Op mijn zoektocht naar lokale producten stuitte ik op Warmondershof. Een prachtig bedrijf, je kunt er hier alles over lezen. In de grote tuinen van dit bedrijf werd ik heel erg hebberig, zoveel mooie producten hebben ze daar staan. De courgetteplanten stonden nog volop in bloei en groei. Toen ik vroeg wat ze met de courgettebloemen deden, werd gezegd pluk ze maar. Alleen de mannelijke bloemen, de vrouwelijke bloemen kunnen namelijk nog courgettes worden. Daar had ik geen problemen mee en plukte een stuk of acht van die mooie bloemen. Nu kan je deze bloemen vullen met allerlei lekkere dingen, maar ik heb een tempura van courgettebloemen gemaakt.
Courgettebloemen zie je niet vaak in de winkels liggen, je kunt er naar vragen bij jouw groenteboer of een bekende die een moestuin heeft. Voordat je ze gaan bereiden, moet je even het stampertje midden in de bloem verwijderen. Doe dit voorzichtig, vouw de blaadjes open en knip of trek het er uit.
Ik heb speciaal tempurabloem en bier gebruikt voor het beslag. Deze speciale bloem geeft een extra krokant resultaat. Maar je kunt ook gewoon bloem gebruiken en ijskoud water met bubbels.
Na het frituren heb ik ze bestrooid met rozemarijnzout, meer hebben ze niet nodig.
Serveer dit als een bijzondere borrelhap of als voorgerechtje.
Rozemarijnzout
Ik had nog rozemarijnzout liggen en dit leek me erg lekker op de tempura van courgettebloemen. En dat was het ook. Natuurlijk kan je ook zeezout erover strooien. Nieuwsgierig geworden naar het rozemarijnzout, dan kan je het recept hier vinden.
Ingredients
- 400 ml zonnebloemolie
- 8 courgettebloemen
- 100 gr tempurabloem
- 150 ml ijskoud bier of water
Instructions
- Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan tot ongeveer 180˚C. Je kunt ook jouw frituurpan gebruiken.
- Verwijder voorzichtig de stampertjes uit de courgettebloemen.
- Meng bloem met het bier of water tot een niet te dik beslag.
- Doop de courgettebloemen één voor één in het beslag, laat ze dan iets uitdruipen en leg ze voorzichtig in de hete olie. Bak er niet teveel tegelijk in de pan.
- Bak ze in een minuutje rondom goudbruin. Haal ze er dan uit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Bestrooi de courgettebloemen met zout en serveer direct nadat ze allemaal gefrituurd zijn.