Met Thanksgiving (4e donderdag in november) wordt in Amerika vaak een pumpkin pie gemaakt. Het is een klassiek, favoriet Thanksgiving-dessert voor het hele gezin! Deze klassieke Amerikaanse pompoentaart is romig, dik en overheerlijk met een heerlijke pompoensmaak. Ik heb het gemaakt met een taartbodem van speculaasjes en walnoten. En vooraf maak je de pompoenpuree door de pompoen te roosteren in de oven. Het enige wat je dan hoeft te doen, is de taartvulling mengen, deze in de taartbodem gieten en bakken.
Maak je eigen pompoentaart voor de feestdagen helemaal zelf met een knapperige zelfgemaakte deegkorst en een heerlijk gekruide pompoenvulling. Ik hoop dat je er net zo van geniet als mijn familie!
Pompoenpuree
In Amerika wordt meestal kant-en-klare pompoenpuree uit blik gebruikt. Ik heb het nog nooit in een supermarkt zien liggen, maar online kan je dit wel bestellen. Maar waarom zou je dat doen? Ten eerste is dit heel erg duur en ten tweede kan je het zelf lekker vers maken. Het enige wat je moet doen is een pompoen garen in de oven. Daarna pureer je het vruchtvlees en je hebt een heerlijke pompoenpuree.
Je kunt ook een flespompoen hiervoor gebruiken of een heerlijke zoete muskaatpompoen.
Bedenk wel van tevoren dat je deze taart wilt maken, de pompoen moet namelijk gekookt, of gegaard in de oven worden.
Meer geweldige pompoendesserts:
Pompoen karamel cake
Zoete Turkse pompoenblokjes
Pompoentaart en cheesecake
Luchtige pompoenmousse
Pompoencake met roomkaas topping
Pompoen cheesecake in een glaasje
Chocolade brownies met pompoen
Tips:
Ook heb ik de dag tevoren de bodem alvast gemaakt en in de koelkast gezet.
Gebruik een rond bakblik van 26 centimeter doorsnee voor deze taart.
Pompoentaart is klaar als een mes of satéprikker die in de taart wordt gestoken er schoon uitkomt. Als je hem voorzichtig schudt, zal de taart in het midden nog een beetje wiebelig zijn. Op dit punt moet je hem uit de oven halen, anders loop je het risico dat hij in het midden scheurt. Hoewel het te lang bakken van je taart kan leiden tot scheuren, kun je hem beter nog even bakken als je twijfelt.
Dek de taart af en zet hem in de koelkast. Hij blijft minimaal 3 tot 4 dagen goed.
Als je op zoek bent naar meer recepten voor de feestdagen, dan vind je er een heleboel op mijn lijst met Kerstrecepten.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Klassieke Amerikaanse pompoentaart:
Ingrediënten
- 1 hele grote flespompoen
- 200 gr speculaasjes
- 50 gr walnoten
- 100 gr roomboter, gesmolten
- 150 ml gecondenseerde melk
- 3 eieren (M)
- 1 el kaneel
- 1 el koekkruiden
- 2 zakjes vanillesuiker
- 125 gr rietsuiker
- 1 mandarijn, rasp ervan
- poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Snijd de pompoen doormidden en lepel de pitten en zaadlijsten eruit.
- Leg een vel aluminiumfolie op de ovenplaat en besprenkel dit met wat water.
- Leg de pompoen met de snijkant naar beneden op het aluminiumfolie. Zet dit in de oven en laat de pompoen in circa 50-60 minuten garen.
- Prik met een mes in de pompoen om te checken of deze zacht is. Haal de pompoen dan uit de oven en laat afkoelen. Lepel dan het vruchtvlees eruit (je hebt ongeveer 750 gram vruchtvlees nodig) en zet dit in de koelkast.
- Voor de taartbodem maal je de koekjes en noten fijn in een keukenmachine, voeg hierbij de gesmolten boter en meng goed. Verdeel dit over de bodem en zijkanten van de taartvorm en druk het stevig aan. Zet in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175˚C.
- Pureer het afgekoelde vruchtvlees van de pompoen in een blender of keukenmachine.
- Voeg de gecondenseerde melk, eieren, kaneel, koekkruiden, vanillesuiker, rietsuiker en mandarijnrasp toe en meng tot een glad mengsel.
- Schenk dit in de taartvorm en bak de taart (afgedekt met aluminiumfolie) ongeveer 45-55 minuten in de oven.
- De taart is klaar als hij gestold maar van binnen nog een beetje lobbig is. Laat de taart afkoelen en strooi er dan eventueel wat poedersuiker over. Lekker met een dot slagroom.