Beenham met honing-mosterdsaus is zo’n gerecht dat altijd in de smaak valt. De combinatie van hartig vlees en een lichtzoete saus is heerlijk, maar vraagt wel om een goede tegenhanger op het bord. En ja, dan komt het aan op de juiste groente.
Als je het mij vraagt – en ik heb dit gerecht al tientallen keren geserveerd – draait het om balans. Je wilt dat de groente het geheel ondersteunt, niet overheerst. Kies dus slim: iets knapperigs, iets fris, of juist iets zachts dat de saus mooi opvangt.
Welke groentes:
1. Sperziebonen met een bite
Altijd goed. Kort gekookt en daarna even omgeschept met een klontje roomboter. Ze geven frisheid en houden het geheel licht.
2. Geroosterde wortels
Wortels uit de oven, met tijm en een beetje honing, zijn een gouden match. Ze versterken de zoetheid van de saus, zonder te overdrijven.
3. Spruitjes met karakter
Geroosterde spruitjes (eventueel met wat balsamico of spekjes) geven pit aan je bord. Zoals je weet, maken ze het gerecht net wat spannender.
4. Bloemkool uit de oven
Bloemkool is zacht en neutraal. Rooster ‘m met een beetje kerrie of gerookt paprikapoeder en je krijgt een verrassend lekkere aanvulling.
5. Gegrilde courgette
Courgette past zich makkelijk aan. Even grillen, wat peper en zout erbij en je hebt een luchtige, frisse toevoeging.