Ben jij ook zo gek op de Tex Mex keuken? Taco’s, tortilla’s, enchilada’s, fajita’s, burrito’s, quesadilla’s, tostada’s, nacho’s, chalupas en wraps, weet jij wat nou wat het verschil is? Ik zet de verschillen even op een rijtje, dan weet jij de volgende keer precies wat je gaat bestellen in een Tex Mex restaurant. Wat is het verschil tussen tortilla´s, wraps, taco´s en burrito´s?
Tex Mex keuken
De Tex Mex keuken (Texaans Mexicaans) is ontstaan in de Amerikaanse staat Texas. Het is eeuwen geleden begonnen toen de Mexicaanse keuken zich vermengde met de Amerikaanse keuken. De gerechten verschillen behoorlijk van de traditionele Mexicaanse keuken, omdat ze veramerikaanst zijn.
Bekende Tex Mex gerechten zijn tortilla’s, burrito’s, nacho’s, enchilada’s, fajita’s, guacamole, chili con carne, etc. En bijna bij alle gerechten worden er (hete) sauzen geserveerd. Daarnaast is de Tex Mex keuken veel vetter en worden er minder verse groenten gebruikt ten opzichte van de Mexicaanse keuken.
Wat is het verschil tussen tortilla´s, wraps, taco´s en burrito´s:
Tortilla
De tortilla is de basis van bijna elk Tex Mex gerecht. Het zijn Mexicaanse platbroden (oftewel wraps) die gemaakt worden van tarwe- of maïsmeel. Tortilla’s zijn ideaal om te vullen; vlees, vis of vega.
De tortilla is dus alleen de wrap die bedoeld is om te vullen.
De tortilla’s gemaakt van tarwemeel zijn zacht en kan je makkelijk vouwen of oprollen. De originele maïstortilla’s zijn een stuk steviger en hebben een lekkere bite. Tortilla’s vind je in diverse afmetingen.
Afhankelijk van de vulling gebruik je een tarwetortilla of maïstortilla. Voor zachte vullingen neem je de tarwetortilla en voor stevige vullingen de maïstortilla.
Recept: Kip met chilisalade in een tortillamandje
Wrap
Een wrap is dus de Hollandse benaming voor tortilla. Deze vul je en rol je op.
Voor de vulling kies je zelf wat je lekker vindt zoals vlees, kip, vis, bonen of groenten.
Lekker bij een wrap is een guacamole of een tomatensalsa.
Recept: Wrap met steak en guacamole
Taco
De meesten denken dat taco’s hard zijn omdat die harde in de supermarkt verkocht worden.
Maar traditioneel zijn het zachte tortilla’s die gevuld en dubbelgevouwen worden.
De harde schelpen uit de supermarkt zijn gefrituurde Amerikaanse taco’s.
Die schelpen zijn wel lekker, maar breken al als je ernaar kijkt. Niet handig eten dus.
Dus als jij zelf taco’s wilt maken, koop dan die kleinere tortilla’s en vul ze met vlees, kip, vis, groenten, etc. Taco’s zijn ideaal om restjes uit de koelkast te verwerken. Doe er wat zwarte bonen, maïskorrels, koriander, chilipeper, limoensoep en een salsa bij en je creëert een heerlijke taco.
Recept: Taco’s met vis en guacamole
Enchilada
Een enchilada is een gevulde en opgerolde tortilla, overgoten met een tomatensaus en bestrooid met kaas. Dit gaat de oven in om te gratineren.
Meestal worden de enchilade’s gevuld met kip, maar je kunt ook ander soort vlees of vis gebruiken. Rol de tortilla dan op, giet er een lekkere saus of salsa overheen, eventueel nog wat crème fraiche en dan lekker veel kaas. Zet de schaal in de oven en laat de kaas mooi goudbruin worden.
Recept: Enchilada’s met pulled pork
Fajita
Een fajita wordt vaak geserveerd met de tortilla’s, gegrild vlees, uien paprika, etc. apart op tafel en moet je zelf aan het werk om jouw eigen fajita samen te stellen. Je kunt de tortilla oprollen, maar meestal wordt het zodanig opgevouwen (als een envelop) dat de onderkant dicht is en daar niets uit kan vallen.
Fajita’s worden vaak met gegrilde steak zoals een skirt steak, wat in dunne plakjes gesneden wordt.
Recept: Fajita’s met kip en paprika
Burrito
Een burrito is een grote gevulde en opgerolde tortilla. Vaak worden burrito’s gevuld met zwarte bonen, rijst, maïs en andere groenten, maar je kunt ook rundvlees gebruiken voor de vulling. Vul de burrito met wat jou lekker lijkt, maar vergeet de bonen niet.
Recept: Burrito met kipgehakt en rijst
Quesadilla
Een quesadilla zijn twee op elkaar gelegde tortilla’s met daartussen een laagje kaas (queso in het Spaans) en nog andere ingrediënten. Je kunt een quesadilla vullen met stukjes vlees, vis, groenten en groene kruiden zoals lente-ui of koriander.
De quesadilla wordt aan beide kanten gebakken in een pan en daarna in punten gegeten. Door het bakken smelt de kaas en dat houdt de vulling bij elkaar.
Heerlijk als snack, lunch of zelfs als avondeten.
Recept: Quesadilla met zwarte bonen en zwarte kaas
Cordita
Een cordita is een kleine tortilla die dubbelgevouwen wordt en uit de hand gegeten wordt.
Het is een zachte tortilla, die je even in de pan verwarmd zodat je ze makkelijk kunt vouwen en ze lekker warm zijn.
Je vindt deze kleine tortilla’s wel in de supermarkt.
Ook bij cordita’s kan je alle ingrediënten op tafel zetten, zodat iedereen ze eigen cordita vult.
Serveer er dan een lekkere salsa verde of guacamole bij.
Recept: Cordita’s gevuld met shoarma, kikkererwten en gebakken ei
Chalupas
Ook chalupas zijn kleine tortilla’s, maar deze worden wel krokant gebakken of gefrituurd in olie. Hierop serveer je dan bijvoorbeeld kip, vis, gehakt of groenten.
Het is een mooie manier om de ‘oudere’ tortilla’s te verwerken. Steek hiervoor met een steekring kleine rondjes uit die je dan bak in olie.
Ook met chalupas kan je een Mexicaans feestje bouwen door alle ingrediënten op tafel te zetten. Laat iedereen zijn eigen hapjes klaarmaken en serveer er nog wat maïskorrels, tomaatjes, avocado, zwarte bonen, geraspte cheddar kaas, sour cream, lenteuitjes en guacamole bij.
Recept: Chalupas met pulled kip
Tostada
De tostada is ook een kleine tortilla en deze wordt ook gebakken of gefrituurde in olie.
Het lijkt dus een beetje op de chalupas. Het wordt vaak als streetfood gegeten
Meestal wordt de knapperige tostada belegd met ceviche, of andere lekkernijen.
Recept: Tostada met gerookte kipsalade
Nachos
Wie kent ze niet ….. nachos. Een typisch gerecht uit de Tex Mex keuken wat meestal als snack wordt gegeten.
Nachos zijn tortilla chips die bedekt worden met kaas en jalapeño pepers en dan in een hete oven gezet totdat de kaas lekker gesmolten is over de chips. Je kunt het ook beleggen met rul gebakken gekruid gehakt of pulled pork. Een combinatie van gebakken uien, chorizo, zwarte bonen of maïs erover is ook heerlijk.
Serveer er eventueel nog wat zure room, tomatensalsa en een zelfgemaakte guacamole bij.
Recept: Nachos met gehakt en kaas
Wat is het verschil tussen tortilla´s, wraps, taco´s en burrito´s?
Nou het is wel veel informatie geworden hè? Maar misschien wel handig als je naar een Tex Mex restaurant gaat en je de verschillen niet kent. Voor mij maakt het niet uit hoe de gerechten heten, ze zijn allemaal stuk voor stuk lekker. En daar gaat het om!
Maak een van de recepten of nog beter maak ze allemaal!