Zelf ravigottesaus maken

Ik had een heerlijke fish and chips gemaakt en wilde daar nog een saus bij serveren. Natuurlijk is een tartaarsaus of remouladesaus er lekker bij, maar deze keer heb ik een ravigottesaus gemaakt. Zelf ravigottesaus maken is helemaal niet moeilijk en zoveel lekkerder dat de kant-en-klare sauzen. Die sauzen uit een potje heten wel ravigottesaus, maar ze lijken meestal helemaal niet op de klassieke saus.

 

Ravigotte

 

Ravigotte of ravigote? Je komt beide spelling tegen voor een saus. De saus zoals wij hem in Nederland kennen, noemen we ravigottesaus.
Ravigote is de Franse benaming voor een klassieke saus op basis van een vinaigrette. Deze dressing wordt gemaakt met een gesnipperd uitje, tuinkruiden en kappertjes. Dit is dus een Franse dressing en geen saus.
De ravigotte is een romige saus gemaakt van mayonaise, crème fraîche, mosterd, sjalotjes, verse kruiden en kappertjes. Deze saus is heerlijk bij gestoomde, gefrituurde of gebakken vis.

 

Dan heb je ook nog de tartaarsaus en remouladesaus welke ook vaak bij vis geserveerd worden. Meestal worden deze drie sauzen door elkaar gehaald, omdat ze op elkaar lijken.

 

De tartaarsaus is ook een koude saus en wordt gemaakt van mayonaise, hardgekookte eieren, sjalotjes, peterselie, dragon, augurk en kappertjes.
De Franse remouladesaus wordt ook gemaakt op basis van mayonaise, hierin gaat nog mosterd, peterselie, dragon, bieslook, augurk en kappertjes. Deze saus wordt geserveerd bij een knolselderij salade, ook wel remoulade salade genoemd.
Snap je nu de verwarring? Ze lijken dus echt veel op elkaar.

 

Enfin, alle drie de sauzen zijn heerlijk en lekker bij vis, maar ook bij kip, vlees of gegrilde groenten. En ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken, maar zoveel lekkerder dan de sauzen uit een potje.

 

Mayonaise*

 

De saus is dus op basis van mayonaise gemaakt. Deze kan je zelf maken (is ook niet moeilijk) of je koopt een pot mayonaise. Maar koop dan wel een goede pot mayonaise! Ik vind persoonlijk Hellmann’s, Jean Bâton en D&L Mayonaise het dichts in de buurt komen van zelfgemaakte mayonaise.

 

Tip:

 

Als je geen verse dragon kunt vinden, kan je dit vervangen door gedroogde dragon.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Zelf ravigottesaus maken:

Zelf ravigottesaus maken. Zelf ravigottesaus maken is helemaal niet moeilijk en zoveel lekkerder dan de kant-en-klare potjes uit de supermarkten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Sauzen/Dips
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 klein sjalotje
  • 4 (zoet)zure augurkjes
  • 1 bosje bieslook
  • 2 takken peterselie
  • 1 tak dragon
  • 4 el mayonaise*
  • 2 el crème fraîche
  • 1 el Dijonmosterd
  • 1 el kappertjes
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snipper het sjalotje heel fijn en snijd de augurken in kleine blokjes.
  • Hak de bieslook, peterselie en dragon fijn.
  • Meng in een kom de mayonaise met de crème fraîche en Dijonmosterd. Doe er de verse gehakte kruiden en kappertjes bij en meng dit door de saus.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de saus – goed afgedekt - tot gebruik in de koelkast, hierin blijft het wel een paar dagen goed.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating