Deze venkel artisjoksalade met feta is een heerlijke salade voor een warme dag. Super makkelijk om te maken. Serveer het als voorgerecht voor vier personen of maaltijdsalade voor twee personen. Lekker met een stuk stokbrood erbij.
Venkel
Venkel is een beetje een ondergewaardeerde groente in ons land. En dat is jammer. Deze venkelknol is een lekkere frisse groente met een anijsachtige smaak. Het is een gezonde groente die vooral goed is bij maagklachten.
Je kunt de hele knol verwerken, ook het groen eraan dus gooi dat niet weg.
Het is ook een veelzijdige groente, je kunt het rauw verwerken in salades, roosteren, koken, stomen, wokken of stoven.
Artisjok
Je ziet tegenwoordig steeds meer artisjokken van eigen bodem. Nu het wat warmer wordt in ons land groeien artisjokken hier goed. Maar de meeste artisjokken komen uit Zuid Europa. Het is een bijzondere groente, eigenlijk is het een eetbare bloemknop van een distalachtige plant. Het is een iets bittere plant, je moet er wel van houden. Je kunt de gekookte bladeren eten met een sausje of alleen het hart koken.
Artisjokken zijn dus vers te koop, maar ook in pot, blik of diepvries.
Ik heb voor deze salade de artisjokharten uit een potje gebruikt, maar als jij verse wilt gebruiken is dat natuurlijk heerlijk.
Feta
Fetakaas, je houdt ervan of niet. Ik ben gek op de zoutige Griekse kaas gemaakt van schapenmelk. Je ziet ook vaak witte kaas in de winkels liggen, dit mag geen feta genoemd worden omdat het meestal niet gemaakt is van schapenmelk maar van koemelk.
Als je niet van deze kaas houdt, vervang het dan door zachte geitenkaas of blokjes oude kaas.
Tips:
- Als je niet van basilicum houdt, gebruik dan peterselie, lenteui of bieslook hiervoor in de plaats. Dit zal ook lekker zijn in deze salade.
- Ik had nog een bloedsinaasappel liggen en heb die ook verwerkt in de salade. Ten eerste omdat de kleur zo mooi erbij is en ten tweede omdat het erg lekker is.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Venkel artisjoksalade met feta:
Ingrediënten
- 1 venkelknol
- 1 potje artisjokken op olijfolie (180 gram)
- 1 (bloed)sinaasappel
- 10 blaadjes basilicum
- 75 gr fetakaas
- 1 handje pijnboompitten
- 1 el citroensap
- peper en zout
Instructies
- Rooster de pijnboompitten even in een koekenpan (zonder olie) goudbruin.
- Spoel de venkel schoon onder een koude kraan. Als er venkelgroen aan zit, houd dit apart.
- Snijd de venkelknol in hele dunne plakken met een mandoline en doe ze in een kom.
- Voeg de artisjokken hier aan toe en een deel van de olie uit het potje.
- Snijd het basilicumblad in dunne repen en meng dit door de salade.
- Breng de salade op smaak met citroensap, peper en zout en verdeel het over de borden.
- Verkruimel de feta erover en garneer met pijnboompitjes en venkelgroen.