Ik heb een heerlijk recept voor varkenshaas voor jullie. Deze varkenshaas met truffelroomsaus is makkelijk te maken en zal het goed doen op een etentje thuis. Maar het is ook heerlijk om gewoon doordeweeks te maken. Het klinkt fancy, maar dat is het niet. Ik heb gewoon een potje truffeltapenade voor de saus gebruikt, eigenlijk is dit geen truffel maar toch noem ik het truffelroomsaus. De saus is gewoon lekker is in een mum van tijd klaar, probeer het eens!
Varkenshaas
Een varkenshaas is een lekker mals stukje vlees. Koop dit het liefst bij de slager, want de varkenshaasjes in de supermarkt zal meestal volgespoten met water, waardoor je geen lekker mals vlees krijgt.
Meestal snijd ik medaillons van varkenshaas, omdat dit lekker snel klaar is en makkelijk te maken, maar deze keer heb ik hem in z’n geheel gebakken en daarna in plakjes gesneden. Als je een flinke varkenshaas hebt (ongeveer 325-350 gram) is dit meer dan genoeg voor twee personen.
Varkenshaas bakken
Haal de varkenshaas een half uurtje voordat je het gaat bereiden uit de koelkast, zodat het vlees op temperatuur kan komen.
Ik heb het varkenshaasje eerst gebakken in de pan en daarna verder gegaard in de airfryer, maar het kan ook in de oven.
Breng het vlees eerst op smaak met peper en zout, voordat het de pan in gaat. Begin met bakken in zonnebloemolie. Dat kan namelijk hoge temperaturen aan zonder te verbranden.
Bak de varkenshaas dus rondom goed aan in een hete pan totdat het begint te kleuren ongeveer een minuut per kant). Voeg dan een klontje boter toe.
Leg het varkenshaasje dan op een ovenschaal en zet dit in een voorverwarmde oven of airfryer (160°C) en laat het vlees hierin verder garen.
Hoe lang?
Hoe lang je een varkenshaas moet bakken is afhankelijk van de dikte van het vlees. Ik heb het 8 minuten in de airfryer gedaan, de oven zal ongeveer 10-12 minuten zijn.
Gebruik anders voor de zekerheid een kernthermometer. Wanneer deze een kerntemperatuur van ± 64˚C aangeeft, is de varkenshaas mooi rosé.
Laat de varkenshaas na het bakken zo’n 5 tot 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
Tips:
Ik heb de varkenshaas geserveerd met gestoomde broccoli en gebakken aardappeltjes.
Het recept voor lekkere gebakken aardappeltjes vind je hier*.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Varkenshaas met truffelroomsaus:
Ingrediënten
- 1 varkenshaasje (300 gr)
- peper en zout
- 2 el olie
- 1 klontje roomboter
- 100 ml room
- 5 teentjes zwarte knoflook
- 1-2 el truffeltapenade
- gebakken aardappeltjes*
Instructies
- Laat de varkenshaas op kamertemperatuur komen.
- Verwarm dan de oven voor op 160˚C.
- Bestrooi de varkenshaas met peper en zout. Bak de varkenshaasjes aan alle kanten goudbruin in de olie in een koekenpan op hoog vuur. Voeg dan de boter toe.
- Leg het vlees op een ovenschaal en bak het in ongeveer 10 minuten verder gaar in de oven. Gebruik eventueel een vleesthermometer om zeker te zijn dat het vlees gaar is (± 64˚C).
- Haal het vlees dan uit de oven en laat het verpakt in aluminiumfolie nog 10 minuten rusten.
- Giet room in de bakpan van de varkenshaas en breng dit aan de kook. Snijd de zwarte knoflook in dunne plakjes en doe dit samen met de truffeltapenade in de pan.
- Laat op middelhoog vuur sudderen tot de saus is ingedikt.
- Snijd de varkenshaasjes in plakken en verdeel ze over twee borden. Lepel hierover de truffelsaus en serveer met groente en gebakken aardappeltjes.