Het Turks nagerecht Kunefe stond al heel lang op mijn to cook lijstje. Toen ik weer eens in een Turkse winkel was, zag ik een pak kadayif liggen. Ik besloot het te kopen om mezelf er eindelijk toe te zetten om het zelf te maken. We hadden het al eens gegeten in Turkije, en ik was erg benieuwd hoe het zou zijn om het thuis te bereiden. Eigenlijk viel de bereiding me reuze mee.
Kunefe, Turks nagerecht
Kunefe, Kenefe, Künefe of Kanafeh is een nagerecht uit de Midden-Oosterse keuken. Het wordt gemaakt van kadayif – dunne sliertjes gemaakt van filodeeg, ook wel engelenhaarnoedels genoemd – en witte kaas. Het gerecht wordt overgoten met een zoete siroop, vaak getopt met fijngehakte pistachenoten en geserveerd met kajmak. Kajmak lijkt een beetje op mascarpone. Al deze ingrediënten kun je vinden in een Turkse winkel.
Ik was vergeten de speciale jonge witte Turkse kaas voor dit gerecht te kopen. Geschikte kazen zijn: dil peyniri, taze kashar of lor. Omdat deze kazen mozzarella-achtig zijn, heb ik ze vervangen door mozzarella.
Kunefe is een zoete, knapperige taart gevuld met gesmolten kaas. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is ontzettend lekker. Traditioneel wordt het gebakken in een speciale ronde schaal, maar ik heb het in een ovenschaal gemaakt en dat ging prima.
De originele recepten zijn vaak mierzoet, maar ik heb het aangepast naar een iets minder zoete variant met mijn eigen twist eraan toegevoegd. Serveer Kunefe altijd warm, zodat de kaas nog heerlijk gesmolten is bij het serveren.
Tips
Oranjebloesemwater vind je bij de Turkse winkel en ook bij de AH.
Kadayif kun je kopen in Turkse winkels.
De zoete dukkah heb ik zelf gemaakt; het recept kun je hier vinden.
Je kunt Kunefe serveren met een dot kajmak, slagroom of een bolletje vanille-ijs. Let op: dit maakt het gerecht wel heel machtig!
Ben je gek op zoete en knapperige desserts? Probeer dan ook eens deze heerlijke Baklava.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kun je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Kunefe recept:
Ingredients
- 200 ml water
- 125 gr suiker
- 1 sinaasappel, rasp en sap
- 1 el oranjebloesemwater*
- 100 gr roomboter
- 250 gr kadayif**
- 2 bollen mozzarella
- 150 gr verse roomkaas
- 2 el zoete dukkah***
Instructions
- Maak eerst de siroop: doe hiervoor water, suiker, sinaasappelrasp en sap in een pan. Zet dit op het vuur en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken tot een siroop.
- Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen. Verwarm de oven voor op 200˚C en vet een ovenschaal in. Smelt de roomboter in een pannetje.
- Leg de kadayif 15 minuten tussen 2 vochtige theedoeken zodat het soepel wordt.
- Trek het boven een grote kom uit elkaar en giet de boter erop. Meng alles goed.
- Snijd de mozzarella in blokjes en meng dit samen met de roomkaas in een keukenmachine.
- Bedek de ovenschaal met de helft van de kadayif en lepel hierop het kaasmengsel.
- Bedek dit met de rest van de kadayif. Zet de schaal in de oven en bak in ongeveer 30 minuten goudbruin en krokant. Haal dan uit de oven.
- Meng oranjebloesemwater door de siroop en giet de siroop over de kenefe. Laat het even absorberen voordat je dit nagerecht warm serveert.
- Garneer eventueel met wat fijn gehakte pistachenoten of de zoete dukkah.