Zelfgemaakte mosterd barbecuesaus

Natuurlijk kan je tegenwoordig hele goede barbecuesauzen kopen, maar deze zelfgemaakte mosterd barbecuesaus is niet te versmaden! Als je nog nooit een mosterd barbecuesaus geprobeerd hebt, heb je echt iets gemist. Deze saus is lekker bij elk soort vlees, maar vooral bij gegrild varkensvlees of kip smaakt het super. Dus snel maken deze saus en zet de barbecue alvast maar aan.

 

Mosterd

 

Gebruik de mosterd die jij lekker vindt voor deze barbecuesaus. Je kunt bijvoorbeeld een scherpe Dijonmosterd nemen of een grove mosterd. Ik heb een grove zoete mosterd en een ketchup zonder suiker van van Ton gebruikt. Zij hebben trouwens heel veel verschillende soorten mosterd. Deze mosterd en hun andere (h)eerlijke sauzen worden gemaakt van verse en pure ingrediënten.

Mosterd barbecuesaus

 

De meeste barbecuesauzen hebben een tomaten (ketchup) als basis. Maar als jij gek bent op mosterd, dan moet je dit beslist eens proberen. Een totaal andere barbecuesaus dan dat jij gewend bent.
De mosterd barbecuesaus is in Zuid Carolina Amerika ontstaan. Daar zijn ze gek op barbecueën. De saus is ontstaan door de Duitse immigranten die sinds 1700 naar Zuid-Caroline trokken. En zoals jullie weten staan Duitsers bekend om hun liefde voor mosterd.
Vanwege de kleur wordt de saus ook wel Carolina Gold Barbecue Saus genoemd.

 

Er bestaan natuurlijk heel veel varianten op deze mosterd barbecuesaus en dit is de mijne. Een lekkere saus met een mosterdsmaak die je zo pittig, zuur of zoet kunt maken als je zelf wilt.
Heerlijk bij spareribs, koteletjes, varkensschouder of pulled pork. Gebruik het om vlees of kip te marineren of als saus bij bijvoorbeeld gegrilde groenten. Of maak een broodje pulled pork met koolsalade en lepel deze heerlijke zelfgemaakte mosterd barbecuesaus erover.

 

Tips:

 

Wil je meer saus maken, verdubbel dan het recept. Goed afgesloten in een (weck)pot blijft het wel een tijdje goed in de koelkast.

Als je een gladde barbecuesaus wilt hebben, pureer de saus dan met een staafmixer als het nog warm is.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Zelfgemaakte mosterd barbecuesaus:

Zelfgemaakte mosterd barbecuesaus. Ben je gek op mosterd? Maak dan eens zelf een heerlijke mosterd barbecuesaus, net even wat anders dan de gewone sauzen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Barbecue, Sauzen/Dips
Keuken Amerikaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 sjalotje
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • peper en zout
  • 150 gr mosterd
  • 2 el ketchup
  • 4 el honing
  • 50 ml appelciderazijn
  • 75 ml water

Instructies
 

  • Snipper het sjalotje en hak de knoflook fijn. Fruit het sjalotje aan in de olijfolie. Voeg de knoflook, paprikapoeder, peper en zout toe en bak dit nog een minuutje mee op laag vuur.
  • Doe de mosterd, ketchup, honing, appelciderazijn en water toe en breng de pan aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat ongeveer 30 minuten sudderen.
  • Proef of de saus naar jouw smaak is en voeg eventueel nog peper en zout toe indien jij dan nodig vindt. Laat de saus afkoelen en doe het in pot en sluit deze goed af.
  • Laat de saus een nacht in de koelkast staan, hierdoor trekken de smaken er nog beter in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating