Zoet, zuur en een klein beetje pit heeft dit gerecht. Daarbij is het nog snel te maken, een ideaal gerecht voor een doordeweekse dag. Je kunt natuurlijk kant-en-klare teriyaki saus kopen, maar zelf maken is net zo leuk en veel lekkerder. Dus probeer snel eens deze heerlijke Teriyaki zalm met roergebakken bimi.
Als je nog nooit vis bereid hebt omdat je het niet durfde, probeer dan eens deze zalm. Doordat de zalm verder gaart in de marinade, kan de vis eigenlijk niet mislukken.
Bimi wordt ook wel aspergebroccoli genoemd, ik vind het een heerlijke groente, vooral om te roerbakken is het ideaal. Als je wilt kan je de bimi vooraf nog even blancheren, maar dat hoeft niet. Het is lekker dat de groente nog een beetje knapperig blijft na het roerbakken. Natuurlijk kan je ook een andere groente of een zak Aziatische wokgroente gebruiken bij deze zalm als jij dit makkelijker vindt.
Teriyaki
Teriyaki is een van oorsprong Japanse marinade waarin vis of vlees gebakken wordt. Door deze marinade krijgt het gerecht een speciale glans. Teri betekent glans en yaki betekent bakken of grillen. Meestal wordt vis gebruikt voor deze marinade, maar vooral de kip teriyaki is ook een bekend gerecht bij ons.
De marinade wordt gemaakt van sojasaus, mirin (rijstwijn) en suiker. De vis wordt eerst hierin gemarineerd en daarna wordt de marinade ingekookt waardoor de vis gaat glanzen. Door de suiker erin, kan het snel aanbranden, let daar wel op. Dus niet op te hoog vuur bakken.
Ik heb nog een heerlijke vis met deze marinade voor jullie, namelijk een Teriyaki kabeljauw met bonensalade. Probeer die ook eens!
Recept Teriyaki zalm met roergebakken bimi:
Ingredients
- 2 zalmfilets
- 1 el zoete chilisaus
- 1 el gemberhoning
- 2 el sojasaus
- 1 el rijstwijn
- zonnebloemolie
- 200 gr bimi*
- 1 el sesamolie
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 1/2 tl sambal
- 60 gr rijstnoedels
- 1 el sesamzaadjes
Instructions
- Meng de zoete chilisaus, honing, sojasaus en rijstwijn met elkaar en giet dit over de zalmfilets in een schaaltje. Laat ongeveer een half uurtje marineren in de koelkast.
- Zet een antiaanbakpan, een wok en een kookpan op het vuur.
- Bak de zalmfilets in de bakpan in een scheutje olie aan beide kanten goudbruin.
- Giet dan de marinade erbij en laat ongeveer 6-8 minuten in het vocht op laag vuur bakken tot de zalm gaar is en de saus is ingekookt.
- Roerbak de bimi in de wok in een scheutje sesamolie op hoog vuur. Voeg de knoflook en sambal erbij en meng dit erdoor.
- Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet ze dan af en leg de noedels op de borden.
- Leg de zalm op de noedels en leg de groente ernaast. Bestrooi met (rode) sesamzaadjes.