Zwarte bonen en zoete aardappel chili

Is het een soep of een stoofpot? Deze zwarte bonen en zoete aardappel chili is van allebei een beetje. En wat het ook is, het is gewoon superlekker. Een heerlijke hartverwarmende kom met een vegetarische chili, waarbij de vleeseters het vlees echt niet zullen missen. Nu de dagen weer kouder worden, kunnen we deze chili die vol van smaak is, goed gebruiken.

 

Chili

 

Chili con carne oftewel chili met vlees kennen wij allemaal wel. Het is een stoofpot gemaakt van vlees en chilipepers. Hierin wordt ook nog uien, knoflook, tomaten, paprika, bonen en als smaakmaker komijnpoeder gebruikt. Ik heb nu een chili sin carne, oftewel een vegetarische chili gemaakt.
Je kunt bij dit gerecht nog gekookte rijst, stokbrood of tortilla chips serveren.
De topping geeft het gerecht een extra smaak, je hoeft het niet te maken als je daar geen zin in hebt. Je kunt het ook garneren met geraspte cheddarkaas, zure room en/of korianderblaadjes. Wat jou maar lekker lijkt.

 

Zoete aardappel

 

De zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel maar een bataat oftewel een zoete knol. Het staat bekend als een gezond alternatief voor onze aardappelen.
Je kunt de zoete aardappel in zowel zoete als hartige gerechten verwerken. En omdat hij zo lekker zoet is, is het een populaire groente bij jong en oud.
Je kunt de zoete aardappel eventueel vervangen door pompoen.
Ben jij ook zo gek op zoete aardappelen? Dan heb ik nog heel veel heerlijke recepten voor jou, zoek ze maar eens op. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 

Stoofpot met rode linzen en zoete aardappel
Zoete aardappel frietjes uit de oven
Curry met kikkererwten en zoete aardappelen
Stamppot zoete aardappelen en maïs met garnalen
Zoete aardappel smoothiebowl

 

Zwarte bonen

 

Peulvruchten en dus ook zwarte bonen zijn prima vleesvervangers. Ze bevatten aardig wat eiwitten en zijn daarom een verantwoorde vegetarische vervanger. De zwarte bonen bevatten 7.3 gram eiwitten per 100 gram. Ze zijn niet alleen heel erg lekker in deze chili maar ook nog eens gezond en voedzaam. Ik heb voor het gemak blikjes met gekookte boontjes gekocht, maar je kunt ze ook gedroogd kopen en zelf vooraf weken en koken.

 

Chipotle

 

De chipotle peper is een gerookte en gedroogde rode jalapeño peper. Dit geeft een lekkere pittige en rokerige smaak aan het gerecht. Mocht je deze vlokken niet kunnen vinden, vervang het dan door een verse jalapeño peper of door chilipoeder.
Gebruik zoveel of weinig pepers als jij lekker vindt.

 

Tip:

 

Als je geen blik met kerstomaatjes kunt vinden, neem dan een blik met tomatenblokjes.

 

 

Recept Zwarte bonen en zoete aardappel chili:

Zwarte bonen en zoete aardappel chili. Een heerlijk stoofgerecht oftewel vullende soep gemaakt van zoete aardappelen en zwarte bonen met een lekkere topping
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Soepen, Vegetarisch
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 grote ui
  • 1 grote zoete aardappel
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 el komijnpoeder
  • ½ tl kaneelpoeder
  • ½ tl chipotle vlokken
  • 750 ml groentebouillon
  • 2 blikken (400 gr) zwarte bonen
  • 1 blik kerstomaatjes
  • peper en zout
  • 1 avocado
  • 2 tomaten
  • 1 lente-ui
  • 5 takken koriander

Instructions
 

  • Snipper de ui, schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes en hak de knoflook fijn.
  • Verhit een beetje olijfolie in een grote soeppan en bak hierin de ui en aardappelblokjes.
  • Voeg dan de knoflook, komijnpoeder, kaneelpoeder en chipotle vlokken toe en bak dit even mee. Schenk de bouillon erbij en breng dit aan de kook.
  • Zet het vuur halfhoog en laat ongeveer 10 minuten pruttelen tot de aardappelblokjes zacht zijn.
  • Giet de zwarte bonen af in een vergiet en spoel ze schoon met koud water, laat uitlekken.
  • Giet de tomaatjes met vocht en de zwarte bonen in de pan en meng dit er voorzichtig door.
  • Laat dit nog even 5 minuten pruttelen. Proef dan of het voldoende op smaak is, voeg eventueel peper en/of zout naar smaak toe.
  • Topping: snijd de avocado en tomaten in kleine blokjes, snijd de lente-ui in dunne ringen en hak de korianderblaadjes grof.
  • Doe de soep in kommen en lepel de topping erop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating