Deze malse en sappige varkenshaas gevuld met abrikozen en appel barst van de smaken. Gedroogde abrikozen, appels en gember vormen een fruitvulling die het varkensvlees perfect aanvult. Het hoogtepunt van dit hoofdgerecht is de saus. Een elegante en indrukwekkende presentatie voor elke speciale gelegenheid, vooral de feestdagen. Dit recept kost wat werk, maar het eindresultaat is het meer dan waard. En de meeste bereidingen kan je een dag van tevoren doen.
Gevulde varkenshaas
Er zijn zoveel heerlijke manieren om varkensvlees te bereiden. Een van mijn favorieten is ook om ze te vullen. En als je op zoek bent naar een elegant varkensvleesgerecht om te serveren voor een speciale gelegenheid, dan is deze varkenshaas gevuld met abrikozen en appels
een chic gerecht.
Je vindt een scala aan kleuren en smaken in deze varkenshaas. Door de vulling is dit gerecht een echte blikvanger wanneer je het snijdt en serveert. Abrikozen, appel, gember en knoflook worden gecombineerd met knoflook en tijm die een fantastische combinatie van smaken zijn. Dit is een prachtig gerecht om te serveren op een feestelijk etentje.
Maken
Allereerst maak je de vulling en laat je deze afkoelen.
Leg de varkenshaas op een grote snijplank. Gebruik een lang scherp uitbeenmes. Snijd horizontaal in de lengte in het gebraad, maar niet erdoorheen. Klap de varkenshaas open en bedek deze met de folie. Sla de varkenshaas plat met een vleeshamer of deegroller tot het een gelijkmatige dikte heeft van ongeveer 1 cm dik is. Herhaal dit met de andere varkenshaasjes.
Leg een stuk plasticfolie op het aanrecht en leg hierop 4-5 plakjes ontbijtspek naast elkaar (iets overlappend). Leg hierop 1 van de varkenshaasjes en verdeel hierover een deel van de vulling. Rol het geheel op, gebruikmakend van de plasticfolie, tot er een mooie rol ontstaat. Draai de folie dicht en laat deze opgerolde varkenshaasjes op een schaal minimaal een uur in de koelkast staan. (Je kunt dit ook 1 dag van tevoren bereiden).
Voordat je de varkenshaas gaat bereiden, haal je ze uit de koelkast en laat ze ongeveer 45 minuten op kamertemperatuur komen voordat je de varkenshaas in de oven bakt. Hoe je dat doet kan je hieronder lezen.
Erbij:
Wat kan je serveren met dit recept voor varkenshaas? Er zijn zoveel geweldige bijgerechten die goed bij varkensvlees passen. Hier zijn een paar suggesties:
Aardappelmousseline
Zoete aardappelplakken uit de oven
Pastinaakpuree
Knolselderij geroosterd met Marsala
Smashed wortelen
Rode kool gestoofd met tutti frutti
Geroosterde spruitjes met rozemarijn
Tips:
Geef het gebakken varkensvlees de tijd om te rusten voordat u het snijdt en serveert, 10 tot 15 minuten is een goede tijd. Hierdoor kunnen de sappen weer worden opgenomen in het vlees. Sla dit rustproces niet over, anders verlies je smaakvolle sappen wanneer je het snijdt.
Je kunt het vlees van tevoren alvast vullen en opgerold in de koelkast bewaren tot je het gaat bereiden. De saus kan je van tevoren bereiden en op de avond zelf opwarmen.
Als je het vlees met een aardappelpuree of een groentepuree serveert kan je dit ook van tevoren maken en opwarmen voor het serveren. Zo heb je op de avond zelf er niet te veel werk aan, je hoeft alleen de varkenshaasjes te bereiden in de oven.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Varkenshaas gevuld met abrikozen en appel:
Ingrediënten
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 1 appel
- 100 gr gedroogde abrikozen
- 3 gemberbolletjes
- 1 klont boter
- 1 el verse tijmblaadjes
- peper en zout
- 1 el gembersiroop
- 4 kleine varkenshaasjes of 2 hele grote
- 20 plakjes ontbijtspek
- olijfolie
- 100 ml gingerale
- 100 ml room
- 1 el maïzena
- 1 appel
- 12 abrikozen
Instructies
- Snipper de sjalot, rasp de knoflook, schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes. Snijd de gedroogde abrikozen fijn en hak de gemberbolletjes fijn.
- Smelt de boter in een grote bakpan en fruit hierin de sjalot en knoflook tot ze zacht zijn.
- Roer de appel, abrikoos, gember, en de tijmblaadjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door. Voeg dan de gembersiroop toe en meng alles door elkaar en laat dit bakken tot een stevige vulling. Laat afkoelen.
- Leg een varkenshaasje op een snijplank en snijd deze voorzichtig in de lengte (niet helemaal) door. Klap de varkenshaas open en bedek het met huishoudfolie. Sla de varkenshaas plat tot deze ong. 1 cm dik is. Leg deze aan de kant en herhaal dit met de andere varkenshaasjes.
- Leg een groot stuk plasticfolie op het aanrecht en leg hierop 4-5 plakjes ontbijtspek of rauwe ham naast elkaar (in de breedte en iets overlappend). Leg hierop 1 van de varkenshaasjes en verdeel hierover ¼ deel van de vulling.
- Rol het geheel op, gebruikmakend van de plasticfolie, tot er een mooie rol ontstaat. Draai de folie dicht en laat deze opgerolde varkenshaasjes op een schaal minimaal een uur in de koelkast staan. (Je kunt dit ook 1 dag van tevoren bereiden).
- Zet de oven aan op 200 ̊C. Haal de plasticfolie van de varkenshaasjes en zet ze op een ingevet een braadslede of een grote ovenschaal. Bak ze in de oven voor ongeveer 30-40 minuten, of zo lang tot het spek krokant en de varkenshaasjes gaar zijn (afhankelijk van de grootte). Haal ze uit de oven en laat het vlees nog even rusten op een warme schaal of bord.
- Zet de braadslede op het vuur en doe er een scheut water bij. Kook dit ongeveer al roerend 2 minuten op een middelhoog vuur, zodat er een jus ontstaat. Giet dit dan door een zeef in een sauspan. Giet hierbij de gingerale en room en breng dit zachtjes aan de kook. Laat dit even inkoken.
- Meng in een klein schaaltje de maïzena (of aardappelzetmeel) goed met een tl water. Giet dit bij de saus en meng het goed en laat de saus al roerend en kokend dikker worden. Haal de pan van het vuur en breng de saus op smaak met peper en zout. Voeg hierbij dan nog wat gedroogde abrikozen en stukjes appel.
- Snijd de varkenshaasjes in plakken en verdeel deze over de borden. Lepel wat saus over het vlees en serveer dit met een lekkere romige aardappelpuree en groenten.