken, stomen, grillen, roken, in de oven bereiden, konfijten, roken en op de barbecue.
Vissoep met zalm en gerookte vis
Deze makkelijk en snel te maken vissoep zit boordevol met vis zoals zalm en gerookte forel. Het is een lekkere maaltijdsoep. Serveer er lekker brood bij en je hebt een complete maaltijd.
Wij zijn gek op zalm en daarom staat het wel regelmatig bij ons op het menu. Elke keer weer een ander recept natuurlijk en vandaag aten wij gebakken zalm met mosselen. Dit is een prima visgerecht om te serveren tijdens een speciaal dinertje thuis.
Caesar salade met gegrilde zalm
De salade wordt gemaakt van romaine sla, croutons, knoflook, Parmezaanse kaas en een gekookt ei. Natuurlijk kan je er nog allerlei ingrediënten aan toevoegen zoals kip, spekjes, tomaten, feta of zalm zoals ik nu gedaan heb.
Orzo salade met gerookte zalm en aspergetips
Een simpele pastasalade, maar oh zo feestelijk en lekker. Deze orzo salade met gerookte zalm en aspergetips maak je supermakkelijk en snel klaar. Een salade met veel smaak en een lekkere dressing met een citroenkick. Dit wil je proberen!
Sushi bowl met warm gerookte zalm
Poke bowl oftewel Sushi bowl komt oorspronkelijk uit Hawaï en bestaat uit gekookte en gemarineerde sushi rijst met gemarineerde (rauwe) vis zoals tonijn of zalm en groenten. Het wordt in een bowl geserveerd en je kunt het als lunch of zelfs als avondmaaltijd serveren. Gebruik wel super verse zalm van de visboer voor dit gerecht.
Ik heb heel veel daslook in mijn tuin staan en heb dit verwerkt in deze overheerlijke zalm met een daslookkorst uit de oven. Een mooie roze zalm met een knalgroene topping, prachtig toch? Serveer dit tijdens een speciaal etentje thuis.
En als je geen daslook kunt vinden of het is niet meer in het seizoen, kan je deze zalm natuurlijk ook maken met andere verse groene kruiden.
Flammkuchen met zalm, citroen en zeekraal
Ik heb heel veel pizzarecepten op de site staan, maar kwam erachter dat ik nog geen recept voor Flammkuchen had gedeeld met jullie. Hoog tijd om er eens eentje te maken en wat voor een! Deze Flammkuchen met zalm, citroen en zeekraal is echt heerlijk. Eet het als lunch, avondmaaltijd en zelfs lekker als borrelhap. Als je gek bent op gerookte zalm, probeer dit dan eens.
Wist je dat je vis ook heel goed kunt bereiden op de barbecue? Deze heerlijke zalm in folie van de barbecue met een Oosterse marinade is daar een voorbeeld van. Een spectaculair gerecht waar jij jouw gasten mee verwennen kunt. En zeg nou zelf, dit ziet er toch geweldig uit? En als je geen barbecue hebt, dan bereid je deze zalm gewoon in de oven.
Deze asperges met gepocheerde zalm, beurre blanc met daslook en gebakken aardappeltjes is een gerecht wat je maakt voor een speciale avond of een speciaal etentje thuis. Het kost even wat tijd en energie, maar dan serveer je wel iets bijzonders.
Pizza met zalm en zoete paarse aardappelen
Ik had geen zin om boodschappen te doen en heb toen het een en ander aan ingrediënten en kliekjes uit de koelkast getrokken. Zo had ik nog een pizzadeeg liggen, die ik eigenlijk voor iets anders wilde gebruiken. Twee gekookte paarse zoete aardappelen, een bakje ricotta, wat zalmafsnijdsels en wat overgebleven spinazie. Nou dit vond ik een leuke combinatie om de pizza mee te beleggen.
Zalm in bladerdeeg oftewel Salmon en croûte is een feestelijk gerecht wat je maakt voor een bijzonder etentje. Dit kan bijvoorbeeld zijn met feestdagen. Deze luxe zalm in bladerdeeg is niet zomaar een zalm, maar het is een gravad lax in bladerdeeg. Ik heb de zalm eerst gemarineerd in zout en dille voor extra smaak.
Oosters zalmpakketje uit de oven
Wauw, dit Oosters zalmpakketje is zo’n lekker gerecht geworden. Ik dacht ik maak een snel en makkelijk gerechtje voor ons beide, maar toen het uit de oven kwam en zo lekker rook en smaakte, heb ik er toch maar snel een foto van gemaakt en het recept uitgeschreven. Dit had ik niet verwacht ….. een super zachte en malse zalm met een smaakexplosie.
Gekonfijte zalm met escabeche van groente
Dit is een uitgebreid recept, maak het eens als je een bijzonder etentje wilt bereiden.
Ik heb al diverse keren gekonfijte zalm bereid, maar deze manier bevalt mij het beste. Goed resultaat … mooie roze zalm. De zalm lijkt rauw, maar is dat absoluut niet.
Zalm met geroosterde meiknolletjes en sinaasappel
Deze lauwwarme salade is een heerlijke combinatie van de zalm met meiknolletjes, sinaasappel en labneh. Voor een beetje crunch heb ik er wat geroosterde hazelnoten bij gedaan.
Courgetti met zalm, peultjes, erwten en ricotta
Lekker fris door de citroenrasp en dille, lekker pittig door de rode peper, romig door de ricotta en met veel smaak door de gerookte zalm. Wij hebben dit warm gegeten, maar je kunt deze ingrediënten heel goed rauw/koud gebruiken. Dan maak je er een heerlijke zomerse salade van. Goed idee of niet?
Harissa zalm met gebakken zoete aardappelblokjes en kikkererwten
Eet jij nooit vis thuis, omdat je het eng vindt dit te bereiden? Dat hoeft helemaal niet. Probeer eens dit gerecht eens. De vis wordt namelijk in de oven bereid en kan eigenlijk niet mislukken. Je hebt maar 1 pan en de oven nodig voor dit gerecht. En je geeft de zalm en de groente lekkere smaken uit het Midden-Oosten mee door het gebruik van harissa en de specerijen.
Poke gemaakt van zalm, zeewier en sushirijst
Deze keer geen poke bowl, maar een poke torentje. Je kunt er allerlei andere vissoorten voor gebruiken, ik heb het nu met zalm gemaakt. Lekker als voorgerecht of lunch.
Teriyaki zalm met zoetzuur van rettich
Heerlijke zalm gemarineerd in een zelfgemaakte teriyaki saus en daarna kort gebakken tot het mooi glazig roze is vanbinnen. Daarbij een pittig zoetzuur van rettich. Probeer het eens!
Zalmburgers met avocadomayonaise
Leg de zalmfilets even een half uurtje in de vriezer. Snijd de zalm dan in kleine stukjes.
Hak in de keukenmachine de rode ui, ui, knoflook en citroen fijn. Voeg de zalm toe en hak dit in grove stukken (gebruik de pulseerknop hiervoor). Maak hiervan dan 4 burgers.
Gebrande zalmfilet met asperges
Deze zalm hebben wij eens gegeten in een restaurant en dit was zo lekker, dat moest ik natuurlijk proberen na te maken in mijn eigen keuken. Ik heb de zalm maar aan een kant geschroeid met een crème brûlée brander (koksbrander), zodat hij nog iets roze van binnen is. Houd je daar niet van, dan kan je de zalmplakken aan beide kanten branden, zodat de zalm helemaal gaar wordt.
Miso zalm met roergebakken asperges en noedels
Ik heb helemaal miso ontdekt en dan niet die lichte maar de donkere miso welke lekker hartig is. Deze miso zalm met roergebakken asperges en noedels is een ontzettend lekker gerecht geworden.
Lavendel zalm met rauwe asperges en biet
Zalm met lavendel en rauwe asperges en biet is een bijzonder gerecht geworden. Lavendel kan je gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Gebruik voor dit gerecht wel super verse en lekkere dikke asperges en van die mooie chioggiabietjes.
Heel veel heerlijke zalmgerechten
En ik heb nog veel meer zalmrecepten op de site staan, zoek ze maar eens op. Ga hiervoor naar: Recept zoeken en vul dan zalm in bij: Sleutelwoorden, dan komen ze allemaal tevoorschijn. Van salade, voorgerecht, tartaar, lasagne, quiche tot aan lunch en hoofdgerecht toe.