Wij leven in een wegwerpmaatschappij. We gooien bijvoorbeeld brood van een of twee dagen oud veel te snel weg en dat is zonde. Natuurlijk kan je oud brood voeren aan de vogels, maar de vogelbescherming laat ons weten dat teveel brood niet goed is voor de vogels en/of eendjes omdat brood nogal wat zout bevat. Om verspilling tegen te gaan geef ik je hierbij een paar tips. Wat kan je nog maken van oud brood? Nou heel veel lekkers, namelijk:
Paneermeel maken
Het makkelijkste is om van oud brood paneermeel te maken. Rooster de boterhammen in een broodrooster of oven. Als het brood helemaal krokant en hard is geworden, laat je het afkoelen. Daarna maal je de sneetjes brood in een keukenmachine. Bewaar het in een goed afgesloten pot en je kunt er heel lang plezier van hebben.
Dit paneermeel kan je weer gebruiken in heel veel recepten. Meng het door het gehakt, gebruik het om vlees, vis of zelfgemaakte kroketjes mee te paneren. Of gebruik het als krokante topping (eventueel samen met geraspte kaas) op een ovenschotel.
Pangrattato
Pangrattato is gekruid broodkruim en wordt gebruikt in de Italiaanse keuken. Het wordt ook wel de Parmezaan van de arme mensen genoemd. Het is oud brood (Ciabatta) wat vermalen wordt tot kruim. Dit wordt met kruiden en specerijen gebakken in olijfolie en gebruikt als topping over de pasta, een salade of soep.
Toast
Heel makkelijk is natuurlijk om brood van een dag oud te roosteren in een broodrooster en het als toast te serveren. Bak wat paddenstoelen met knoflook in een pan en serveer dit op de geroosterde boterham.
Bruschetta
Bruschetta is een Italiaans gerechtje bestaande uit gegrild brood welke ingesmeerd wordt met olijfolie en knoflook en dan geroosterd. Deze geroosterde broodjes worden belegd met allerlei soorten kaas, tomaten en/of vleeswaren.
Tosti
Brood van een of twee dagen oud is heel goed geschikt voor een tosti. Maak eens een tosti met camembert, dadels en pecannoten, jammie.
Pizza
Turks brood van een dag of paar dagen oud, leent zich heel goed om er een heerlijke pizza van te maken. Beleg de pizza met lekkere geroosterde groenten, chorizo en mozzarella en iedereen zal ervan smullen.
Kaas/broodballetjes
In deze heerlijke Courgette, prei en kervelsoep met kaasballetjes zijn de kaasballetjes gemaakt van oud brood. Natuurlijk kan je deze balletjes ook in een andere (vegetarische) soep gebruiken.
Croutons maken
Snijd of scheur oud brood in stukken en giet hier olijfolie over. Bak de stukjes brood in de oven of in een grote koekenpan krokant. De croutons zijn heerlijk op een soep of een salade. De ultieme croutons zijn natuurlijk die met gesmolten kaas erop in de uiensoep.
Stokbrood kruidenboter ervan maken
Als je een stokbrood overhoudt van bijvoorbeeld een feestje, gooi deze dan niet weg.
Maak of koop een lekkere kruidenboter, snijd de stokbrood in en stop hierin de kruidenboter. Pak het stokbrood in aluminiumfolie en bak het in de oven. Heerlijk.
Soep
De de Italiaanse soep Pappa al Pomodoro en de Spaanse soepen Gazpacho en Ajo Blanco worden gemaakt van oud brood.
Panzanella
Panzanella is niets anders dan een Italiaanse broodsalade. Die Italianen weten wel wat je met oud brood moet doen.
Broodpudding
Van bijna elk soort brood kan je een heerlijke broodpudding maken. Stokbrood, krentenbrood of croissants doop het in melk met eieren en je tovert een heerlijk nagerecht uit de oven. Ik heb er diverse gemaakt, zoek ze maar op de website.
Wentelteefjes
De kinderen zijn er dol op….wentelteefjes. Een verwennerij voor jong en oud en een hele mooie manier om oud brood te gebruiken. Stokbrood, suikerbrood, krentenbrood of een bruine boterham, je kunt er een wentelteefje van maken. Lekkers als ontbijt, brunch of lunch.
Broodchips
De tip van mijn bakker: maak er broodchips van. Vries overgebleven stokbrood even in zodat je het in hele dunne plakken kunt snijden. Besmeer beide kanten van de plakjes met een knoflookboter of olie, bestrooi eventueel met wat kruiden en bak het dan ongeveer 10 minuten in een hete (210˚C) oven aan beide kanten goudbruin.
Wat kan je nog maken van oud brood
Zoals je ziet kan je nog heel veel lekkere dingen maken met oud brood. Dus ….. niet meer weggooien!