Klassieke Amerikaanse pompoentaart. Met Thanksgiving (4e donderdag in november) wordt in Amerika vaak een pumpkin pie gemaakt.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 2 uur uur
Totale tijd 2 uur uur 15 minuten min
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Amerikaans
- 1 hele grote flespompoen
- 200 gr speculaasjes
- 50 gr walnoten
- 100 gr roomboter, gesmolten
- 150 ml gecondenseerde melk
- 3 eieren (M)
- 1 el kaneel
- 1 el koekkruiden
- 2 zakjes vanillesuiker
- 125 gr rietsuiker
- 1 mandarijn, rasp ervan
- poedersuiker
Verwarm de oven voor op 180˚C.
Snijd de pompoen doormidden en lepel de pitten en zaadlijsten eruit.
Leg een vel aluminiumfolie op de ovenplaat en besprenkel dit met wat water.
Leg de pompoen met de snijkant naar beneden op het aluminiumfolie. Zet dit in de oven en laat de pompoen in circa 50-60 minuten garen.
Prik met een mes in de pompoen om te checken of deze zacht is. Haal de pompoen dan uit de oven en laat afkoelen. Lepel dan het vruchtvlees eruit (je hebt ongeveer 750 gram vruchtvlees nodig) en zet dit in de koelkast.
Voor de taartbodem maal je de koekjes en noten fijn in een keukenmachine, voeg hierbij de gesmolten boter en meng goed. Verdeel dit over de bodem en zijkanten van de taartvorm en druk het stevig aan. Zet in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175˚C.
Pureer het afgekoelde vruchtvlees van de pompoen in een blender of keukenmachine.
Voeg de gecondenseerde melk, eieren, kaneel, koekkruiden, vanillesuiker, rietsuiker en mandarijnrasp toe en meng tot een glad mengsel.
Schenk dit in de taartvorm en bak de taart (afgedekt met aluminiumfolie) ongeveer 45-55 minuten in de oven.
De taart is klaar als hij gestold maar van binnen nog een beetje lobbig is. Laat de taart afkoelen en strooi er dan eventueel wat poedersuiker over. Lekker met een dot slagroom.