Elk jaar weer dezelfde vraag…wat gaan eten we met de Kerstdagen? Dit jaar mogen we het weer uitgebreid vieren met familie en vrienden. Om jullie het makkelijker te maken, heb ik vier verschillende Kerstmenu’s ter inspiratie samengesteld.
Je kunt ook van elk menu een gerecht kiezen wat jou lekker lijkt, of de gerechten onderling combineren. Of je maakt maar twee of drie gangen van een menu, dat kan je natuurlijk ook doen.
Voorbereiding is het toverwoord met de feestdagen, maak daarom alles zoveel mogelijk van tevoren wat al bereid kan worden. Dit kan in veel gevallen al een of twee dagen van tevoren. Je wilt namelijk niet de hele avond in de keuken staan. Hier vind je mijn vier verschillende Kerstmenu’s:
Menu 1 is een eenvoudig en niet te duur Kerstmenu
Vooraf een preisalade met macadamianoten en dragon, een heerlijke manier om prei in de hoofdrol te serveren.
Als soep een lekkere pastinaak en wortelsoep met baharat specerijen. De soep is simpel te maken, je hebt wel die heerlijke specerijenmix baharat ervoor nodig. Die geeft de soep een volle en warme melange.
Het hoofdgerecht is een kruidige runderstoof met cranberries. Als je deze runderstoof op het vuur hebt staan, ruikt het ontzettend lekker in de keuken. Neem er wel de tijd voor, want het moet lekker lang pruttelen. Maar dan heb je ook wat, super mals vlees dat bijna uit elkaar valt met heerlijke kruidige smaken van kaneel, steranijs en kruidnagel. Maak het een of twee dagen van tevoren.
Het nagerecht is een smeuïge chocolade brownie pudding. Is het een brownie, is het een pudding of is het een cake? Het is een zalige chocolade brownie pudding! Een heerlijk nagerecht wat tijdens het bakken zelf een chocoladesaus maakt bij de cake. Hoe dat kan je lezen je in het recept.
Menu 2 is een luxe Kerstmenu
We beginnen met een romige paddenstoelensoep met Marsala. Als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je nooit meer de kant-en-klare soep. De Marsala wijn geeft een extra lekkere smaak aan de soep. Een heerlijke vegetarische soep voor de paddenstoelliefhebbers.
Oh la la … houd je van oesters dan zit je goed. Deze Rockefeller oesters moet je beslist eens maken. Het is een luxe manier om oesters te bereiden met een lekkere topping en onder de grill gegaard.
Met het hoofdgerecht pakken we uit. Ossenhaas met bearnaisesaus, een klassieker uit de Franse keuken waar je een echte vleesliefhebber ontzettend veel plezier mee doet.
Het dessert is een saffraan en kardemom panna cotta. Deze fluweelzachte panna cotta met specerijen moet je proberen! Een nagerecht met Midden-Oosterse smaken. De perfecte afsluiter voor het luxe menu.
Menu 3 is voor de echte visliefhebbers
We beginnen met een gerookte makreel paté. Een supermakkelijk te maken voorgerecht. Serveer het met sneetjes geroosterde briochebrood.
Een venkel pastinaaksoep met sinaasappel past perfect in het vismenu. Een soepje met bijzondere en verfijnde smaken. Serveer het met gerookte eendenborstfilet of gerookte vis, wat groen van de venkel en sinaasappelrasp.
Deze kabeljauw met butter en eek is helemaal niet moeilijk te maken. Serveer het op een grote schaal op tafel, dat staat ontzettend feestelijk. Kabeljauw bak je niet al te lang, je wilt dat de vis niet uit elkaar valt. De saus is in een mum van tijd gemaakt.
Als nagerecht een witte chocolade monchoutaart met lekker veel vers fruit erop. Wel een machtige taart maar ook machtig lekker!
Menu 4 is voor de vegetariërs
Vooraf een prachtige paarse zoete aardappelsoep met 5-spices. Een heerlijke romige soep met de bijzondere smaken van de vijfkruidenpoeder. De kokosmelk in de soep maakt het romig en zacht van smaak. Maak de soep van tevoren klaar en warm deze op de avond zelf op.
Als tussengerecht tarte tatin van sjalotjes. De klassieke appeltaart tarte tatin kan je ook in een hartige versie maken, zoals deze smaakvolle met sjalotjes. Bereid alles van tevoren klaar en bak de taart op de avond zelf in de oven.
Het hoofdgerecht is een pompoen gevuld met rijst, linzen en halloumi. Een heerlijk vegetarisch gerecht vol met lekkere rijst, linzen, kaas en groenten. Hoe leuk is het om zo’n pompoen te in z’n geheel te serveren en op tafel aan te snijden.
En ik heb een heel bijzonder nagerecht voor jullie, namelijk deze stoofpeertjes met saffraan en kardemom. De combinatie saffraan en kardemom geven de peertjes een Midden-Oosterse smaak. Je kunt deze ruim van tevoren klaarmaken. Serveer het met hangop en verkruimelde sesamkoekjes.
Vier verschillende Kerstmenu’s
Ik hoop dat ik jullie met deze vier verschillende Kerstmenu’s genoeg inspiratie heb gegeven en wens jullie alvast hele fijne Kerst met familie, vrienden of je gezin. Laten we er iets moois van maken!
Lees ook mijn blog: De tafel dekken voor een etentje thuis en Stressvrije feestdagen.