Ik had een fles rauwe verse buffelmelk gekregen van de buffelboer in ons dorp. Die melk is echt heerlijk om zo te drinken, maar ik wilde er iets speciaals mee doen. Wat kan je voor lekkers maken van buffelmelk? IJs natuurlijk! Wij zijn gek op ijs en daarom ga ik zelf een zalige vanille roomijs maken. Omdat de melk zo romig is, is dit ijs echt het lekkerste vanille-ijs wat ik ooit gegeten heb. Heerlijk romig met een volle vanillesmaak.
Ice ice baby
Ik maak graag zelf ijs, vind ik lekkerder dan de meeste ijssoorten uit de supermarkt. Nu bereid ik vaak ijs op een hele makkelijke manier waarbij je geen ijsmachine nodig hebt. Maar voor dit vanille roomijs heb je wel een ijsmachine nodig. Vanille roomijs maken op de traditionele manier, kost wat tijd en hiervoor heb je toch wel een ijsmachine nodig. Heb je die niet, dan heb ik nog heel veel lekkere andere recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze:
Hazelnoten ijstaart
Ricotta ijs met honingraat
Aardbeien verveine ijsjes
Chocolade fudge ijsjes
Ruby chocolade ijs
Stroopwafel ijs
Banaan softijs in 3 minuten
Curaçaose kokosijs
Aardbeien hibiscus granita
Espresso granita met slagroom
Zelf ijs maken
De basis is een mengsel van melk, suiker, vanille, eigelen en slagroom. Ik heb dus die volle buffelmelk gebruikt, maar je kunt ook ‘gewone’ volle melk gebruiken. Ook heb ik echte vanille gebruikt, niet goedkoop maar wel super lekker.
De melk laat je eerst met de vanille trekken, dan gaat het warm bij de opgeklopte eigelen en dit gaat weer terug in de pan om verder te binden. Dit mengsel moet eerst afkoelen voordat je het kunt mengen met de opgeklopte slagroom. Neem hier dus wel de tijd voor.
Er zit in dit recept dus rauwe buffelmelk en rauwe eigelen in. Dit wordt wel verwarmd tot ongeveer 80˚C, waardoor het voor zwangere vrouwen, ouderen of kleine kinderen veilig is om te eten.
IJsmachine
Ik heb een hele oude en ouderwetse ijsmachine, maar hij doet het nog steeds goed. Het is een apparaat waarbij je een onderdeel eerst in de vriezer moet zetten voordat je er ijs in kunt maken. Moet dus wel altijd ver van tevoren bedenken dat ik ijs wil maken en dat ik die bak in de vriezer moet zetten. Maar zomers ligt het standaard in de vriezer en kan ik elk moment ijs maken.
Er bestaan heel veel soorten ijsmachines, ik mocht ooit eens een paar testen voor het AD. Hier vind je de testresultaten.
Extra nodig: ijsmachine en keukenthermometer
Zelf vanille roomijs maken:
Ingrediënten
- 300 ml volle melk
- 1 vanillestokje
- 4 eidooiers (M)
- 125 gr suiker
- 200 ml slagroom
Instructies
- Schenk de melk in een kookpan. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg uit en doe dit samen met het stokje in de melk.
- Verwarm de melk met de vanille enkele minuten tegen de kook aan (niet laten koken!)
- Klop ondertussen de eidooiers samen met de suiker in een paar minuten tot een luchtig en wit mengsel.
- Voeg dan al roerend en beetje voor beetje de melk bij het eigeel. Giet dit terug in de pan en verwarm het mengsel tot 80-82˚C.
- Laat het mengsel al kloppend iets indikken en houd de temperatuur constant. Haal dan de pan van het vuur af en laat dit helemaal afkoelen. Verwijder daarna het vanillestokje.
- Zet het mengsel in de koelkast tot het goed koud geworden is.
- Klop de slagroom met een mixer luchtig. Spatel hier het koude ei/melk mengsel door.
- Giet dit in je ijsmachine en maak het ijs volgens de instructies van de ijsmachine.