Deze vis quenelles met beurre blanc, spinazie en zeekraal is een heel klassiek recept, echt retro.
Gebruik voor de quenelles bijvoorbeeld verse kabeljauw of een andere witvis. Vis uit de vriezer gaat mislukken, dit wordt te nat.
Als je helemaal professioneel wilt doen, haal de gemalen vis dan door een zeef voor een heel mooi glad resultaat.
Feestelijk gerecht
Het is een bewerkelijk gerecht, maar dan maak je wel de blits bij je gasten.
Je kunt natuurlijk ook al van te voren de farce (vismousse) maken en de spinazie en zeekraal blancheren, afgieten en met koud water afspoelen en goed laten uitlekken. Verwarm voor het serveren de groente dan (apart) in een klontje boter.
Serveer het gerecht als hoofdgerecht, maar je kunt het ook als voorgerecht serveren. Voor een voorgerecht halveer je de hoeveelheden en geef je 1 quenelle per persoon.
Tips:
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Vis Quenelles met Beurre Blanc, Spinazie en Zeekraal:
Ingrediënten
- 350 gr gefileerde kabeljauw
- 1 groot ei
- 50 gr zachte roomboter
- 100 ml slagroom
- zout en peper
- 400 gr spinazie
- 150 gr zeekraal
- 2 el roomboter
Instructies
- Snijd de vis in kleine blokjes en hak dit pulserend in een keukenmachine. Voeg nu ei, boter, een deel van de slagroom en peper en zout toe en pulseer tot een fijne en gladde emulsie.
- Als het te droog lijkt, voeg dan nog wat room toe en meng dit goed. Haal het mengsel uit de keukenmachine en doe het in een kom. Dek het af en zet koud weg in de koelkast.
- Breng een grote pan met wat zout erin net tegen de kook aan. Vorm met twee lepels 12 quenelles van het vismengsel en pocheer ze in ongeveer 10 minuten gaar in het hete water (niet koken!).
- Als ze gaar zijn, haal ze dan met een schuimspaan uit het water en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Blancheer de groenten en laat ze uitlekken.
- Lepel wat spinazie en zeekraal op de borden. Leg er drie quenelles op en giet er de beurre blanc over. Serveer eventueel nog wat extra beurre blanc apart.
- Ik heb nog wat zwart zeezout over de quenelles gestrooid.