Geroosterde Spruitjes met Rozemarijn

Wat is er nu herfstachtiger of winters dan spruitjes? Als het iets frisser wordt krijg je er direct weer zin in. In dit recept gaan we spruitjes roosteren en er (jammie) rozemarijn en citroensap aan toevoegen. Dit combineert uitstekend wanneer je de spruitjes roostert en het is enorm eenvoudig te maken. Snijd voor deze geroosterde spruitjes met rozemarijn de spruitjes lekker grof, hussel ze vervolgens door de olie en de oven doet de rest. Roosteren kun je uiteraard ook met allerlei andere groenten doen, vooral paprika, wortel en pompoen vinden wij heerlijk. In de zomer kun je enorm veel variëren, in de herfst en winter is er vaak minder te kiezen. In dat geval ben je vaak op spruitjes en pompoen aangewezen. De hartverwarmende smaken van deze groenten doen het tijdens de koude dagen vrij goed. Je kunt variëren met kruiden en er een lekkere olijfolie bij gebruiken. Geroosterde groente is goed voor je en past in een koolhydraatarm dieet thuis.

Spruitjes roosteren

De intense smaken van spruitjes komen pas vrij wanneer je ze gaat roosteren. Ineens is de groente minder bitter en proeft het spruitje zoet en zacht. Dit is niet te vergelijken met spruitjes die gekookt worden.

Als je spruitjes of andere groenten roostert kun je ze ook de volgende dag nog gebruiken. Zo kun je restjes in een salade stoppen of de spruitjes een dag later meenemen naar het werk. Wil je de spruitjes iets meer karakter geven? Gebruik dan Parmezaanse kaas of een andere harde kaas zoals Grana Pardano. Je kunt de kaas vlak voor het serveren over de spruitjes raspen. De pittige smaak van deze kazen is te danken aan het rijpingsproces, dit versterkt de smaakt en geeft een korrelachtige structuur.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Geroosterde Spruitjes met Rozemarijn:

Geroosterde spruitjes met rozemarijn. Het is weer tijd voor herfst- en winterachtige groenten. Maak eens deze geroosterde spruitjes met rozemarijn en je zult menig spruitjes hater verleiden tot het eten van deze groente.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr spruitjes
  • 1 sjalotje
  • olijfolie
  • 1/2 citroen
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 tl balsamico azijn
  • 1 rozemarijntak
  • Parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Eerst is het belangrijk dat je de spruitjes schoonmaakt en halveert. Gooi ze dan in een pan met kokend water en blancheer ze in 2-3 minuten. Giet ze dan af.
  • Verwarm de oven voor op 180graden en leg bakpapier op de bakplaat.
  • Pel het sjalotje en snijd hem in vier stukken. Nu maak je de naalden los van de rozemarijntakjes en hak je ze fijn.
  • Rasp een halve citroen, pers het sap uit en voeg de ui, rozemarijn en citroenrasp en sap bij elkaar. Knijp de knoflookteentjes uit en meng met een flinke scheut olijfolie en balsamico.
  • Voeg alle ingrediënten die je nu hebt aan de schoongemaakte spruitjes toe.
  • Voeg geen zout toe, anders zullen de spruitjes veel vocht verliezen.
  • Rooster de spruitjes nu 30-45 minuten (afhankelijk van de grootte) in een voorverwarmde oven. Als de spruitjes een kleur krijgen zijn ze gaar.
  • Op het laatst kan je Parmezaanse kaas of een andere Italiaanse kaas er boven raspen.
  • Combineer het gerecht eventueel met een stukje vlees, kip of vis en geniet!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating