Vegetarische jus

Als je vegetariër bent, dan kan je een lekkere jus nog wel eens missen. Vooral op een stamppotje ofzo. Maar ik heb een gemakkelijk te maken recept voor een heerlijke jus. Dit is een basisrecept om vegetarische jus te maken, je kunt het aanpassen naar eigen smaak.

 

Jus

 

Een vegetarische jus kan ontzettend lekker zijn. Dit is een simpel basisrecept waarmee je kunt varieren. En je kunt het voor iedereen maken, deze jus is zo goed dat niemand in de gaten heeft dat er geen vlees aan te pas gekomen is.
Ik heb een hele grote hoeveelheid gemaakt en een paar porties ingevroren. Super handig voor een volgende keer.

 

Een jus of saus kan een gerecht echt extra lekker maken. Ik heb nog geen vegetarische jus in een supermarkt gevonden, maar ze zullen vast wel te koop zijn in speciaalzaken. Maar waarom niet zelf maken? Veel goedkoper en lekkerder.

 

Voor de vegetarische jus heb je maar een paar ingrediënten nodig. Ik heb uien geroosterd in de oven, die mogen lekker donker worden, hierdoor krijg je een mooie bruine jus. Om de uien meer op smaak te brengen heb ik knoflook en balsamico toegevoegd. Wel een lekkere dikke balsamico. Je kunt de uien ook bakken in een pan, maar daar moet je bij blijven staan en in de oven is dat niet nodig.

 

Mocht je de uien bakken in de pan dan kan je ze afblussen met rode wijn of rode port nadat ze lekker bruingebakken zijn. De wijn of de port geeft ook een lekkere smaak aan de jus. Je kunt verse kruiden gebruiken zoals tijm, rozemarijn, salie, laurierblaadjes en/of peterselie als extra smaakmakers.
Maar ook sojasaus, miso, marmite of tomatenpuree geven een speciale smaak eraan. Ik zou zeggen probeer uit wat jou lekker lijkt. Ik heb voor de bouillon twee bospaddenstoel* bouillonblokjes gebruikt maar je kunt natuurlijk ook groentebouillonblokjes nemen.
Je kunt de jus zo dik of dun maken als je zelf wilt door er meer of minder bouillon aan toe te voegen. Deze jus is ook een mooie basis voor een saus zoals bijvoorbeeld een paddenstoelensaus.

 

Deze jus is heerlijk bij deze Galette met pompoen en paddenstoelen of Stamppot met knolselderij en paddenstoelen.

 

 

Recept Vegetarische jus:

Vegetarische jus. Als vegetarier kan je best wel eens een lekkere jus missen toch? Nou ik heb hier een super simpel recept voor een heerlijke jus voor jou.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Kerst, Sauzen/Dips, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 4 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 3 el balsamico
  • Peper en zout
  • 850 ml bospaddenstoelenbouillon*

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 210˚ en bekleed een bakplaat met aluminiumfolie of bakpapier.
  • Verwijder de schil van de uien en snijd ze in stukken. Leg ze op de bakplaat met de hele teentjes knoflook en lepel de olijfolie en balsamico erover en bestrooi met peper en zout.
  • Schuif de bakplaat in de hete oven en laat ongeveer 45 minuten roosteren totdat ze mooi goudbruin en zacht zijn. Keer ze wel halverwege even om.
  • Haal ze dan uit de oven en schep ze in een blender. Doe de bouillon erbij en mix tot je een mooie gladde jus/saus hebt. Lijkt het te dik, doe er dan nog wat bouillon bij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating