Deze soep stond al zo lang op mijn to cook lijstje en nu is het er eindelijk van gekomen. Een heerlijke dikke Turkse tomatensoep met orzo, vol van smaak en supermakkelijk te maken. De soep wordt in principe met slechts tomaten, gedroogde munt, water en orzo gemaakt, maar ik heb nog het een en ander eraan toegevoegd. Dat hoeft niet, want het is sowieso een lekkere soep!
Turkse tomatensoep
Deze soep is zowel zomers als ’s winters lekker. Maak de soep zomers als er lekkere en super rijpe tomaten in de aanbieding zijn. ’s Winters zou ik ze maken van tomatenblokjes uit blik (2 blikken van 400 gram), want dan zijn de verse tomaten niet zo lekker als in de zomer. En maak er in de winter een wat dikkere en meer vullende soep van.
Wat maakt deze soep Turks? Nou ten eerste de munt en natuurlijk de orzo pasta. Daarnaast de pul biber chilivlokken die ik er op het laatst op gestrooid heb.
De soep is belachelijk makkelijk en snel te maken. Vooral als je tomatenblokjes uit blik ervoor gebruikt. In principe wordt in de originele recepten eerst de tomatenpuree even aangefruit in olijfolie of roomboter. Dan gaan de tomatenblokjes en munt erbij en bak je dit gaar. Vervolgens gaat er water bij (ik heb bouillon gebruikt voor meer smaak) en breng je het aan de kook. Voeg de orzo toe en als dat gaar is, is de soep al klaar.
Extra smaakmakers
In plaats van tomatenpuree kan je ook Avjar (geroosterde rode paprikaspread) of Biber salça (rode paprikapuree) gebruiken.
Een eetlepel harissa (hete rode saus gemaakt is van pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook) geeft de soep extra pittigheid.
Een beetje citroensap op het laatst toegevoegd maakt de soep lekker fris.
Ook lekker en vullend is het om blokjes witte kaas toe te voegen op het laatst.
Ik heb voor de romigheid een lepel Kaymak* (dikke room, lijkt op mascarpone/clotted cream) toegevoegd.
Tips:
Alle bovengenoemde producten kan je in de grotere supermarkten vinden. Ik koop het altijd in een Turkse winkel.
Als je groentebouillon of water neemt en verder geen melkproducten zoals de kaymak erin gebruikt, dan heb je een heerlijke vegetarische en zelfs vegan soep.
Serveer het met een lekker stuk brood of kruidenstokbrood.
Probeer ook eens deze Chinese tomatensoep. Die is ook erg lekker.
Recept Turkse tomatensoep met orzo:
Ingrediënten
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 kg rijpe tomaten
- 2 el olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 1 el rietsuiker
- 1 tl gedroogde munt
- 750 ml groentebouillon
- 100 gr orzo
- peper en zout
- 4 el kaymak*
- 4 takken peterselie
- 1 tl pul biber
Instructies
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
- Fruit het uitje aan in de olijfolie in een grote (soep)pan. Voeg dan de knoflook, tomatenpuree en rietsuiker toe en bak dit even mee.
- Doe nu de tomatenblokjes en gedroogde munt erbij en bak dit op middelhoog vuur tot de tomaten zacht geworden zijn. Voeg dan de bouillon of water toe en breng aan de kook.
- Meng de orzo erdoor en laat het ongeveer 10-15 minuten zachtjes koken tot de orzo gaar is.
- Breng de soep op smaak met peper en zout.
- Schep de soep in diepe borden of kommen. Lepel eventueel wat kaymak of room erop en bestrooi met peterselieblaadjes en wat pul biber.